Alfa 147 JTD - opinie
Moderator: Marcin-Kraków
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Alfa 147 JTD - opinie
Potrzebowal bede to do dojazdow do pracy w Niemczech. Czasem autobahn.
Podobno JTD nie sa złe. Prawda to?
Podobno JTD nie sa złe. Prawda to?
Re: Alfa 147 JTD - opinie
Moj Tata jezdzil 1.9 w 156 . Nic sie nie dupcylo. Opinie o silniku w samych superlatywach.
Ale na trasy 147? W ten samej kasie duzo bardziej funkcjonalne 156 jest. Chyba,ze samemu tylko i akurat sie trafil taki egzemplarz.
Ale na trasy 147? W ten samej kasie duzo bardziej funkcjonalne 156 jest. Chyba,ze samemu tylko i akurat sie trafil taki egzemplarz.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dzieki.
W trase bede jezdzil samemu.
No bo to delegacja bedzie.
147 i 156 to technicznie to samo auto wlasciwie.
W trase bede jezdzil samemu.
No bo to delegacja bedzie.
147 i 156 to technicznie to samo auto wlasciwie.
ale w 147 mozesz trafic 3 furtki. A 156 juz ma 4 i mozna kombii trafic. Spalanie identyczne prawie,cena tez. Komfort za to rozny.
To moje osobiste zdanie oczywiscie.
To moje osobiste zdanie oczywiscie.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ja mam 1.9jtd w doblo firmowym.
wersja 105 koni.
dobry silnik jak na common raila. jak dotąd tylko zmieniałem alternator, pompę wspomagania, rok w rok poduszkę silnika jedną. i po przepałowaniu pełną kurwą na autorstradzie kiedyś rozciekła się pompa wysokiego ciśnienia. osiem stówek reaktywacja w aso bosch.
nie powiem złego słowa. chłopaki potrafią zejść do pięciu litrów na setkę, mnie się nie chce.
przebieg około 160tkm,
wersja 105 koni.
dobry silnik jak na common raila. jak dotąd tylko zmieniałem alternator, pompę wspomagania, rok w rok poduszkę silnika jedną. i po przepałowaniu pełną kurwą na autorstradzie kiedyś rozciekła się pompa wysokiego ciśnienia. osiem stówek reaktywacja w aso bosch.
nie powiem złego słowa. chłopaki potrafią zejść do pięciu litrów na setkę, mnie się nie chce.
przebieg około 160tkm,
#noichuj
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
A 150-160 da sie na autostradzie bez strat na dluzsza mete?
Zalezy jakie kto ma standardy. W 156 160km/h to bylo juz dla mnie nieakceptowalne. Huk i generalnie jakas taka niepewnosc. Silnik tez nie nie wygladal na zadowolony, ale nie skapitulowal.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Hmm, czyli typowy Fiat - na autostrade troche nie teges.
Moja ma koło 80 tyś. 105 koni 1,9 JTD , przy 160 poniżej 6 litrów. Delikatne autko, plastiki takie, że ciężko czegoś nie złamać. Prowadzi się zajebiście, nie psuje się poza wahaczami - ale na autobanie będą robić. Ogólnie fajne auto w tej cenie.
Parch+2+35+117xtrem ---->
A jak Twoje wrazenia przy przelotowej 160?
Eee, moje 156 (diesel i benzyna ) jechały na autostradzie do oporu 190-210. Akustyczne do S-klasy trochę brakowało, ale na prowadzenie nie narzekalem.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Jednym palcem prowadzisz. Jak po sznurku. Jeszcze ma zapasu na 20 km/h więcej.Wojtek_W pisze:A jak Twoje wrazenia przy przelotowej 160?
Parch+2+35+117xtrem ---->
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
dwumasa to taka menda... siedzi cicho... i nagle ... jak pierdolnie..Szarbia pisze:A czy jest tam dwumasa?
to portfel dziurawi

- Damian
-
- Kontaktowanie:
Szarbia pisze:Hmm, czyli typowy Fiat
aaargggghhhhh....

