Rocky- temperatura przy 100 km/h

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
dawid_wroc

Rocky- temperatura przy 100 km/h

Post autor: dawid_wroc » śr sie 21, 2013 12:06 am

mam pytanie do Was użytkowników Rokulców: mój pokrak ma 32-33 calowe koła i przy prędkościach licznikowo-gepeesowych koło 100-110 km/h się grzeje do okolic 100 stopni.
Też tak macie?
Chłodnica czysta, wisko niby działa, pompa wody nowa...
motać dodatkowy wentylator (100km/h to wiatr tam mega wieje przez chłodnice), sprawdzać czy chłodnica jest drożna? Przy jeżdżeniu w korkach temp koło 80 stopni, przy mękach w terenie tak samo(więc chłodnica wydaje się być spoko), jedynie te prędkości koło 100 go podgrzewają.
Nie męczyłem go za długo bo w kabinie auta kolega zaczął się denerwować że silnikowi to zaszkodzi ;) głowica żeliwna to chyba nie powinno się nic dziać...?
Pytam bo lada dzień wyjazd mamy na Ukrainę a z Wrocławia do celu jest kawałek ...
takie tam jeżdżenie gdzie dróg nie ma....

Awatar użytkownika
s3R

Re: Rocky- temperatura przy 100 km/h

Post autor: s3R » śr sie 21, 2013 1:35 pm

Masz jakiś wyskalowany dobrze wskaźnik że wiesz że to 100 stopni jest ?
Mój rocky też tak ma do teraz. Nowe wisko i chłodnica też dobra.
Wraz ze wzrostem prędkości podnosiła się temp ale mieściła się w "normie" na wskaźniku.
Bardzo masz chłodnice zasłoniętą ?
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
dawid_wroc

Post autor: dawid_wroc » czw sie 22, 2013 12:05 pm

mam dodatkowy czujnik z dokładną skalą, chłodnica nie jest zasłonięta a w dodatku jest czysta. Na fabrycznym czujniku wskazówka dochodzi lekko za literkę "P" w słowie temp wiec ma jeszcze odrobinę do "czerwonego pola" i w tym momencie na postoju zwiększonej prędkości wisko nie zanotowałem...

po testach wszystko działa, wisko zie załącza a temp spada. jeżdżąc koło 100 temp dochodzi do 93 stopni.

pozdrawiam
takie tam jeżdżenie gdzie dróg nie ma....

Awatar użytkownika
Kamel

Post autor: Kamel » pt mar 28, 2014 10:04 pm

Zaobserwowałem wzrost temperatury w moim dopiero przy 130 km/h. Do 120 km/h nic się nie działo. Mowa o wskazaniach standardowego licznika.
FORTITUDINE VINCIMUS

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”