Przejazd pojazdem niezarejestrowanym.

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Przejazd pojazdem niezarejestrowanym.

Post autor: Tomb » pt lis 12, 2004 8:10 pm

Proszę o pomoc w frapiącej mnie sytuacji.
1. Znalazłem w końcu wymażony ciężarowy samochód, chcę go kupić i zaparkować nim przed domem. Ale jest dzynks. Pojazd ma papiery z woja, ale nigdy nie był rejestrowany. Więc chciałbym dojechac nim do domu, a ponieważ nie jestem majętny wolałbym nie wieźć go lawetą. Czy jest taka możliwość aby zrobić to legalnie? (a na razie nie chcę go rejestrować, żeby nie płacić ubezpieczeń), mam plan zarejestrować go dopiero gdy go zrobie, a to potrwa... :wink: więc po co płacić.
2. Czego moge sie spodziewac ze strony opłat? WIem, że ubezpieczenie zależy od masy pojazdu. Samochód to ciężarówka więc czy będę musiał opłacać winiety, instalować tachometr czy inne takie, jeżeli nie będę go używał zarobkowo?
3. Czy może lepiej zarejestrować go jako pojazd specjalny... Z czym sie je pojazd specjalny? (pewno z cebulką i kartofelkami)
Rosyjska myśl techniczna rules!

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pt lis 12, 2004 8:14 pm

A co,do WK sie nie chce przejść?Poszukaj na forum/pojazd specjalny/.
A przejazd?Pewnie próbne,albo z innej ciezarówki,albo dowiedzieć się o której pieczarki maja zmianę.Jest jeszcze kodeks drogowy...
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » pt lis 12, 2004 8:19 pm

Pieczarki zmieniaja sie o siódmej rano. Dzięks, ale mam 100km, autem które maksa ciągnie 65/godzine. A może zrobie to po fragmentach. Na przykład przez dziesięć dni po 10 minut jazdy :lol:

Już szukam pojazdów specjalnych .Dzięki.

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » pt lis 12, 2004 8:46 pm

A czy jak wezme te tablice tymczasowe, to jak je oddam to będę musiał rejestrować auto?

Przejrzałem też posty o pojazdach specjalnych, ale tam same niejasności. Jeden kolo zaprezentował odpowiadająco mi opcje, ale zdaje sie nikt mu nie odpisał.
Sprawa wygląda tak, mam las, dyżą ciężarówkę (ciągnik siodłowy) z wciągarą i chcę od czasu do czasu wyciągnąć nią jakieś drzewo z lasu. A w lesie są leśne drogi. Zadziała?

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pt lis 12, 2004 10:36 pm

Sprawa wygląda tak, mam las, dyżą ciężarówkę (ciągnik siodłowy) z wciągarą i chcę od czasu do czasu wyciągnąć nią jakieś drzewo z lasu. A w lesie są leśne drogi. Zadziała?
na pewno nie,każdy pojazd w ruchu musi mieć oc czy na polu czy w lesie

A w ogóle to bys sie dowiedział u jakiegos brokera, lub w oddziale ubezpieczyciela to bedziesz miał jasność.
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » sob lis 13, 2004 12:55 am

Nie ma legalnej możliwości przejazdu nie zarejestrowanym pojazdem. Możesz go zarejestrować czasowo i ubezpieczyć, na dojazd na przegląd. Na przegląd nie pojechać, tylko pod dom. Następnie go wyrejestrować czasowo. Co do podatku drogowego, to jeżeli jesteś osobą prywatną, nie prowadzisz jakiejkolwiek działalności to możesz nie płacić, tacho też wtedy nie jest potrzebne.

P.S Pochwal się co kupiłeś? 660?
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » sob lis 13, 2004 9:44 am

Jeszcze nie kupiłem ale jestem na dobrej drodze. Ził 157. Jestem zdecydowany tylko jeszcze pewien drobny mały kłopot - zgoda na możliwość zajmowania części nie mojej działki przez ten samochód.

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » sob lis 13, 2004 9:46 am

gri74 pisze:
na pewno nie,każdy pojazd w ruchu musi mieć oc czy na polu czy w lesie

A w ogóle to bys sie dowiedział u jakiegos brokera, lub w oddziale ubezpieczyciela to bedziesz miał jasność.
To jasna sprawa. Z tą używalnością w lesie i obecnością wciągary to chodziło mi czy jest to podstawa do zarejestrowania jako samochód specjalny.

Awatar użytkownika
homikk

Post autor: homikk » pn lis 15, 2004 7:31 pm

To jak to w końcu jest? wysmaże sobie ruraka - zmote i nie bede mógł sobie tego na rajd po lesie zatargać np na lawecie bez oc?
Przecież istnieje pojęcie drogi niepublicznej
XJ 4.0 92 był, teraz jest XJ tyle, że 900 bobber

GG 3814878

adamo66
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamo66 » pn lis 15, 2004 9:18 pm

Tomb pisze:Jeszcze nie kupiłem ale jestem na dobrej drodze. Ził 157. Jestem zdecydowany tylko jeszcze pewien drobny mały kłopot - zgoda na możliwość zajmowania części nie mojej działki przez ten samochód.
a nie lepiej poszukać 131 albo Urala??
przemyślałeś to??
157 to qpa jest IMO...
proud owner of Tarpan Honker :D

