cos piszczy w prawym przednik kole co to moze byc ?
Moderator: s3R
cos piszczy w prawym przednik kole co to moze byc ?
Witam mam rockiego z 93 roku na 2 sztywnych mostach juz prawie od 2 lat i jestem bardzo zadowolony bo doslownie nic sie jeszcze nie zepsulo. Ale chyba zapeszylem bo ostatnio zaczelo cos piszczec w prawym przednim kole jak jade na skreconych kolach w lewo i jak jade wlno to musza byc mocno skrecone a jak jade syzbciej czyli kolo 50km/h to wystarczy maly zakret zeby zaczelo piszczec. Dzwiek jest taki jak by metal tarl o metal. Wiecie co to moze byc ? A odbiegajac od tematu wy piszecie ze oryginalny rozmiar opon w rockim to 225 czy cos kolo tego a w miom rockim jest oryginalna naklejka ze maja byc opony 255/70 r15
Rocky 2.8 TDintercoler
- pbyra
-
by cię pocieszyć to ci odpowiem taką anegdotę:mazvr pisze:Super uwielbiam odbre wiadomosciA niewiecie ile moga kosztowac nowe lozyska i czy beda jakies powazne konsekwecje jezdzenia tak jak jest pzez jeszcze jakis czas?
stukało mi coś w kole, pojechałem do mechanika, który powiedział mi następującą rzecz:
Zna pan wzór na pole koła???
odpowiedziałem że znam pi r kwadrat!!
na co on mnie pyta co to jest r
więc mu odpowiadam "promień"
a co to jest pi

odpowiadam 3,14 z hakiem
na to mechanik zacierając ręce mówi mi że to właśnie mi ten hak stuka

TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
gg: 4793104

Rocky 2.8 TDintercoler
- pbyra
-
nie ma za comazvr pisze:dzieki za pocieszenie
a tak apropo to jak ktos kiedys juz to wymienial to byl bym wdzieczny za odpowiedz czy duzo dlubania pzy tym i czy jakiesz uszczelniacze itp tez sie wymienia czy same lozyska a no i czy warto sie samemu z tym meczyc czy lepiej oddac do mechanika jesli ktos nie jest zbyt doswiadczonym mechanikiem samoukiem.

TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
no okolo 190zl bo znalazlem w JC i to jest komplet 2 lozyska + uszczelniacz tylko problem w tym ze teraz nie mam kasy a potzebuje auto no i jak mam mi puzniej od tego pasc cos naprawde drogiego to jakos na chama to wymienie ale jezeli da sie na tym jeszcze jezdzic to chial bym jeszcze pare tygodni pojezdzic tak jak jest
Rocky 2.8 TDintercoler
no nie bardzo ...ja tak w nivce mialem.
Jesli przejezdzisz moment krytyczny to wysypie sie cale lozysko i zmieli simeringi a to oznacza ze posypie sie tez piasta.A i nie zapomnij iz jak juz walnie wszytko to tylko laweta zostanie.Wiec policz sobie sam czy lepiej wymienic lozysko + simeringi czy wtopic dodatkowo w piaste i lawete.
Jesli przejezdzisz moment krytyczny to wysypie sie cale lozysko i zmieli simeringi a to oznacza ze posypie sie tez piasta.A i nie zapomnij iz jak juz walnie wszytko to tylko laweta zostanie.Wiec policz sobie sam czy lepiej wymienic lozysko + simeringi czy wtopic dodatkowo w piaste i lawete.
- daihatsu_rocky_evo
- jestem tu nowy...
Sprawdz sobie luz na łożysku. Podnieś auto i poruszaj góra dól jak będzie luz wielkości do 0.5 cm to jeszcze spoko ale jak większy to bym nie ryzykował. (oczywiście chodzi o odchylenie całego koła po zewnętrznej krawędzi opony) Co do łożysk to prawda że można dużo taniej kupić w jakiejś hurtowni nawet 3 razy taniej, tylko wymiar trzeba mieć nie numer bo to są numery serwisowe.
...najważniejsze żeby obrotomierz był na czerwonym...
Rocky2.8TD,Niva(?),ExplorerII4.0
Rocky2.8TD,Niva(?),ExplorerII4.0
- caterpillar