Witam wszytkich - temat dla nowych
Moderator: s3R
Re: Witam wszytkich - temat dla nowych
A witajcie jestem tu już jakiś czas posiadaczem ferozy jestem 2m . I troszkę już nam się przeżyło razem 

Jedni jeżdżą szybko, inni wszędzie 
Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'
- BartekMW1975
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
Witam wszystkich.
Będąc nowy na forum trzeba się najpierw przywitać.Co właśnie czynie:)
Nie jestem co prawda posiadaczem, ale użytkownikiem Ferozy (samochód ojca)
Radzioo
Będąc nowy na forum trzeba się najpierw przywitać.Co właśnie czynie:)
Nie jestem co prawda posiadaczem, ale użytkownikiem Ferozy (samochód ojca)
Radzioo
A witaj Radzioo 

Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'
No to dzińdybry, jeszcze nie mam 4x4, ale mam już upatrzoną i czekam na zejście śniegu, żeby po nią pojechać.
Od razu pytanie. To nie lenistwo a brak czasu. Na co najbardziej zwrócić uwagę przy zakupie? (feroza z 92r, silnik na gazniku) Zakładam, ze blachy są ok bo na fotkach wygląda super, chodzi mi bardziej o bebechy, i jeszcze jedno, dlaczego na fotkach z tyłu nie widzę pasów bezpieczeństwa, tak się zdarza czy może to oznaka, że autko złożone jest z kilku? Niby właśnie co sprowadzona z NL ale czy ja wiem czy to prawda?
Jeszcze raz wszystkich witam i fenks za odpowiedzi.
Od razu pytanie. To nie lenistwo a brak czasu. Na co najbardziej zwrócić uwagę przy zakupie? (feroza z 92r, silnik na gazniku) Zakładam, ze blachy są ok bo na fotkach wygląda super, chodzi mi bardziej o bebechy, i jeszcze jedno, dlaczego na fotkach z tyłu nie widzę pasów bezpieczeństwa, tak się zdarza czy może to oznaka, że autko złożone jest z kilku? Niby właśnie co sprowadzona z NL ale czy ja wiem czy to prawda?
Jeszcze raz wszystkich witam i fenks za odpowiedzi.
Cześć Ajsiorek
Poszukaj tutaj:
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=65800
Jakby jeszcze były inne wątpliwości to pewnie warto zapytać na forum.
Przepraszam że nie przepisuję Ci tutaj tego wszystkiego co już zostało napisane w innych podstach - to nie brak czasu tylko lenistwo z mojej strony.
Jeśli nie masz pojęcia o autach, to może lepiej poprosić kogoś z okolic o oględziny?
Poszukaj tutaj:
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=65800
Jakby jeszcze były inne wątpliwości to pewnie warto zapytać na forum.
Przepraszam że nie przepisuję Ci tutaj tego wszystkiego co już zostało napisane w innych podstach - to nie brak czasu tylko lenistwo z mojej strony.
Jeśli nie masz pojęcia o autach, to może lepiej poprosić kogoś z okolic o oględziny?
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
sprawa wygląda tak, że jestem, leśnikiem i potrzebuję auta uniwersalnego tzn. w bardzo lekki teren (żebym nie urywał co chwila wydechu) i na asfalt, dodam tylko że ma to być moje jedyne auto, tak czy siak dzięki za podpowiedź, jak tylko będę miał trochę więcej czasu to przefiltruję całe forum na chwilę obecną skorzystam w linka 

- BartekMW1975
- jestem tu nowy...
ja moją tez sprowadziłem z NL i to była wersja z miękkim dachem , bez tylnej kanapy, tylnego orurowania i bez tylnych pasów...wszystko dokupowałem...być może ktoś już dołożył kanapę za Ciebie...
NO RISK - NO FUN
to ma blaszaną budę i z tyłu dwa dzielone fotele, przy okazji jak odróżnić czy sprzęgiełka są auto czy manual? (wstyd mi, ale laik zupełny jestem, mam nadzieję, że niedługo się to zmieni, ale nie chcę od razu wszystkiego na swojej skórze testować więc wolę się zapytać)
Najprościej po przednim kole jeśli tam są sprzegielka to manual a jesli nie to automat 

Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'
Sprzęgiełka są przy przednim kole zawsze, tylko jeżeli masz możliwość ręcznie przekręcić to jest manual, a jeżeli obudowa sprzęgiełka jest gładka i nie ma za co złapać to automat-samoczynnie spina i rozpina przód nie zawsze zgodnie z wolą kierowcyNajprościej po przednim kole jeśli tam są sprzegielka to manual a jesli nie to automat

jak się dobrze fotkom przypatrzyłem to wydaje mi się, że niestety ale są automaty (w tygodniu jadę do gościa i zobaczę dokładnie) i tu się rodzi kolejne pytanie, czy automaty są bezobsługowe?
tzn. zmieniam wajchę z 2 na 4h/l i to wszystko? czy jeszcze coś muszę zrobić? kolejne pytanie, zależy mi na jak najmniejszym spalaniu więc oprócz LPG co mogę zrobić, chodzi mi głównie o buty, jakie założyć
tu jest link do ferozy http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10909427 (jak się wkleja linki)
podziękowania za troskę
tzn. zmieniam wajchę z 2 na 4h/l i to wszystko? czy jeszcze coś muszę zrobić? kolejne pytanie, zależy mi na jak najmniejszym spalaniu więc oprócz LPG co mogę zrobić, chodzi mi głównie o buty, jakie założyć

tu jest link do ferozy http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10909427 (jak się wkleja linki)
podziękowania za troskę
- BartekMW1975
- jestem tu nowy...
wydaje mi się , ze seryjnie były tylko automaty..(po zdjęciu ciężko stwierdzić),a u mnie był jeden zaspawany na stałe a jeden nie więc i tak od razu wymieniałem...co do bezobsługowosci to o automatach nie wiem..w manualu co jakiś czas rozkręcam czyszczę , smaru na grubo i ognia dalej..ajsiorek pisze:jak się dobrze fotkom przypatrzyłem to wydaje mi się, że niestety ale są automaty (w tygodniu jadę do gościa i zobaczę dokładnie) i tu się rodzi kolejne pytanie, czy automaty są bezobsługowe?
tzn. zmieniam wajchę z 2 na 4h/l i to wszystko? czy jeszcze coś muszę zrobić? kolejne pytanie, zależy mi na jak najmniejszym spalaniu więc oprócz LPG co mogę zrobić, chodzi mi głównie o buty, jakie założyć![]()
podziękowania za troskę
co do spalania : moja nie miała gazu...nie ma gazu...i nie będzie miała...wcale nie jest taka droga w eksploatacji ale Twoja sprawa....tylko ze butla może Ci zająć pół tyłu...a pasy pasują od starej vectry, mondeo i omegi...bez problemu kupisz na szrocie za jakieś 50 PLN...
NO RISK - NO FUN
Czemu zmieniasz auto na LPG
To będzie koniec tego auta

ano temu, że moja średnia dawka to 100 kaemów na dzień z tego większość na drugim i trzecim biegu, nie mam wyjścia albo ją zagazuję albo znienawidzę
a mam się zamiar w niej zakochać, więc wybór wydaje się prosty, zresztą wszystko zależy od tego w jakim celu kupuje się autoMÓWIĄC KRÓTKO NIE MAM WYJŚCIA
pozrdrowił wszystkich i udał się na łono (natury)

pozrdrowił wszystkich i udał się na łono (natury)
A nie lepiej rakietę w turbodizlu ?
Bagażnik Ci zostanie.
Bagażnik Ci zostanie.
Zdrapek i poharatka
no niby tak, ale jedna bardzo istotna rzecz (a raczej osoba) moja żona
koniecznie cztery miejsca i jako taki wygląd, żeby pod market mogła pojechać

