luz na dźwigni zmiany biegów

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Robal30

luz na dźwigni zmiany biegów

Post autor: Robal30 » ndz sie 23, 2009 12:52 pm

Przeleciałem własnie przed chwila cale forum i nie znalazłem nic na ten temat, a mysle, ze wielu z kolegow ma ten problem. Po zakupie mojej Ferozy liczyłem sie z wymiana skrzyni biegów w niedługim czasie ze wzgledu na luz ok 10cm w każdą stronęna dzwigni, bo mechanik ktoremu opatrznie oddalem auto na wymiane paskow i olei i któremu poleciłem sprawdzić czy nic sie nie da z tym zrobic stwierdzil, ze dzwignia wchodzi bezposrednio do skrzyni i nic sie nie da zrobic. Ostatnio malując podwozie wrócłem myślami do tematu i jeden rzut oka wystarczył, aby stwierdzić, ze mnie nabrał:D Dzwignia wchodzi z kabiny do takiego "pudełeczka" gdzie drążek załamuje sie pod kątem prostym i idzie do przodu, gdzie u mnie luzów juz NIE MA. Wiec sęk w tym "pudełeczku". Próbowałem sie tam dostac i doszedłem do segara zamykajacego to od góry, ale widze, ze da rade tez bez wyjmowania skrzyni odkrecic to "pudełko". Pytanie moje jest, co tam trzeba wymienić? Widziałem w manualu, ze czesci zbyt wielu tam nie ma. Może ktoś ma wymiary itd, zebym dwa razy nie musiał rozbierać. I drugie, czy da rade to zrobic bez wyjmowania skrzyni?
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'

Awatar użytkownika
Robal30

Re: luz na dźwigni zmiany biegów

Post autor: Robal30 » czw wrz 03, 2009 5:42 am

podobno trzeba dać jakieś podkładki, tulejki z byle czego. Naprawde nikt tam nie zagladał :cry: ?

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » czw wrz 03, 2009 8:43 pm

chyba deficyt informacji na ten temat jest..
ale pozytywna strona jest taka, że wygląda na to że masz okazję zostać pierwszą osobą która zrobi z tego fotorelację na stronę :)
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw wrz 03, 2009 10:46 pm

Robal...z tego co piszesz,umiesz trzymać narzedzia w reku :wink:
Najpierw patrzysz w manual,rozbierasz i diagnozujesz.Na ile ja znam te elementy,to luzy będziesz miał na tej kulce wewnątrz-mozliwe,ze panewka jest już wytarta.
Odwagi :wink: Ja tego nie rozbierałem,ale gdybym musiał,to bym sie nikogo nie pytał.Do boju!
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
piotrh

Post autor: piotrh » pt wrz 04, 2009 7:34 am

Z rozebraniem zero problemów .Odkrecasz z góry gumy ,potem cztery śróbki (którymi to "pudełko" jest przykręcone do obudowy skrzyni),jeszcze tylko śróba na łączeniu drążka (przed wejściem do skrzyni) i masz wszystko w ręku

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt wrz 29, 2009 7:54 am

przykro mi, ze nie wyjasnie tematu, ale przy okazji wymiany sprzęgła poprosiłem mechanika zeby tam zajrzał. Mowi, ze coś tam się odkręciło, jakaś tulejka, coś tam nalutował i wajcha chodzi jak w nówce:) Zrobił mi to gratisowo, więc faktycznie chyba nie była to wielka filozofia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”