Daihatsu Rocky kontra Suzuki Samurai
Moderator: s3R
- plastic666
- jestem tu nowy...
Daihatsu Rocky kontra Suzuki Samurai
Czy ktoś z Was zamieniłby swojego Rocky-ego 2,8 TD (resory przód i tył) na Samuraia? Jakie są plusy i minusy obu aut i jakie części są w nich najbardziej awaryjne? I jeszcze jedno, czemu Rocky-ch jest tak mało widocznych w terenie? Pewnie to nierealne, ale proszę o obiektywne opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Re: Daihatsu Rocky kontra Suzuki Samurai
wątpię by ktoś chciał zamienić Rockiego na Samuraja
Rocky > Samuraj
Rocky jest większy, ale nie waży 2,5T jak Patrol. Mało awaryjny jak każdy japończyk. Większy prześwit, większe koła, może ciągnąć ponad 2-tonową przyczepę. Prosta konstrukcja silnika, który nie posiada elektroniki.
Zaletami Samuraja są jego niska waga oraz duży rynek części do modyfikacji - gotowe zestawy do liftu, blokady mostów itp.
Cena zakupu... taka sama, więc przewaga Rockiego - dostajemy więcej za to samo.
Wady Rockiego? - hmm.. rozrusznik lubi się zawieszać, jeśli jeździsz po głębokim błocie. Warto mieć drugi na zapas (200zł), albo czyścić go co kilka rajdów. Podobnie tylne hamulce (bębnowe), które można tanim kosztem przerobić na tarcze (np. od Samuraja).
Rockersów jest mało bo są wyłącznie sprowadzane - przez ostatnie 20 lat nie było dealera Daihatsu w Polsce. Niektórzy boją się kupować Rocky bo myślą, że będzie problem z częściami co jest bzdurą.
Handlarze ostatnio sporo tego sprowadzają co widać po alledrogo. Co raz więcej jeździ tego na rajdach. Autko świetnie sobie radzi w terenie.

Rocky > Samuraj
Rocky jest większy, ale nie waży 2,5T jak Patrol. Mało awaryjny jak każdy japończyk. Większy prześwit, większe koła, może ciągnąć ponad 2-tonową przyczepę. Prosta konstrukcja silnika, który nie posiada elektroniki.
Zaletami Samuraja są jego niska waga oraz duży rynek części do modyfikacji - gotowe zestawy do liftu, blokady mostów itp.
Cena zakupu... taka sama, więc przewaga Rockiego - dostajemy więcej za to samo.
Wady Rockiego? - hmm.. rozrusznik lubi się zawieszać, jeśli jeździsz po głębokim błocie. Warto mieć drugi na zapas (200zł), albo czyścić go co kilka rajdów. Podobnie tylne hamulce (bębnowe), które można tanim kosztem przerobić na tarcze (np. od Samuraja).
Rockersów jest mało bo są wyłącznie sprowadzane - przez ostatnie 20 lat nie było dealera Daihatsu w Polsce. Niektórzy boją się kupować Rocky bo myślą, że będzie problem z częściami co jest bzdurą.
Handlarze ostatnio sporo tego sprowadzają co widać po alledrogo. Co raz więcej jeździ tego na rajdach. Autko świetnie sobie radzi w terenie.
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
taaa....jak będziesz kiedyś koło samurajaSztanca pisze:. Większy prześwit, większe koła,
to schyl się porządnie
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
Można na to spojrzeć od drugiej strony
Jedyna zaleta samiego to niska waga...kupując Rockiego rezygnujesz z jedynej zalety nie otrzymując innych jak np. zawieszenie na sprężynie

Jedyna zaleta samiego to niska waga...kupując Rockiego rezygnujesz z jedynej zalety nie otrzymując innych jak np. zawieszenie na sprężynie

A ile masz Samurajów Coili

"Żywot Briana"
-Mamo, czy ja mam duży nos??
-Przestań myśleć o seksie!
sporoMad Max pisze:A ile masz Samurajów Coili![]()

dwa lata coil w produkcji był, do tego naprawdę sporo coili jest teraz w europejskich ogłoszeniach,
a Adamo pewnie chodziło o ilość przerabianych samurajów na springi czyli jest ten temat już dobrze rozpracowany

Jimny 

Do normalnej jazdy rocky na resorze wystarcza zresztą też można przerobić..
Gierek np.
Gierek np.
"Żywot Briana"
- plastic666
- jestem tu nowy...
a jak jest z częściami ? Dużo osób mówi że bardzo ciężko cokolwiek dostać...?
- daniel sto
-
plastic666 pisze:a jak jest z częściami ? Dużo osób mówi że bardzo ciężko cokolwiek dostać...?
Jak na razie to nie miałem z niczym problemu, a robiłem chyba już wszystko

4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"
90% części kupisz w sklepach typu JapanCars, resztę na Alledrogo
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
A w tym temacie http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=76282 z częściami na odwrót piszą
Po co kolego 2 takie same tematy?
Po co kolego 2 takie same tematy?
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

- nadglowski
- jestem tu nowy...
Popieram zdanie kolegów znających się na rzeczy sam od niedawna mam i motam Rakietę i jak na razie to problemu z częściami nie miałem a muszę zaznaczyć, że mam bardzo rzadki motor bo 2.0 3Y benzyna do tego zasilam go również gazem bo jeżdżę nim na codzień jest tanio a mocy mu nie brakuje mój kolega jeździ samurajem więc mam porównanie:
Ceny części: Samurai +
Sprawność fizyczna w terenie: Samurai = Rocky
Wygląd: Rocky +
Blacharka: Rocky +
Przeprawa przez gęsty las: Samurai + (jest mniejszy więc mniej drzew trzeba uszkodzić)
W śród kumpli są jeszcze dwie Rakiety 2.8 td i są nie do zajechania!
Niech żyje Rocky!
Ceny części: Samurai +
Sprawność fizyczna w terenie: Samurai = Rocky
Wygląd: Rocky +
Blacharka: Rocky +
Przeprawa przez gęsty las: Samurai + (jest mniejszy więc mniej drzew trzeba uszkodzić)

W śród kumpli są jeszcze dwie Rakiety 2.8 td i są nie do zajechania!
Niech żyje Rocky!
[O]===DAIHATSU=TURBO[O]
\__________________/
Kiedyś ROCKY 2.0 3Y później BLAZER S10 2.8 teraz ROCKY 2.8 TD.
\__________________/
Kiedyś ROCKY 2.0 3Y później BLAZER S10 2.8 teraz ROCKY 2.8 TD.