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dwumasa teraz nie taka droga, tyle, ze kłopot.
no a 166? technicznie pewnie zblizone a komfort musi być większy. No i jakoś tak wygląda bardziej
Faaajne!
Chodzilem swego czasu wokol kilku egzemplarzy... Wyglada wedlug mnie zajebiscie, gabaryt jest. Komfort zajebisty. Sypie sie zawiecha z przodu i sa dziwne patenty , ktora dla mnie wtedy zdyskwalifikowaly auto: otwieranie bagaznika guzikiem w schowku pasazera, niekladzione siedzenie (o ironio mamy teraz w mietku) czy aku w bagazniku w glupim miejscu ( rowniez mam w mietku)
Silniki oprocz TS sa zajebite: jtd, 2.0 v6 turbo czy v6 3.0 - krazownik w uj. Kupic mozna za czapke sliwek.
2,4 jtd ze skrzynia 6stka przy 120km/h ma 1950 obrotow i pali chyba mniej jak 147
Mowia ze ponizej 5 spokojnie idzie zejsc i ja wierze.
No i do pozyskania czasami za 3k albo i mniej
Chodzilem swego czasu wokol kilku egzemplarzy... Wyglada wedlug mnie zajebiscie, gabaryt jest. Komfort zajebisty. Sypie sie zawiecha z przodu i sa dziwne patenty , ktora dla mnie wtedy zdyskwalifikowaly auto: otwieranie bagaznika guzikiem w schowku pasazera, niekladzione siedzenie (o ironio mamy teraz w mietku) czy aku w bagazniku w glupim miejscu ( rowniez mam w mietku)
Silniki oprocz TS sa zajebite: jtd, 2.0 v6 turbo czy v6 3.0 - krazownik w uj. Kupic mozna za czapke sliwek.
2,4 jtd ze skrzynia 6stka przy 120km/h ma 1950 obrotow i pali chyba mniej jak 147

Mowia ze ponizej 5 spokojnie idzie zejsc i ja wierze.
No i do pozyskania czasami za 3k albo i mniej
ja się tym przejechałem przypadkiem u kumpla w warsztacie - rewelka w prowadzeniu i dynamice. Silnik 2.4 czy jakoś.
Co do zawieszenia, to miałem Alfa przez 10 lat i średnio co 20kkm trzeba było coś wymienić. W pajero mam 227kkm (przynajmniej) i zawieszenie (poza nowymi amortyzatorami, ale to z powodu liftu) jest oryginalne i zdrowe.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
- sebeks
-
Ja osobiście brałbym 156 w 2,4 jtd i skrzynia 6. Komfort lepszy. Jakby ci się chciało to możesz tapicerki zdjąć i przez jeden weekend wygłuszysz dodatkowo sporą część auta zwykłą dekarką a jest na prawdę sporo ciszej. Wahacze przednie kosztują grosze więc tym też bym się nie przejmował, tym bardziej jak na autobahn chcesz jeździć.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
mialem alfa gt . Plyta podlogowa 156. Bylem zachwycony tym samochodem. Silnik 1.9 150 kuni. Szedl pieknie a spalanie smieszne. Co do zawieszenia to wszystko zalezy w co zainwestujesz. jak kupisz zamienniki za 150zl wahacz to nie dziw sie ze bedzie wymiana co 5 - 20 tys. ja jezdzilem na trw i zrobilem ponad 50 bez wiekszych problemów. Generalnie jezeli chodzi o alfy to genialnym jest ze maja tak zjezdzona opinie bo dzieki temu mozna kupic super wyposazony samochod w malych pieniedzach. Kolega ma 147 od 5 lat. Po za wymiana oleju i filtrow nic w samochodzie nie robi. Wada akurat jest silnik bo 1.6 ts na wariatorze potrafi w miescie 10 lyknac.Mimo wszystko auto brac. W geteku predkosc przelotowa na chorwe na poziomie 160 spalanie ponizej 6l i dalej jest czym deptac
POLECAM.

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Jesli ew. benzyna (jak sie cos ładnego trafi chociaz w tym przypadku wolalbym JTD) to najlepiej 1.6 105KM (bez tego vanosa) albo 2.0 150KM tak?
Co do V6 to slyszalem o zacierajacej sie panewce no i Vandal nazwal je zacierakami.
156 i inne to nie bo to ma byc 4 auto, wiec moze byc male. Dla rodziny mam kombi.
Co do V6 to slyszalem o zacierajacej sie panewce no i Vandal nazwal je zacierakami.
156 i inne to nie bo to ma byc 4 auto, wiec moze byc male. Dla rodziny mam kombi.
- sebeks
-
Tylko pomyśl o tym, że jak chcesz tym latać dłuższe trasy, to warto aby było wygodne.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC