feroza - brak przyspieszenia

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

damekz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

feroza - brak przyspieszenia

Post autor: damekz » pn mar 03, 2014 8:36 pm

Witam

Posiadam Feroze 1997 wersja limited 1.6 16v na wtrysku. Mam problem z mocą/przyspieszeniem ww. auta.

Proszę o wypowiedzenie się w temacie mocy/przyspieszenia w Ferozie. Ile Wam np od 0-100 przyspiesza.

U mnie zawory wyregulowane, kable świece nowe, zapłon ustawiony filtr paliwa (przy silniku) nowy, sonda lambda nowa wymieniona dzisiaj cho nie wpłynęło to na poprawę osiągów (spalanie było na poziomie 18 litrów /100 zobaczymy jak będzie po wymianie sondy) stara była cała przepalona. Obroty nie falują choć zamówiłem jeszcze czujnik temperatury i go wymienię na dniach ( ten pod aparatem zapłonowym podejrzewam że chodzi np na ssaniu), katalizatora brak, filtr powietrza ok, check engine nie świeci, błędów nie wykazuje. dodam jeszcze ze mam do wymiany wisko gdyż jest spięte na sztywno ( poprzedni właściciel), zaślepione jest podciśnienie idące od filtra węglowego do kolektora ssącego (poprzedni właściciel)... ( zapchany jest gdyż po udrożnieniu ww podciśnienia kopcił na niebiesko, strzelał z rury i robiło się mocne podciśnienie w zbiorniku - udrożnienie nic nie pomogło w moim problemie), wężyki podciśnienia są nowe szczelne.

opony mam 215/80 15 wielosezonowe.

samochód przy wciśnięciu gazu tak jakby dławił się i coś go ograniczało a przyspieszenie na prostej drodze to coś około 20-25 sekund.

Jak jest u Was w Ferozach gdyż to moje pierwsze tego typu auto więc może jestem przewrażliwiony i nie przyzwyczajony.

wiem że to nie wyścigówka ale wole zapytać o opinie porównawczą gdyż nikt ze znajomych niema ww auta.

Awatar użytkownika
suzi4WD

Re: feroza - brak przyspieszenia

Post autor: suzi4WD » pn mar 03, 2014 8:43 pm

damekz pisze:Ile Wam np od 0-100 przyspiesza.
Limited?

w testach robi 11,8

:)21
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

damekz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: damekz » pn mar 03, 2014 9:02 pm

no wlaśnie. niewiem gdzie szukac problemu. oleju silnik nie podbiera, z temperatura jest ok. moze jeszcze jakis czujnik? moze kwestia opon? sam juz niewiem gdzie szukac

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn mar 03, 2014 9:25 pm

Cewka? Mam podobny objaw we fiescie z silnikiem Yamaha, i forumy podaja problem z cewka.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » wt mar 04, 2014 7:18 pm

Moja Feroza przynajmniej za mojej kadencji może ze 2 razy widziała 100km/h :)21 Ale po prostu na simexowatych trochę nie ten teges. Na innych kołach nie próbowałem ale jeśli chodzi o przyspieszenie jest dość żwawa, jak na 95KM. Mam opony 225/75R15 w nalewce Simexa, snorkel, wcześniej spalanie wahało się na poziomie 15l/100km w jeździe mieszanej, czyli szutry i teren na reduktorze praktycznie bez asfaltu, teraz po wymianie świec, kopułki i reanimowaniu sprzęgiełek (maiłem spięte na sztywno) spalanie spadło do ok. 12-13,5l/100km zależy od nogi. Podciśnienia chyba sprawne, szczelne raczej są, nie dymi, oleju nie bierze, temperatura ok.
Galloper LWB - turysta

kociol64
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kociol64 » ndz mar 09, 2014 8:32 pm

OPONY !!!!!!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”