zimna chłodnica

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Robal30

zimna chłodnica

Post autor: Robal30 » śr gru 23, 2009 8:13 am

Mam pytanko do tych którzy uzywaja aktywnie swoich Feeroz ostatnimi mroźnymi dniami? Tez macie lodowate chłodnice? Normalnie ile by nie jezdzic to chłodnica lód. Przegoniłem auto w sniegu po drzwi ze 2 km na reduktorze...dalej lód. Górny przewód gorący. Dolny lód. Temp. na wskaźniku nie dochodzi nawet do połowy mimo wszystko. Czy to normalne? Czy złapało mi (nowy nota bene) termostat :o ?
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'

LOPESS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: zimna chłodnica

Post autor: LOPESS » śr gru 23, 2009 11:25 am

wiesz ROBAL w mojej tez dół jest zimny ale wskaznik pokazuje normalną temp. i nagrzewnica tez robi dobrze :)9 . co jest? sam niewiem

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » śr gru 23, 2009 9:12 pm

no własnie... moze tak ma byc??? Zakupiłem nowy termostat, jeszcze nie zmieniłem. Jest na nim napisane 78st.C. znaczy przy takiej powinien sie otworzyc chyba. Ciekawe, czy ktoś wie jakie sa wskazania wskaznika temp. Tzn. np jesli wskazowka lezy na srodku, to jaka jest temperatura płynu?

Awatar użytkownika
Mad Max

Post autor: Mad Max » czw gru 24, 2009 8:08 am

Każdy czujnik i wskaźnik pokazuje inaczej. Najlepiej zmierzyć...
"Żywot Briana"

-Mamo, czy ja mam duży nos??
-Przestań myśleć o seksie!

Awatar użytkownika
romankr

Kontaktowanie:

Post autor: romankr » wt gru 29, 2009 8:04 pm

Robal30 pisze:no własnie... moze tak ma byc??? Zakupiłem nowy termostat, jeszcze nie zmieniłem. Jest na nim napisane 78st.C. znaczy przy takiej powinien sie otworzyc chyba. Ciekawe, czy ktoś wie jakie sa wskazania wskaznika temp. Tzn. np jesli wskazowka lezy na srodku, to jaka jest temperatura płynu?

ciekawe bo do rocky-ego jedynie 88 orginał 82,89, wszystkie do d....y. Są to temperatury przy których termostat zaczyna się otwierać, 78 max otwarcie przy ok. 90 st c
Daihatsu Rocky 2,8 td 87r dawca
Daihatsu Rocky 2,8 td 86r gotowy

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » śr gru 30, 2009 12:30 am

:o nie moge sie zgodzic :)20

Ja od lat w zimie zapodaje 88, ale w lecie jade 82. jak zostawiłbym 88 na lato to mam temp, lekko powyzej polowy skali a na dlugich przelotach pow. 90 na godzine znacznie wyzej. Na 82 jest lekko nie dogrzany, ale za to nigduy nie idzie wyzej niz polowa.
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » śr gru 30, 2009 10:19 pm

założyłem ten 78st. i co? Szczerze? Nie widzę różnicy.... więc po co przepłacać... daje z tym spokój.

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » pt mar 26, 2010 2:15 pm

no i jednak coś z nią nie tak. Nagrzewa się teraz wszystko, termostat się otwiera, rura dolotowa do silnika równie gorąca jak wylotowa, a chłodnica kawałkiem dalej zimna. Od góry na dół jak można sięgnąć ręką. Cała gorąca, a jeden pasek jakby, tak na wys, wiskozy i troszkę w stronę akumulatora zimny. Boję się, że przez to nie bedzie mi załączać wiskozy latem. Wnioskuję, że jest zatkany kanalik w niej, czy jest na to jakaś metoda? Chłodnica wygląda na nierozbieralną, używki nie chcę, bo nie wiadomo ile stała pusta, a śpiewają za takowe po 300zeta, nowa 700...w którą stronę sie nie obrócić...dupa zbita :(

suchyt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: suchyt » wt mar 30, 2010 8:35 am

Ja w swoje ferozie też z tym walczyłem i sie w koncu poddałem, non stop sie grzał i chłodnica zimna na dole, jedna wymiana termostatu później druga i przy trzecie dałem sobie spokój i go wykręciłem na dobre nie mogłem znalęźć przyczyny a teraz nie muszę jej szukać ;)

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt mar 30, 2010 11:27 am

ale moja nie jest dołem zimna. Jest zimny pasek na niej od góry do dołu. Czy tak być powinno? Czy to kręcąca sie wiskoza tak dobrze chłodzi w niej ciecz?

