Problemy z odpalaniem...

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Pawelec_wawa

Kontaktowanie:

Problemy z odpalaniem...

Post autor: Pawelec_wawa » wt sie 22, 2006 2:49 pm

Bylem wczoraj u mechanika bo cos sie zchrzanilo z rozrusznikiem.
Przy przekreceniu kluczyka cos terkotało i nie chcial krecic. Myslalem ze to bendiks ale jak mi powiedzial elektryk w Ferozie jest jakis bezobslugowy bendiks i to nie jego sprawka. Przeczyscil styki wziol eci peci ok... dzis rano bylo to samo... pojechalem marudzic... stwierdzil ze jak to nie rozrusznik i jedyne co moze byc tego przyczyna to slaby akumulator. Zapakowalismy nowy. Byl wczesniej 60Ah, chcialem taki sam
okazalo sie ze 60ka sie nie miesci ale wlazl 45Ah. Wiec mowie trudno niech bedzie... jezdzic musze a szukac innego czasu nie mam.
Myslicie ze sie nada te 45Ah, czy nie przymała ta bateryjka?
Ktos chyba klątwe rzucil na mnie albo na utko bo w kolko cos sie sypie. :)
pozdr,
Pawelec gg25932
http://www.warfs.org
Daihatsu Feroza '94

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » wt sie 22, 2006 10:05 pm

A miales pakiet startowy? Czy tak chciales wsiasc i jezdic?
Takie rzeczy to tylko w Erze.
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD

Awatar użytkownika
Pawelec_wawa

Kontaktowanie:

Post autor: Pawelec_wawa » śr sie 23, 2006 8:52 am

nie no... przeciez nie narzekam :)21
tak se tylko marudze
pozdr,
Pawelec gg25932
Daihatsu Feroza '94

Davido

Re: Problemy z odpalaniem...

Post autor: Davido » śr sie 23, 2006 8:02 pm

Pawelec_wawa pisze:...Przy przekreceniu kluczyka cos terkotało i nie chcial krecic...
Tez tak mam, ale jak przekrece kluczyk do oporu. Nie wiem co to, moze cos na koncu nie laczy. Nie przejmuje sie tym - poprostu nie przekrecam kluczyka do konca i wtedy pali. Nie wiem czy u Ciebie to to samo, ale objaw podobny. Co do akumulatora to ja mam 45Ah, ale jakie byly w oryginale to nie wiem, bo jak kupowalem to facet mowil ze to trzeci czy czwarty aku w tym aucie.
Pozdro
Feroza '95

Awatar użytkownika
piotrh

Post autor: piotrh » śr sie 23, 2006 8:38 pm

Ja też mam 45Ah.Co do rozrusznika to problem miałem gdy po utopieniu auta zostawiłem je na tydzień bez odpalania .Okazało się że ta część ze stykiem wkleiła się w główkę rozrusznika,bardzo ciężko to wyjaśnić tak pisząc ,ale skutkowało to tym że sprężynka nie dociskała dostatecznie mocno styków.

Awatar użytkownika
Pawelec_wawa

Kontaktowanie:

Post autor: Pawelec_wawa » czw sie 24, 2006 9:12 am

Z tego co gadalem z elektrykiem to jedyne co sie moze pochrzanic z tym rozrusznikiem to styki.
Co do akumulatora to po zmianie na nowke teraz rozrusznik kopie jak dziki, wiec mozna zalozyc to slaba bateria byla przyczyna.
pozdr,
Pawelec gg25932
Daihatsu Feroza '94

Awatar użytkownika
Colorado

Post autor: Colorado » pt sie 25, 2006 12:04 pm

Zmien mechanika i to jak najszybciej. W ferozie masz normalny obslugowy bendix, prawdopodobnie siada Ci automat rozrusznika albo tuleje deba stoja. Akumulator jest malutki bo rozrusznik ma przekladnie planetarna :)2
Cholerna sprezynka

Awatar użytkownika
Pawelec_wawa

Kontaktowanie:

Post autor: Pawelec_wawa » pt sie 25, 2006 1:27 pm

Na razie wszystko dziala po tych czyszczeniach stykow i zmianie akumulatora ale jak cos sie schrzani to obiecalem kolesiowi ze go wlasnymi ręcyma udusze.
W sumie robilem to u tego goscia ktory jest wpisany na liste warsztatow na wawa4x4.pl wiec sie chyba tam z D...y nie wziął... tylko ktos go rekomendował.
pozdr,
Pawelec gg25932
Daihatsu Feroza '94

Davido

Post autor: Davido » pt sie 25, 2006 5:41 pm

Pawelec_wawa pisze:W sumie robilem to u tego goscia ktory jest wpisany na liste warsztatow na wawa4x4.pl wiec sie chyba tam z D...y nie wziął... tylko ktos go rekomendował.
Ja jak kupilem feroze to bylem na tyle przejety ze szukalem mechanika zajmujacego sie furakami 4x4. Znalazlem na tej stronie w dziale "warsztaty". Generalnie totalna porazka i tylko z grzecznosci nie wymienie nazwy tego warsztatu. Teraz gdy skapowalem, ze feroza to zaden mechaniczny hi-tech staram sie wiekszosc rzeczy przy niej sam robic. Spi..dole to spi..dole, pretensje bede mial tylko do siebie
Feroza '95

