Przedni most w Rakiecie

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
wieniek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Przedni most w Rakiecie

Post autor: wieniek » pn wrz 19, 2011 12:41 pm

Witam serdecznie.
Jestem dumnym i szczęśliwym posiadaczem Rockiego 2,8 (DL 52) w wersji ze sztywnymi mostami. Auto kupiłem od Kolegi dlatego znałem wszystkie ZA i PRZECIW w tym konkretnym egzemplarzu. Silnik jak spod igły (przy minus 30C palił od dotknięcia), rama i blachy zakonserwowane i w doskonałym stanie, wszystkie spryskiwacze sprawne (tyle ich , że chyba trzeba mieć małą fabrykę płynu by je na bieżąco napełniać ;) , cały pakiet elektryczny sprawny (tak jakby spryskiwacze i elektryka w aucie terenowym były najważniejsze :roll: )...no generalnie wszystko sprawne poza jednym "ale" - przednim mostem. Cenę wytargowałem taką by spokojnie móc wymienić owy most, ale niestety pojawił się problem - cholernie mało takich mostów na wolnym rynku (przynajmniej w dobrym stanie) i od ponad dwóch miesięcy nie udało mi się znaleźć nic sensownego. Tu pojawiają się znaki zapytania:

1. Czy warto taki most regenerować? Jeżeli tak, to gdzie to najlepiej zrobić (najchętniej w woj. pomorskim) i jakie są tego koszta.

2. Czy pasowałby do Rockiego most od Wildcata?

3. Czy może wiecie kto chciałby taki most opchnąć (allegro i inne giełdy wertuję na okrągło).

Co by więcej o moście napisać to dodam , że w sumie spokojnie mogę dołączyć przedni napęd (mam manualne sprzęgiełka) i jakoś to jedzie, wydaje przy tym jednak różnego rodzaju trzaski no i gubi płyn.

Za wszystkie rady z góry i dziękuję, a jeżeli moja "lajkonikowatość" w temacie 4x4 Was rozdrażniła to z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość, mechanika nie jest moją mocną stroną i zdecydowanie lepiej odnajduję się w innych dziedzinach :)

pozdrawiam

tomaszek76

Re: Przedni most w Rakiecie

Post autor: tomaszek76 » pn wrz 19, 2011 3:31 pm

Witam, nie wystarczy flaki wymienić? łożyska, przeguby,sam przedni dyfer też chyba dziś widziałem na allegro? Może tak spróbuj. Pozdrawiam
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pn wrz 19, 2011 7:12 pm

Zanim zaczniesz kupować części dowiedz się co musisz kupić.
Zawieź auto do mechanika to się dowiesz.
Pewnie wystarczy wymienić/nasmarować przeguby.
Łożyska na zwrotnicach i na tym zapewne się skończy.
Myślisz że inne mosty są nieużywane i w idealnym stanie ?
W moście jest olej tak BTW. :)21
Uszczelniacze też się wymienia.
Poszukaj i poczytaj najpierw trochę.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
wieniek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wieniek » pn wrz 19, 2011 7:30 pm

No właśnie tak czytam i czytam...a czym więcej czytam tym mniej wiem ;)
Co do oleju to domyślam się, że się wlewa (podpowiada mi to plama na miejscu parkingowym dokładnie pod dyfrem), a co do mechaników to niestety niewielu się zna na napędach 4x4.

W takim razie spróbuję zawieźć do zakładu specjalizującego się w 4x4...Mam nadzieję że w końcu uda mi się dopieścić moją Rakietę, bo mówiąc szczerze tak ją lubię, że mógłbym w niej spać :)

BTW. widziałem sporo ofert warsztatów 4x4 z 3city i okolic na tym portalu, ale czy jest jakiś, który szczególnie polecacie?

Dzięki z odzew, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » pn wrz 19, 2011 7:34 pm

Uzupełnij profil kolego, może mamy do siebie na rzut kamieniem 8)
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"

Awatar użytkownika
kamilrocky
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kamilrocky » czw wrz 29, 2011 8:38 am

ja mialem tez problem z mostem udalo mi sie kupic niedaleko mojego miasta most wlasnie z wildcata z sprawnymi automatami jesli dalej masz problem to daj nac na prv zadzwonie do tego goscia i spytam czy niema wiecej takich mostow wiem ze mial 3 rakiety na graty jezeli zas chodzi o most z wersji gb to trzeba przespawac jeden uchwyt jakiegos tam drazka nie pamietam nazwy fachowej:)
xj 4.0
P1 3.0
wk 3.0

Awatar użytkownika
ArtekRadom
Kontaktowanie:

Post autor: ArtekRadom » czw gru 22, 2011 2:19 pm

Regeneracja mostu to żadna filozofia jak się ma kawałek warsztatu i wolnego czasu. Ja u siebie rozebrałem, wymyłem z juchtu, wymieniłem wszystkie łożyska i uszczelniacze (dostępne bez problemu). Poskładane, wlany olej i już półtora roku jeżdżę bez problemu.
Na bank wychodzi dużo taniej niż używany most w nie wiadomo jakim stanie.
ROCKY 2.8D '88

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”