Bicie w kołach..? O co chodzi...
Moderator: s3R
Bicie w kołach..? O co chodzi...
Witam, zauważyłem ostatnio, że przy ponad 70-80kmh czuć jakieś bicie na kołach, aż kierownica wpada w lekki dygot... Tzn. dokładniej: jest tak, że kierownica ma jakiś tam (poprawny) luz, i ruszając nią w trakcie jazdy, na krańcach tego luzu (ale jeszcze bez skręcenia kołami) pojawia się to bicie. Z lewej było to bardziej odczuwalne, pojechałem do warsztatu, stwierdzili że luzy na łożysku piasty, więc wymieniłem. Jest wyraźnie lepiej, ale nie całkiem
W czym może być problem?

Niegdyś Feroza, obecnie Land Rover Discovery I, 2.0Mpi '95 (gaz sekwencja).
Re: Bicie w kołach..? O co chodzi...
Lód na felgach albo błoto. A jak nie to walnięta opona albo felga jeżeli nie da się wyważyć.
Zdrapek i poharatka
jak ostatnio po paru dniach wyjechałem z lasu na czarne to też zamarłem, pomyślałem, że końcówki albo coś innego, i wtedy przypomniałem sobie o tym poście i.....jak przejechałem przez tory wszystko wróciło do normy (wcześniej musiałem zamknąć okna bo bałem się, że kierownica mi przez otwarte wyleci), wyboje na torach "oczyściły mi felgi" 

ja mam takie bicie podczas hamowania, jak hamuje dosc ostro tak ze 100-120km/h to chce mi kierownice wyrwać z rąk. Idzie wiosna, czas bedzie zajrzec pod Feroze, bo i rudawizna wyłazi....
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'