Kombi za dyche

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
misialek

Kombi za dyche

Post autor: misialek » wt mar 19, 2013 8:12 am

Naszła mnie potrzeba nabycia wozu typu kombi, najlepiej w budżecie do 10k (ale coś tam mogę dorzucić jeśli będzie potrzeba).
Wóz ma jeździć w 99% wokół komina, przebieg roczny max 15kkm, głównie dystanse 5-15km. Wymagana przyzwoita przestrzeń bagażowa (wożenie gratów na budowę, wózek dla młodego, zaopatrzenie w firmie) i nie najniższe zawieszenie. Raczej benzyna bo nie chcę się doktoryzować z budowy wczesnych silników common rail i ich osprzętu. Gazować nie chcę. Nie musi mieć wodotrysków, klima i podstawowa elektryka wystarczy.

Moje typy do tej pory to Focus 1,6b, Mondeo 2,0b, Citroen C5 (prawie same HDI), wcześniej myślałem o pierwszym volvo V70 ale chyba wolę wóz bez prestiżowy ale ok 5lat młodszy.
Nie wiem dlaczego nie chcę paska, gofa/bora, octavie może bym zniósł.
Problem jest taki, że na allegro znalezienie ok dziesięcioletniego kombi nie-diesla z przebiegiem do 200k w promieniu ok 100km od Krk jest rzeczą mocno trudną.

Wiem że jest tu kilku wyznawców Cytryny C5, którą nie wiem dlaczego lubię. Sporo jest C5 kombi tylko głównie HDI. Bać się tego? Bać się zawiasu?
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Re: Kombi za dyche

Post autor: Jaaareeek ! » wt mar 19, 2013 9:05 am

misialek pisze:... w budżecie do 10k ...
... dziesięcioletniego kombi ... z przebiegiem do 200k ...
i jak tu liczników mają nie cofać
:roll:
:)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt mar 19, 2013 9:32 am

nie bój się C5, to świetny samochód. Miałem 6 lat z silnikiem 1,8 benzyna - troszkę silnik słabawy do tak dużego auta. Co do liczników - ja sprzedałem swojego 6 letniego za 15 tyś z przebiegiem 120 tyś, auto kupiłem nowe w salonie.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt mar 19, 2013 9:33 am

A może coś pokroju Kangoo ?
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt mar 19, 2013 9:35 am

Zawiechy sie nie boj od srony hydrauliki.

HDI w tym aucie, podobno daja rade, ale nie mialem. 1.6 benzyna jest wybitnie slaby i chleje okrutnie. Tam kufer jest taki ze nawet kombi nie jest potrzebne.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt mar 19, 2013 9:38 am

Zibi pisze:nie bój się C5, to świetny samochód. Miałem 6 lat z silnikiem 1,8 benzyna - troszkę silnik słabawy do tak dużego auta. Co do liczników - ja sprzedałem swojego 6 letniego za 15 tyś z przebiegiem 120 tyś, auto kupiłem nowe w salonie.
Dokladnie.
Mialem sojego tez kupe lat. Prawie od nowosci. Nakulalem 2.0 z gazem chybaz ze 400 tys. Bez specjalnych awarii.
1.8 za slaby ja Zibi pisze. 2.0 tez nie mocarz, ale 150km/h przelotowa po austradzie bez bolu. Miejsca ma tyle,ze nie wiem czy jakies kombii z tego segmentu ma wiecej. Zawieche mozna podniesc - wjedziesz gdzie musisz. Wyposazenie bije na glowe auta z pochodzeniem aryjskim. Z zawwiecha u mnie nie bylo nic. Raz przez wlasna glupote zatarlem pompe, ale wymiana kosztowla z robota z 170 zeta chyba. Zaczely sie pocicprzewody, ale znajomy kazal nie dotykac i jezdzic. Trzeba bylo dolac pol litra tego specyfiku za 15 zeta na ktorys tysiac kilometorw.
Ciezko sprzedawalna, ale za to w cenie smiesznej dostaniesz. Czesci jak do jeep'ow za czopke sliwek.

Aaa... i toyote awensis w warszafce probowali mi 3 razy zwinac. Citroen stal chyba we wszystkich najgorszych dzielnicach miast i nigdy nikt sie nie polakomil na nic.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » wt mar 19, 2013 12:44 pm

Dzięki za ansłer, Czyli nie taki citroen i jego zawias straszny jak go malują. Znalazłem blisko taką sztukę, która wygląda sensownie ze zdjęć:
http://otomoto.pl/citroen-c5-klimatroni ... 67182.html

A w takim HDI to co może najbardziej sponiewierać? Dwumas, wytryskiwacze, pompa? Czy wszystko po kolei?
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt mar 19, 2013 1:12 pm

Ze zdjec sensownie.
Wersja podobna (taka sama?) jak ja mialem.

Zmieniarki to on raczej nie ma. Polecam dokupic emulator mp3.

HDI Cie nie sponiewiera. W rodzinie mielismy kilka sztuk i raczej sie nie dupcylo nic. Jakies tam pierdoly ogarnia pierwszy lepszy mechanik, bo silnik popularny i trwaly. 110KM jeszcze bez fapa bylo.

W przebieg jestem w stanie uwierzyc, bo te fotele wycieraja sie wyjatkowo szybko. To samo uchwyty w drzwiach, kierownica , lewarek i galka glosnosci w radiu.

Pod maska brakuje korka od plynu do spryskiwaczy (u mnie sie tez urwal) i plastiku nad aku ( u mnie tez zaginal).
Korozje albo slady malwania znajdziesz na 100% na tylnej klapie. Unies i na dziurach na rancie znajdziesz. :)21
Chyba,zebyla malowana a gwarancji. Na 90% nie dziala tez otwieranie tylnej szyby . Moze Ci hiena z ceny zejdzie.