rafi 109

Post autor: rafi 109 » wt mar 30, 2010 12:20 pm

prossssszzzzzze was,
masz przytkana chłodnicę, - czym ? może kamień , może tylko jakiś szlam,
a może gdzieś , kiedyś, coś , - komuś wpadło do tej chłodnicy i dupaaaa,
Na początek - kupić dobry odkamieniacz, wydatek ok 20,00 PLN, zalać, postępować wdł.
instrukcji obsługi, potem patrzeć co zlatuje, jak będzie szlam , to może warto będzie poprawić, jak będzie czysto - a chłodnica dalej przytkana, to wtedy wymiana/naprawa
w specjalistycznym warsztacie :)2
zostawiać tak sprawy nie polecam, :)3
a płukanie układu i tak jest przydatne, a koszt znikomy
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt kwie 06, 2010 7:21 pm

płukanie nic nie dało. Wyciagniecie-płukanie w odwrotną strone rownierz, dmuchanie powietrzem pod cisnieniem i dalej nic, chyba nowa czas zakupic :cry:

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt kwie 27, 2010 8:28 am

chłodnica nowa, termostat nowy... chłodnica teraz dołem zimna i rura wylotowa na termostat tak samo. No nie wierze, ze tak powinno byc. Temp. niby na wskazniku okolo polowy, ale zeby przy takich temperaturach zewnętrznych układ chodził wyłącznie na małym obiegu :o ?? Jak macie w swoich Ferkach? Otwierają sie Wam na wiosne termostaty :) ?

suchyt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: suchyt » wt kwie 27, 2010 10:37 am

Długo się nie nacieszyłem swoim wymontowaniem termostatu;( teraz po przejechaniu 500m płyn mi się gotuje, obieg jest a mimo to odrazu grzeje. Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą wymienie w następnym tygodniu dam znać czy pomogło.

rafi 109

Post autor: rafi 109 » wt kwie 27, 2010 1:00 pm

Robal30 pisze:chłodnica nowa, termostat nowy... chłodnica teraz dołem zimna i rura wylotowa na termostat tak samo. No nie wierze, ze tak powinno byc. Temp. niby na wskazniku okolo polowy, ale zeby przy takich temperaturach zewnętrznych układ chodził wyłącznie na małym obiegu :o ?? Jak macie w swoich Ferkach? Otwierają sie Wam na wiosne termostaty :) ?
więc tak - może nie nagrzałeś dobrze silnika, - nie zdąrzył sie termostat otworzyć, na pewno nie ma opcji aby chłodzenie pracowało tylko na małym obiegu, a z objawów - ewidentnie nie otwiera sie termostat, rozgrzej go dobrze, zostaw na postoju na wolnych obrotach, i patrz na wskaźnik, termostat powinien otwierać sie w temp. 65-75 stopni - dokładna temperatura podawana jest na termostacie, lub patrz do serwisówki, zobacz jeszcze gdzie masz umiejscowiony czujnik temperatury :)2
LR Disco 3 2,7 TDI

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt kwie 27, 2010 8:28 pm

jadę więc jakieś 30 km. zatrzymuję sie, pale sobie w lesie fajke, podnosze maske.... a termostat zamkniety :o wskażnik nie przekracza połowy. Robienie przygazówki na postoju powoduje wrecz delikatne odchylenie sie wskazowki od polowy w lewo.... a termostat zamkniety :o No gdyby to była jakas elektryka, ale tam jest urzadzenie mechaniczne. Moze rure wylotową mam izolowaną i nie czuje przez nia temperatury :D No juz głupi jestem kompletnie.

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » wt kwie 27, 2010 11:58 pm

"Jedyną naturalną przyczyną pożarów lasu jest uderzenie pioruna. 95 % wszystkich pożarów spowodowane jest nieostrożnym obchodzeniem się z otwartym płomieniem, paleniem tytoniu lub innym nierozważnym działaniem."

Pewnie w ostatnim zdaniu nie chodziło o niesprawne auto ;)
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Post autor: Sztanca » śr kwie 28, 2010 8:22 am

Robal30 pisze: termostat powinien otwierać sie w temp. 65-75 stopni
powinny być 2 termostaty czasem określane jako letni i zimowy (?) jeden ma 78, drugi 84 C
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » śr kwie 28, 2010 9:03 am

nes421 pisze:"Jedyną naturalną przyczyną pożarów lasu jest uderzenie pioruna. 95 % wszystkich pożarów spowodowane jest nieostrożnym obchodzeniem się z otwartym płomieniem, paleniem tytoniu lub innym nierozważnym działaniem."
Paliłem baaaardzo rozważnie 8)