Awatar użytkownika
Wołek

Post autor: Wołek » sob sie 26, 2006 7:33 pm

Colorado pisze:Zmien mechanika i to jak najszybciej. W ferozie masz normalny obslugowy bendix, prawdopodobnie siada Ci automat rozrusznika albo tuleje deba stoja. Akumulator jest malutki bo rozrusznik ma przekladnie planetarna :)2
Czy to zanczy, że jak mam założony 72Ah, to będą kłopoty z rozrusznikiem? (bo kłopoty zaczęły się u mnie po zmianie aku)
Disco 3,9V8

Awatar użytkownika
Colorado

Post autor: Colorado » sob sie 26, 2006 9:05 pm

Wołek pisze:
Colorado pisze:Zmien mechanika i to jak najszybciej. W ferozie masz normalny obslugowy bendix, prawdopodobnie siada Ci automat rozrusznika albo tuleje deba stoja. Akumulator jest malutki bo rozrusznik ma przekladnie planetarna :)2
Czy to zanczy, że jak mam założony 72Ah, to będą kłopoty z rozrusznikiem? (bo kłopoty zaczęły się u mnie po zmianie aku)
Jedyny problem przy 72Ah jest taki ze alternator moze nie wyrobic na taka pojemnosc. Jesli wyrabia to raczej jest to zbieg okolicznosci a nie wina akumulatora. Sprawdz przewod masy na styku z karoseria. Moze podczas wymiany zostal poruszony i nie przewodzi dobrze pradu?
Cholerna sprezynka

Awatar użytkownika
Wołek

Post autor: Wołek » sob sie 26, 2006 9:39 pm

Alternator wyrabia, i chyba nie jest to kwestia zbiegu okoliczności. A z przewodem masy zobaczę...
Disco 3,9V8

Awatar użytkownika
pwiecko

Post autor: pwiecko » sob sie 26, 2006 10:15 pm

ja mam w Rocky aku 92 Ah a podobno powinien byc 95 tyle za ja mam 2.8 TD. Jezeli tez masz Diesla to 60 Ah bedzie malo.

Przy odpalaniu wystepuje u mnie taki efekt ze po zapaleniu swiec cos sie jeszcze wlacza co pobiera duzo pradu. Przy slabym aku po zgasnieciu swiec czekam jeszcze jakeis 8 sekund az jakis duzy przekaznik kliknie i po tym odpala.
--
Pozrowienia Pawel Wiecko

Davido

Post autor: Davido » ndz sie 27, 2006 4:26 am

Nie no Panowie, alternator nie powinien byc slabszy jedynie niz akumulator bo wtedy aku bedzie nie doladowany, a to mu szkodzi
Feroza '95

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » wt sie 29, 2006 9:53 am

orginalne aku do ferozy/sportrak 1.6 ma uwaga 36 Ah tak , tak , to nie zart 36Ah
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » wt sie 29, 2006 5:56 pm

Pwiecko, wydaje mi sie ze to o czym piszesz to wlasnie swiece zarowe, tylko ta kontrolka gasnie nie wtedy kiedy one przetana grzac, tylko w tedy kiedy jej sie wydaje ze ma zgasnac :wink:
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD

Awatar użytkownika
Bng862

Post autor: Bng862 » wt sie 29, 2006 8:29 pm

A ja mam też tą kontrolke ale u mnie nie grzeją...trzeba grzać recznie,niewiecie jak to zrobić??Myśle że to jest dobra rzecz bo to sie pali ok 2 s automatycznie,ale u mnie coś nie robi :(
Patrol Gr Tjm XgS Sileverstone mt-117

Awatar użytkownika
Wołek

Post autor: Wołek » wt sie 29, 2006 8:33 pm

Bng862 pisze:...trzeba grzać recznie,niewiecie jak to zrobić??...
Każdą świedcę po kolei trzeba delkatnie trzymać palcem wskazującym i środkowym lewej ręki przez 5 sekund... I będzie robić. Można ewentualnie pocierać...delikatnie... :)21 :roll: :wink:
Disco 3,9V8

Awatar użytkownika
Bng862

Post autor: Bng862 » wt sie 29, 2006 9:02 pm

Sorry niechodziło mi o to 8) Chce jak przekręce zapłon aby grzały mi swiece bez grzania recznego!To znaczy jak zapala sie taka kontrolka na desce to i zeby swiece grzały a u mnie swieci sie a nie grzeje :x

Awatar użytkownika
pwiecko

Post autor: pwiecko » śr sie 30, 2006 11:27 am

barteks pisze:Pwiecko, wydaje mi sie ze to o czym piszesz to wlasnie swiece zarowe, tylko ta kontrolka gasnie nie wtedy kiedy one przetana grzac, tylko w tedy kiedy jej sie wydaje ze ma zgasnac :wink:

Moze tak byc. W kazdym razie jeszcze po zgasnieciu kontrolki swiec cos ciagnie sporo pradu - wypracowalem metode polegajaca na przeczekaniu i odpalaniu dopieoro jak "pod maska cos kliknie" :). Proste ale sie sprawdza na slabym aku.
--
Pozrowienia Pawel Wiecko

Awatar użytkownika
Bng862

Post autor: Bng862 » śr sie 30, 2006 6:34 pm

Włancza albo rozłancza to się stycznik do swiec,i wtedy swiece grzeją a wiadomo swiece żarowe troche ciągną prądu,tak samo psztyka jak grzeje sie klawiszem!to widać że aż kontrolki przygasają....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”