Daihatsu Terios

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

michal2191
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Daihatsu Terios

Post autor: michal2191 » czw paź 30, 2014 7:06 pm

Witam właśnie kupiłem daihatsu terios 1.3 86km 2000r. i mam następujące pytanie czy silnik ten był rodukowany przez Toyote czy Daihatsu słyszałem również że jest był produkowany przez suzuki ,również zauważyłem że jest to identyczne auto co Toyota Cami. Byłbym wdzięczny również za podanie jakiegoś darmowego numeru VIN.

Awatar użytkownika
Gadimex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Daihatsu Terios

Post autor: Gadimex » sob lut 28, 2015 6:31 pm

Wrzuć zdjęcia swojego Teriosa, jakie wrażenia z jazdy, jaki plany modyfikacji?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob lut 28, 2015 7:28 pm

Daihatsu Terrios i Toyota Cami to prawie takie same auta, ale silnik jest inny. Oba maja silnik toyoty, ale inny

To auto duzo dzielniejsze od RaV4, troche halasuje przy szosowych predkosciach. Przy 100 masz 4000 obrotow, ale pojedzie 140.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Gadimex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gadimex » ndz mar 01, 2015 11:22 am

Misiek, ale ty masz na myśli tego nowszego Teriosa 1.5 , a czy ten poprzedni 1.3 to też pojazd bratni do Toyoty? Wiem, że jeden i drugi ma stały napęd na 4, z opcją blokowania centralnego dyfra na guzik. Ciekawi mnie, czy bardzo w nich brakuje reduktora, bo przy krótkiej jedynce nie powinno to doskwierać. Druga sprawa, czy on mają sztywny most z tyłu.

W związku z cenami Jimny, ustawiłem celownik na mało popularne, a dzięki temu niedrogie Daihatsu. Z wyglądu i filmów na youtubie wygląda super, koroduje chyba mniej niż Suzuki, myślę, że będzie to ciekawe doświadczenie po przesiadce z Patrola 160.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz mar 01, 2015 11:34 am

Zarowno Terrios I jak i II sa spokrewnione z Toyota Cami.

Jedynki maja silnik 1.3, Terriosy wystepowaly tez z silnikiem 1.5. Znalazlem kilka takich w Indonezji i na Cyprze.

Obie generacje maja silnik wzdluznie, skrzynie rozdzielcza i sztywny most z tylu. Maja krotka jedynke, ale ta jedynka i tak jest za slaba na bardzo strome podjazdy. Znaczy nie oczekuj od tego auta za duzo, to jest bardzo dzielny i trwaly SUV, ale mocy na tej jedynce ma tyle co samuraj na 2 biegu z reduktorem. Taki zwykly 1.3.

Zawieszenie ma pancerne, a blokada centralnego dyfra jest 100%. Zajefajne do turystyki, ale do rajdow sie kompletnie nie nadaje.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
jaras,slepowron

Post autor: jaras,slepowron » sob mar 07, 2015 5:13 pm

Mam teriosa 97 i powiem, że naprawde jest to fajne auto. Wcześniej jeździłem kia sportage ale szczerze, terios jest według mnie lepszy- a mianowicie stały naped na 4 + blokada centralnego mechanizmu robi swoje. porównywałem oba auta na podwórku zanim sprzedałem kie i terios jest jest wyżej zawieszony niż kiła. W dodatku kiła z napędem szosowym czyli na tył jest niebezpieczna nieraz sie przekonałem
Pytanie - czy ktoś ma teriosa z lpg i butlą w schowku pod bagażnikiem ?? interesują mnie zdjącia i rozmiar butli.
W razie co to posiadam serwisówkę po angielsku w pdf. do TERIOSA
BYŁO SPORTAGE 98, 2.0 , LPG BLOS, MATADOR IZZARDA
TERAZ DAIHATSU TERIOS 1. MATADOR IZZARDA MP 71

Awatar użytkownika
Gadimex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gadimex » sob mar 07, 2015 6:24 pm

Dobrze usłyszeć opinię z pierwszej ręki. Jak z korozją jest od spodu? Ja zdecydowanie potrzebuję samochodu do turystyki do sklepu i dalej, mieszkam w górach, więc dużo jeżdżę po śniegu i tutaj lekkie auto sprawdza się dobrze. Nastawiłem celownik na niemiecki rynek i poluję na jedynkę po lifcie, na łańcuchu rozrządu i dohc.

Jak te Matadory ci się spisują w zimie, błocie i jaki masz ich rozmiar? Dziewczyna ma w GV nalewkę MS20 Fighter od lokalnego producenta ZRO Profil z Klęczan k. Nowego Sącza i to jest opona wybitna, taka błotno zimowa, trwała, dobrze wyważona i robi pięknie, mój ideał do Teriosa, ale niestety jest tylko w rozmiarze 205 r16.

Awatar użytkownika
jaras,slepowron

Post autor: jaras,slepowron » sob mar 07, 2015 8:34 pm

Jeżeli chodzi o opony to mam rozmiar seryjny, to jest już mój drugi komplet matadorów, w kile też miałem. Spisują się dobrze - śnieg, błoto, piasek nie ma problemu do tego są ciche i cenowo wypadają super, poprzedni komplet użytkowałem trzy lata w kile i z bieżnika ubyło tylko około milimetr przez 20 tyś km. Jeżeli chodzi o opony AT za rozsądne pieniądze to polecam. Większych niż seria bym do teriosa nie zakładał bo jak na ten silnik to i tak ma już co ciągnąć. opony w rozmiarze 205 i bieżnik 9mm. Podwozie auta należy u mnie wiosną zakonserwować bo wizualnie jest rude jednak pukałem tu i uwdzie śrubokretem- wszędzie twardo. nadwozie mam wolne od korozji rocznik 97. Należy sie przyzwyczaic tylko do obrotów silnika bo na 5 przy stówie ma ponad 4000obr. na poczatku niejednokrotnie myslałem że mam trójkę :D
BYŁO SPORTAGE 98, 2.0 , LPG BLOS, MATADOR IZZARDA
TERAZ DAIHATSU TERIOS 1. MATADOR IZZARDA MP 71

<mario>

Post autor: <mario> » ndz mar 15, 2015 12:26 pm

Gadimex pisze: Nastawiłem celownik na niemiecki rynek i poluję na jedynkę po lifcie, na łańcuchu rozrządu i dohc.
Jakie to roczniki?
LJ 70

Awatar użytkownika
Gadimex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gadimex » ndz mar 15, 2015 12:35 pm

2004 całkiem ładny, wyszedłby 14000 na gotowo z rejestracją i przywiezieniem, ale mnie przelicytowali. Mam wolny net i nie zdążyłem wrzucić kontroferty. Poluję na następnego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”