instalacja elektryczna feroza
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
instalacja elektryczna feroza
Mam problem z instalacja elektrycznom przy ferozie. Ostatnio urwalem pompe wodna i od tego czasu gdy wylacze zaplon silnik gasnie a wszystkie kontrolki ciagle sie pala. gdzie moge szukac awarji?? z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam
Re: instalacja elektryczna feroza
Jak dla mnie to nie ma nic wspólnego.
A stacyjkę sprawdzałeś ?
A stacyjkę sprawdzałeś ?
Zdrapek i poharatka
-
- jestem tu nowy...
tak sprawdzalem. okazalo sie ze mam wyciek z akumulatora i kwas dostal sie na przewody i tam tkwil problem. polaczylem od nowa i dziala. dzieki za pomoc
Podłącze się pod temat.
Nie mogłem znaleść w internecie informacji od czego jest bezpiecznik w Ferozie podpisany jako CDS FAN (30A). W moim samochodzie jest nieobecny (niewłożony) od czego on? i ew skąd taki wziąść bo dziwny jakiś jest?
Chodzi o te bezpieczniki które przy klemie są (te 3). Swoją drogą to choroba nie mogli bezpieczników w jednym miejscu zrobic?

Nie mogłem znaleść w internecie informacji od czego jest bezpiecznik w Ferozie podpisany jako CDS FAN (30A). W moim samochodzie jest nieobecny (niewłożony) od czego on? i ew skąd taki wziąść bo dziwny jakiś jest?
Chodzi o te bezpieczniki które przy klemie są (te 3). Swoją drogą to choroba nie mogli bezpieczników w jednym miejscu zrobic?

---
Feroza '96 +opony z białymi paskami
Te trzy bezpieczniki są przy klemie żeby w razie zwarcia w innym miejscu pojazdu nie było pożaru akumulatora. Chodzi o to żeby były jak najbliżej akumulatora żeby eliminowały wszystkie zagrożenia.
Ze schematu elektrycznego Ferozy by wynikało że to jest główne zabezpieczenie 3 różnych osobnych obwodów istniejących w aucie
Na jednym są przednie światła i klakson, na drugim reszta elektryki auta, na trzecim Air / Conditioner Fan czyli wentylator od nawiewu w aucie.
Jeśli na którymś z obwodów jest zwarcie to wybija te bezpieczniki główne
Jeśli Ci działa wentylator nawiewu w aucie pomimo braku tego bezpiecznika to albo masz coś zakombinowane z elektryką albo ten bezpiecznik jest wykorzystywany w autach z klimatyzacją.
Ze zdjęcia mi się wydaje że masz pociągnięty jakiś prąd "na sztukę" z pominięciem tych bezpieczników (czerwone przewody) - dokładnie nie widać, ale jeśli tak to dla bezpieczeństwa lepiej to puść też przez te bezpieczniki, cokolwiek to jest. I jeśli faktycznie tak jest to zmień elektryka..
Ze schematu elektrycznego Ferozy by wynikało że to jest główne zabezpieczenie 3 różnych osobnych obwodów istniejących w aucie
Na jednym są przednie światła i klakson, na drugim reszta elektryki auta, na trzecim Air / Conditioner Fan czyli wentylator od nawiewu w aucie.
Jeśli na którymś z obwodów jest zwarcie to wybija te bezpieczniki główne
Jeśli Ci działa wentylator nawiewu w aucie pomimo braku tego bezpiecznika to albo masz coś zakombinowane z elektryką albo ten bezpiecznik jest wykorzystywany w autach z klimatyzacją.
Ze zdjęcia mi się wydaje że masz pociągnięty jakiś prąd "na sztukę" z pominięciem tych bezpieczników (czerwone przewody) - dokładnie nie widać, ale jeśli tak to dla bezpieczeństwa lepiej to puść też przez te bezpieczniki, cokolwiek to jest. I jeśli faktycznie tak jest to zmień elektryka..
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Dzieki za informację i rady. Postaram się skorzystać. Nie wpadłem na to że to może być od klimatyzacji, ten czerwony przewód ma bezpiecznik na nadkolu i prawdopodobnie jest od halogenów, ale postaram się puścić go przez te na klemie.
Pozdrawiam Jarek
Pozdrawiam Jarek
---
Zobacz na długość przewodu który idzie od akumulatora bez bezpiecznika i weź pod uwagę np. kunę. Jeśli Ci przegryzie kabel tak że ten dotknie gdziekolwiek do czegoś metalowego to masz spore szanse na pożar. Albo jak spadnie końcówka z tego przekaźnika z przodu.
Ano racja, muszę tylko pomyśleć jak się "wpiąć" pod ten bezpiecznik
---
Jak jest z tym problem to po prostu dodaj osobny na tym dorobionym kablu, jak najbliżej akumulatora. W wielu autach są bezpieczniki "na kablu" w specjalnej oprawce, więc w sklepie jakąś obudowę bezpiecznika na kabel powinieneś bez większych problemów i kosztów dobrać. A moc taka żeby było na halogeny a w razie awarii odcinało obwód. Zaleta będzie jeszcze taka że ewentualne problemy z elektryką halogenów nie unieruchomią Ci reszty auta.
PS. Te oznaczenia "AM1", "AM2", "CDS FAN" są z Rockyego więc możliwe że masz podmienione główne bezpieczniki z Rockyego. Ale w Ferozie jest inna instalacja i inne rzeczy na poszczególne obwody wpięte. Dodatkowo różni się to między Ferozami produkowanymi w różnych krajach, oraz Ferozami z silnikami HD-C i HD-E. Dlatego pewnie na schematach nie mogłeś znaleźć tej "puszki" 

-
- jestem tu nowy...
w mojej ferozie tez jest wejscie na trzy bezpieczniki ale zalozone sa dwa