kłopot z chłodzeniem

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
andrzej:)

kłopot z chłodzeniem

Post autor: andrzej:) » śr lut 05, 2014 9:54 pm

Czas jakiś temu nabyłem zabytkowy wynalazek angielski (nie terenowy) z silnikiem Cologne 2.8, takim co to go montowali m. in. w Capri i Granadach. No i jest następujący problem: silnik b. szybko łapie temperaturę ponad 90 (90 to powinien być standard), załącza się wentylator, ale nie jest w stanie go schłodzić. Temperatura opada dopiero jak samochód się porusza, po czym przy zatrzymaniu się momentalnie podnosi się i tak w kółko :(

Trochę to problematyczne, choćby z tego powodu, że w aucie występuje deficyt prądu. Alternator jest słaby bo konstruując auto nie wiedzieli, że trzeba będzie jeździć cały czas na światłach mijania, a wentylator żre tego prądu niemiłosiernie :roll: No i jeżdżenie z przegrzewającym się silnikiem jest mało zdrowe dla silnika.

I w związku z tym pytanie, co może być przyczyną ?? Wentylator kręci (choć strasznie przy tym wyje), łopatki wszystkie ma, płyn wymieniony, układ odpowietrzony. Chłodnica ?? Czy może sprawdzić/wymienić coś innego zanim pójdę w koszty ?? Może wentylator (wyje i zjada sporo prądu) ?? Chłodnica do tego modelu to rzecz rzadka i nietania w zakupie......

Przyznaję, że mechanik ze mnie żaden :wink:

Powróżycie ?? :)21

Awatar użytkownika
vandall1

Re: kłopot z chłodzeniem

Post autor: vandall1 » śr lut 05, 2014 10:11 pm

Przypchana chłodnica :roll: ?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » śr lut 05, 2014 10:14 pm

Na początek dobre płukanie a jak nie pomorze to koszty bo trzeba nową :)21
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » śr lut 05, 2014 10:45 pm

Pompa wody jest cała?
Może brakuje "wiatraczka" ;) z tyłu, zakładam że jest mechaniczna.
Nissan-y

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw lut 06, 2014 8:21 am

odmulić chłodnicę, sprawdzić czy wiatrak kręci w dobrą stronę.
#noichuj

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » czw lut 06, 2014 11:25 am

W starych silnikach w głowicy bywa rurka do kierowania przepływem cieczy.
Ta rurka zwykle jest stalowa.
Jak ją zeżre, to na biegu jałowym pompa nie jest w stanie wymusić przepływu przez wszystkie kanały i ciecz krąży na skróty.
Coś takiego ( to czarne długie ):
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDIQ9QEwAg
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » czw lut 06, 2014 6:47 pm

Aha - zapomniałem dodać, że poprzedni właściciel miał w układzie wodę, nie wiem jak poprzednicy, ale podejrzewam, że było podobnie. Nie wiem czy podejmowanie próby reanimacji chłodnicy mają w tym przypadku sens....

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob lut 08, 2014 7:31 pm

Powodzenie 50/50% ja bym odmulal
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » sob lut 08, 2014 7:57 pm

Spoglądałem dzisiaj i rzecz wygląda w ten sposób, że wentylator jest schowany na tyle głęboko, że w warunkach nie warsztatowych nie ma jak sprawdzić czy kręci w dobrą stronę. Płukanie układu nie wchodzi w grę, bo jest problem z odkręceniem śruby w bloku silnika służącej do opróżniania układu. Trzeba więc zrzucić chłodnicę i czyścić tylko ją. Dojście do śrub mocujących jest niezły, gorzej z dojściem do dolnego węża chłodnicy. Jak mnie natchnie to sam się do tego zabiorę - zawsze musi być ten pierwszy raz :wink:

Dziś jednak korzystając z dobrej pogody zrobiłem wiosenne porządki w ogrodzie :)21

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » ndz lut 09, 2014 5:50 pm

Pocieszę Cię- macher od chłodnicy wycenił mi koszt rdzenia miedzianego - jedyne 1300 PLN, do tego robocizna związana z wymianą...
Na szczęście z trzech chłodnic udało się zrobię jedną, jutro jadę po odbiór i wiozę mu jeszcze jedną do roboty.
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » wt mar 11, 2014 8:44 pm

Za chłodnicę jeszcze się nie zabrałem, za to w międzyczasie, a dokładnie wczoraj, umarł wiatrak od chłodnicy. Ostrzegał już z rok demu wydając dość dziwne odgłosy i w końcu przyszedł jego czas. Zawiozłem sprzęta do magika celem reanimacji. Zobaczymy....Swoją drogą bez wiatraka temperatura rośnie dość spektakularnie :o Oczywiście zdarzyło się to podczas szczytu komunikacyjnego. Żeby ratować sytuację obrałem kurs do domu najdłuższą z możliwych dróg, z tą jednak zaletą że bez świateł i korków :)21

flomaker

Post autor: flomaker » wt mar 11, 2014 9:37 pm

Ja ostatnio odmulałem chłodnicę wylewając płyn wężykiem 10mm średnicy, który wkładałem w chłodnicę od góry do dna, bo też nie chciałem ruszać odpływów z dołu chłodnicy. Mam dostęp do stacji osmozy produkującej wodę deminetralizowaną, to zrobiłem kilkanaście płukań każdorazowo zagrzewajac auto i w beczce do której zlewałem syf na koniec osadziło się z litr szlamu/rdzy.
Blazer 99'

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » wt mar 25, 2014 9:10 pm

Jest pewien progres :D Dziś odebrałem naprawiony wiatrak i go zamontowałem. Chodzi jak nówka sztuka - jest zdecydowana poprawa wydajności pracy, co przekłada się na krótsze cykle załączenia i szybsze schładzanie. Nie było jeszcze próby w czasie jazdy, a jedynie na "hamowni" :)21 ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. Zastanawiam się jednak czy dychawiczny wiatrak nie był przyczyną kłopotów z chłodzeniem.....Jak się poprawi pogoda wybiorę się na road test i sprawdzę 8)

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » śr maja 21, 2014 10:27 pm

Letnie temperatury zweryfikowany nieco sprawę. Wiatrak kręci prawie non stop, tak wiec trzeba wrócić do tematu....podejrzani to chłodnica ew. pompa wody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”