rafi 109

Post autor: rafi 109 » śr kwie 28, 2010 9:51 am

Robal30 pisze:jadę więc jakieś 30 km. zatrzymuję sie, pale sobie w lesie fajke, podnosze maske.... a termostat zamkniety :o wskażnik nie przekracza połowy. Robienie przygazówki na postoju powoduje wrecz delikatne odchylenie sie wskazowki od polowy w lewo.... a termostat zamkniety :o No gdyby to była jakas elektryka, ale tam jest urzadzenie mechaniczne. Moze rure wylotową mam izolowaną i nie czuje przez nia temperatury :D No juz głupi jestem kompletnie.
wiesz co , jedyne sensowne co mi przychodzi do głowy - to troche roboty, ale by sprawę wyjasniło - wywalić termostat, odpalić , dać popracować, zobaczyć jak się bedzie zachowywał czujnik i układ, jak ok. - to będziesz wiedział co dalej - znaczy sie termostat,
nowe też bywają walnięte, ja kiedyś do expolzji załozyłem nowy ORGINAŁ , działał cos 3 dni i kaput, następny działa do dziś, zastanawia mnie tylko wskaźnik temperatury - że pokazuje normalnie, bo jeśli czujnik siedzi w głowicy na małym obiegu - i jest sprawny -toby znaczyło
że jednak wszystko masz ok. i tylko dobre chłodzenie że sie nie otwiera,ale jesli jest na chłodnicy - to może pokazywać że jest dobrze, a silnik można zagotowac...
LR Disco 3 2,7 TDI

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » czw kwie 29, 2010 9:02 pm

wygląda mi to tak, że na nowej chłodnicy termostat ledwo sie uchyla w czasie normalnej jazdy. Przegoniłem drania na reduktorze pare kilometrów i rura sie zagrzała :D uffff.... przy czym wskażnik dalej nie przekroczył połowy. Czujnik mam w głowicy od strony kokpitu. Troche sie uspokoiłem:)

lbs5

Post autor: lbs5 » pn maja 03, 2010 9:09 am

Mam te same objawy co Ty od dłuższego czasu. Szukajac przyczyny wymieniłem cały układ chłodzenia na nowy ( chłodnica , termostat, pompa wody , uszczelka pod glowicą itp.) Pytałem już kiedyś na forum czy jest możliwe ,aby powrót z chłodnicy był totalnie zimny. Nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi . Jeżdzę tak spokojnie już ponad rok . Temperatura równiutko w połowie skali , termostat jeden przez cały rok- 78 stopni- nic się nie gotuje , nie bulgocze itp. Przestałem się tym przejmować .
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » pn cze 21, 2010 10:58 pm

no to chyba przeinwestowaliśmy :)21 najgorsza ta chłodnica. Ja za swoją dałem 650zl, a niektorzy chcieli po 850 za renowacje mojej starej :o

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » śr mar 23, 2011 7:58 am

no i padła moja chłodnica. Po jednym lutowaniu przy rurze dolotowej wywaliło dziure na szwie na dole. Oddałem do reklamacji i o dziwo uznali. Nie kupujcie chłodnic Kager. Gówno nieziemskie. W Lublinie na Wapiennej zrobili mi fajną chłodniczkę, aluminiową za 700zł, czyli raptem 80 zł wiecej niz ten Kager. I znowu przewód na termostat zimny:) Co jest? Nowa chłodnica to zawsze ten sam problem. Teraz wskażnik wychodzi czasem za połowe nawet. Na próbe własnie przerobiłem układ na niskocisnieniowy, tzn zdjałem dolną uszczelkę z korka na chłodnicy. Rura na termostat sie zaletniła, rury nie puchną, same plusy. Czy ktoś z kolegów robił coś takiego?

Bernix
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bernix » sob lis 03, 2012 10:28 am

Witam Szanownych posiadaczy Ferki.
Tak jak jestem na forum "świeżakiem", tak samo moje doświadczenia z terenówkami są praktycznie zerowe (noo ale kiedyś trzeba zacząć, prawda?)
Mam to autko od tygodnia, i (w sumie od razu jak wracałem do domu coś około 300km) zauważyłem ze wskaźnik temp nie podnosi się.
Lekko drgnie i na tym koniec jego funkcji życiowej. Jednocześnie ogrzewanie w środku "leży". Jak mi przyjdzie wyjechać jak będzie zimniej to będę miał kłopot.
Czytam na forum że są jakieś letnie i zimowe termostaty ale z czym się to je?? Wyczytałem że piszecie o temp otwierania się termo, ale jak należy dobierać je?
Wisko(dopiero dzięki Wam wiem ogólnie co to jest) chłopak od którego kupiłem auto, jakieś 8 miesięcy temu wymienił.
Nie wiem w tej chwili od czego zacząć poszukiwania, najbardziej zależy mi na tym ogrzewaniu.
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
B.
Dziękuję za pomoc.
BERNIX

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”