Feroza - automatyczne sprzegiełka

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
verbea

Feroza - automatyczne sprzegiełka

Post autor: verbea » pt sty 18, 2008 10:01 am

Witam czasami po rozpięciu napędów dochodzi dziwne pstrykanie z prawego koła. Dziś odkręciłem tęn dekielek maskujący sprzegiełko. Pytanie 1: Czy ten mechanizm może ruszać się do góry i na boki?
Pytanie2: Jesli to jest jakaś usterka to czy opłaca się ja naprawiac czy wymienia się całe sprzegiełka?
Pytanie3: Czy lepsze są sprzegiełka manualnei dlaczego?
Pozdrawiam
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900

Khadd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Khadd » pt sty 18, 2008 10:40 am

Ad 3 - manuale są lapsze bo nie mają tendencji do psucia się w najmniej oczekiwanym momencie, poza tym na manualu możesz jechać z załaczonym reduktorem bez załaczonego przodu ( przydatne np. przy podjeździe gdy ciągniesz przyczepkę )

Ad 2 - to zależy co się urwało, wygięło itp. jeśli masz dostęp do używek lub/i ewenualnie chce ci się to naprawiać to można ale lepiej zamienić na manuale.

Ad 1 - nie powinien

qras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: qras » pt sty 18, 2008 4:43 pm

Witam
Miałem to samo, delikatne strzelanko w prawym kole. Pojechałem do mechanika przesmarowali naprawili (prostowali blaszki ) i poradzili manulae. Ale ja co tam jak sie zepsują to się będę martwił. No i walnał prawy automat między jednym a drugim wjazdem w teren...ledwo wyjechałem z błotka.
Wymieniłem na manuale i jest spoczko i pewnie.

pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”