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » pn lis 15, 2004 10:42 pm

homikk pisze:To jak to w końcu jest? wysmaże sobie ruraka - zmote i nie bede mógł sobie tego na rajd po lesie zatargać np na lawecie bez oc?
Przecież istnieje pojęcie drogi niepublicznej
Napisałe, że nie ma możliwości przejazdu samochodem niezarejestrowanym. Na lawecie go sobie możesz wozić ile chcesz. Natomiast jeżeli go zarejestrujesz to musisz mieć O.C. i tyle.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » pn lis 15, 2004 11:46 pm

nie ma możliwości przejazdu samochodem niezarejestrowanym. Na lawecie go sobie możesz wozić ile chcesz. Natomiast jeżeli go zarejestrujesz to musisz mieć O.C. i tyle.
I wszystko jasne!!!
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » wt lis 16, 2004 5:06 pm

adamo66 pisze:
Tomb pisze:Jeszcze nie kupiłem ale jestem na dobrej drodze. Ził 157. Jestem zdecydowany tylko jeszcze pewien drobny mały kłopot - zgoda na możliwość zajmowania części nie mojej działki przez ten samochód.
a nie lepiej poszukać 131 albo Urala??
przemyślałeś to??
157 to qpa jest IMO...
Przedwczoraj doszedłem do tego samego wniosku. Tyle, że ziłów 131 nigdzie w pobliżu nie moge znaleźć, a Ural jest troche za duży do moich celów. Ale jak juz dorwe 131 i go "zrobie" to na góre pójdzie buda od 157 - uważam że jest piękna.

adamo66
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamo66 » wt lis 16, 2004 11:36 pm

poczekaj trochę napewno trafi się w jakimś przetargu AMW jakiś ZIł albo Ural...
a co do wielkości to ził 131 nie jest wiele mniejszy od Urala...

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » czw lis 18, 2004 11:19 pm

adamo66 pisze:poczekaj trochę napewno trafi się w jakimś przetargu AMW jakiś ZIł albo Ural...
a co do wielkości to ził 131 nie jest wiele mniejszy od Urala...
Ural ma rozstaw kół 200 coś mm, a ził 131 - 184mm. Jako ze chciałbym w rajdach przeprawowych startowc razem z osobowymi (potoworowy standarcik: dwa mosty, mniejszy rozstaw osi, wyjęte kilka piór z resorów i generalne odchudzenie), to to 15cm szerokosci moze miec duze znaczenie, a i tak ził może okazac sie za szeroki. A co do przetargów to w AMW juz chyba same smieci pozostawały, a w innych agencjach zdaje sie tylko dwie jeszcze mają ziły, ale są tak daleko, że transport by chyba tyle kosztował co ten ził. Ale i tak dzięki za słowa otuchy. Moze cuda (tzn. ziły 131) w AMW sie zdarzają.

( a jak sie zdazają to pieprz--i złomiaże je wykupują!!!) :evil:

adamo66
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adamo66 » pt lis 19, 2004 2:35 pm

to że złomiarze wykupują to fakt...

ale radzę Ci poczekaj trochę... :)2

Awatar użytkownika
SZKLARZYK

Post autor: SZKLARZYK » sob gru 11, 2004 9:03 pm

W AMW maja pewne pakiety sprzetu ,który wystawiaj na przetargach.Taki pakiet jest na rok.Od pewnego czasu poluje na KRAZa 255 z woja... i są ...i stoją ...i czekają na swoją kolej... :cry: Moze ktos wie jak mozna je wyciągnąć?? :)25

Awatar użytkownika
Tomb
Kontaktowanie:

Post autor: Tomb » sob gru 11, 2004 9:57 pm

SZKLARZYK pisze:W AMW maja pewne pakiety sprzetu ,który wystawiaj na przetargach.Taki pakiet jest na rok.Od pewnego czasu poluje na KRAZa 255 z woja... i są ...i stoją ...i czekają na swoją kolej... :cry: Moze ktos wie jak mozna je wyciągnąć?? :)25
Pojęcia nie mam, ale proponuje wysłać do jednoski ciężarówke wypełnioną wódką, odczekać dwie godziny, następnie sforsować brame czołgiem z doczepioną lawetą. Zapakować kraza na lawete i w nogi... to znaczy w gonsiennice. :wink:

A tak prawde mówiąc to legalnej możliwości do póki sprzęt na przetargu nie bedzie to nie ma (przynajmniej tak mi sie wydaje). Ale jakbyś czegoś sie dowiedział, daj znać. Może obok tych krazów jakieś ziły 131 stoją...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
BABCIA I

Post autor: BABCIA I » sob gru 11, 2004 10:31 pm

Z pojazdami specjalnymi jest jakis dziwny burdel.Ustawa swoje,a Panowie z ITD swoje.Posiadam samochod ciezarowy o masie calkowitej do 7.5 tony. W dowodzie wpis : samochod specjalny pomoc drogowa.Pan z ITD powiedzial:tacho - obowiazkowo tak plus winiety.Dla niego jesli posiadam najazd to nie jest pojazd specjalny.Transportuje auta i tyle.Czyli prowadze normalny transport drogowy.Jesli bede posiadal z tylu auta tzw.: " widly " to moge nazwac sie pojazdem specjalnym. Oczywiscie tylko widly.

Awatar użytkownika
cichy

Post autor: cichy » śr gru 22, 2004 6:37 pm

tacho - owszem musisz posiadac , ale nie obowiazuje w takim pojezdzie czas pracy kierowcy, a to juz duzy plus

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”