- BartekMW1975
- jestem tu nowy...
hmmm..ajsiorek pisze:no niby tak, ale jedna bardzo istotna rzecz (a raczej osoba) moja żona![]()
po 1. to rakiety nie maja 4 miejsc

po 2. ten samochód ma się sprawować w terenie... pod market kup jej kombi..
( w/w opinia jest wyłącznie moim zdaniem i nie zamierzałem nikogo nią urazić )
NO RISK - NO FUN
problem polega na tym, że żona zobaczyła tę ferozę i ma być ta nie inna (na dwa autka w tym roku nie wyciągnę) wogóle jak kupię ferozę to będę musiał sprzedać moje audi (muszę bo za chwilę nic za nie nie dostanę) więc w najbliższym okresie to ferka będzie moim jedynym autem (sam nie zrozumiałem co napisałem ale tak to jest jak się pisze i rozmawia w jednym czasie)
Może się komuś przyda może nie:
W aspekcie spala wnioskuję że auto z założonym gazem to auto które przestało być z powodu stanu silnika ekonomiczne. Więc jeśli się chce poprawić osiągi to chyba najpierw zwykły remont, a potem porównanie ile pali na gazie a ile na benzynie.
Z innej beczki.
Czy osoby jeżdżące po auta za granicę (nie koniecznie handlarze, np. osoby prywatne jadące po swoje 1 auto a BetterLandii) mogłyby napisać na stronę http://daihatsu.glt.pl wypracowanie pt. "Sprowadziłem auto" ? Opisanie co i jak, co załatwiane, jaki wybór, jaki transport. Byłoby miło jakby choć 1 osoba taką relację zrobiła
Dostęp do strony jest darmowy, strona nie jest przez nikogo poza mną sponsorowana, forum 4x4 jest darmowe - może by coś tak od siebie dodać?
W aspekcie spala wnioskuję że auto z założonym gazem to auto które przestało być z powodu stanu silnika ekonomiczne. Więc jeśli się chce poprawić osiągi to chyba najpierw zwykły remont, a potem porównanie ile pali na gazie a ile na benzynie.
Z innej beczki.
Czy osoby jeżdżące po auta za granicę (nie koniecznie handlarze, np. osoby prywatne jadące po swoje 1 auto a BetterLandii) mogłyby napisać na stronę http://daihatsu.glt.pl wypracowanie pt. "Sprowadziłem auto" ? Opisanie co i jak, co załatwiane, jaki wybór, jaki transport. Byłoby miło jakby choć 1 osoba taką relację zrobiła

pytanie z innej beczki: czy feroza z 92 r, może być na gaźniku? gdzieś wyczytałem że gaźnik był montowany do 91 r., później tylko wtrysk, ta którą mam zamiar nabyć jest z 92 r. i podobno na gaźniku, co o tym sądzić?
no i facet mnie w trąbę zrobił, mimo zapewnień, że jestem pierwszy w kolejce sprzedał ją komu innemu, no i szukam dalej
Moim zdaniem Rocky ładniejszy. Mam jako jedyne auto i to zdrowo pomotane i jakoś się kolebie 

a można kupić rocky w dobrym stanie (też wizualnym) za 7 patyków i to z lat dziewięćdziesiątych?
Za 7 klocków to prędzej z końca lat 80-tych miały jeszcze most z przodu.
W latach 90-tych były już na niezależnym z przodu... ale do takiego pomykania lajtowego to wystarczy w zupełności.
W latach 90-tych były już na niezależnym z przodu... ale do takiego pomykania lajtowego to wystarczy w zupełności.
"Żywot Briana"
-Mamo, czy ja mam duży nos??
-Przestań myśleć o seksie!
-Mamo, czy ja mam duży nos??
-Przestań myśleć o seksie!