Pokrec kierownica od prawa do lewa i zobacz czy nie ma dziwnych dzwieków. Takie: "łyyyyyyyiiii",znaczy,ze malo plynu jest
I swieci sie przypomnienie serwis
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt mar 19, 2013 1:17 pm

ja miałem hdi - świetny ale tylko 2.0. Bez fapów znaczy. Świetne auto i trwałe ponadprzeciętnie. I łatwo kupić w odróżnieniu od vw..

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt mar 19, 2013 1:26 pm

misialek pisze:Dzięki za ansłer, Czyli nie taki citroen i jego zawias straszny jak go malują. Znalazłem blisko taką sztukę, która wygląda sensownie ze zdjęć:

A w takim HDI to co może najbardziej sponiewierać? Dwumas, wytryskiwacze, pompa? Czy wszystko po kolei?

sorawdz czy działa otwieranie szyby w tylnej klapie, jak nie to rwij na to bo serwis szybe za 1850 wymienia zeby działało, a podjedziesz z flaszka do mnie to ogarniemy w 10 minut i bedzie banglac :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt mar 19, 2013 1:28 pm

i pamiętaj że C5 ma ręczny na przednie koła :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt mar 19, 2013 1:29 pm

gebels pisze:
misialek pisze:Dzięki za ansłer, Czyli nie taki citroen i jego zawias straszny jak go malują. Znalazłem blisko taką sztukę, która wygląda sensownie ze zdjęć:

sorawdz czy działa otwieranie szyby w tylnej klapie, jak nie to rwij na to bo serwis szybe za 1850 wymienia zeby działało, a podjedziesz z flaszka do mnie to ogarniemy w 10 minut i bedzie banglac :)21

Jakbys nie zauwazyl to mowilem o tym wczesniej , wiec flacha jedzie do mnie.
W razie czego mam zapasowy mikrostycznik i powiem gdzie poszukac przewy w obwodzie :)21

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » wt mar 19, 2013 3:38 pm

Wojtek_W pisze:
gebels pisze:

Jakbys nie zauwazyl to mowilem o tym wczesniej , wiec flacha jedzie do mnie.
W razie czego mam zapasowy mikrostycznik i powiem gdzie poszukac przewy w obwodzie :)21

te oryginalne są z gównolitu, ja założyłem taki co auto przeżyje :)21

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » wt mar 19, 2013 8:27 pm

jakby cie pasek zainteresowal pisz pw :wink:

Awatar użytkownika
kamilrocky
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kamilrocky » wt mar 19, 2013 8:46 pm

mam mondeo z 2002 2.0 diesla z padnietymi wtryskami za 6 k jak by cie interesowal to pisz:)
xj 4.0
P1 3.0
wk 3.0

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » wt mar 19, 2013 8:52 pm

primera p11
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » wt mar 19, 2013 10:35 pm

no, co tam jeszcze kto ma? :)21

Grucha myślałem że dusterem rzucisz, w moim budżecie bym się zastanowił :)21

Paska odpuszczam ze względów hmmm... światopoglądowych :)21
Mondziak brzmi kusząco, tylko ile te wtryski kosztują? 4k?

Zobaczymy co wyjdzie po obdukcji cytryny z linka podanego wyżej. Podoba mi się jej nienarzucający się ale wyczuwalny charakter :wink:
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » wt mar 19, 2013 10:41 pm

:)21
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » śr mar 20, 2013 9:19 am

Hm, skoro inni bez krępacji oferują swoje kombiaki to i ja szczęścia spróbuję. Focusa mk1 1.6+gaz się pozbyć muszę. Za jakieś 8tyś zł. Sporo w niego włożyłem bez oszczędzania. Technicznie warto - rdza go łapie tylko.

Awatar użytkownika
farfocel

Post autor: farfocel » śr mar 20, 2013 9:34 am

No to i ja Mazda 626 Ditd kombiak w full wypasie też na upchnięcie.
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr mar 20, 2013 10:25 am

Generic pisze:Hm, skoro inni bez krępacji oferują swoje kombiaki to i ja szczęścia spróbuję. Focusa mk1 1.6+gaz się pozbyć muszę. Za jakieś 8tyś zł. Sporo w niego włożyłem bez oszczędzania. Technicznie warto - rdza go łapie tylko.

wstaw to w temat - "gaz w fordzie" :D

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » śr mar 20, 2013 2:27 pm

Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
raulf

Post autor: raulf » śr mar 20, 2013 2:52 pm

No to - koło mojej roboty od kilku dni stoi omega kombi '99 2,5 tds z kartką, że do zdilowania. Na oko wygląda bardzo przyzwoicie, ale nie napisał ile chce.
Parch+2+35+117xtrem ---->

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr mar 20, 2013 2:54 pm

Opel...
i jeszcze z TDS'em...

Jezzzuuuuu.... :)21

Pozatym,ze dosc wygodne chyba nie ma innych zalet. :)21

lobo

Post autor: lobo » śr mar 20, 2013 3:17 pm

Fiat multipla(ta brzydka) z silnikiem JTD. 10 tysi starczy ze sporym zapasem, a przestrzeń bagażowa jest foremna i obszerniejsza niż w większości kombiaków. Solidnie ogarnięta nie sprawia niespodzianek - jeśli coś się chrzani to tak jak w każdym fiacie(jakaś lampka, wtyczka, złamany plasticzek) - generalnie pierdoły. Pali 6-7 litrów ON a koszty serwisowania śmiesznie małe. Przy odrobinie szczęścia w budżecie zmieści się także przyczepka do wożenia tego co się nie upchnie w środku fiaciora.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”