MECHANIK W DAIHATSU

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » sob gru 15, 2007 4:01 pm

suzus pisze:nie komplikuj
na pto załóż piastke z poldka na stara też
wał z poldka każdy tokarz ci przerobi
i pospawa na tokarce by za dużego bicia nie było
nie wiem czy to komplikowanie.
ja zrobiłem wszystkie wały tej samej długości.
w razie W wały mogę zamieniać miejscami jak i przód z tyłem tak i stara.
czasami może się przydać bo licho nie śpi i wały czasami się kończą w warunkach rajdowych.

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » ndz gru 16, 2007 7:18 pm

Leszek, kwestia wałów jest prosta. Trudniej jest z PTO. Miejsce na wyjście jest a reduktorze, ale bardzo niwiele aut na europejskim rynku ma wyciagarki. Za to w Australii ma je większosć...
Dobra wiadomosc jet taka ze każdy rocki ma w ramie miejsce na ten wałek od PTO do przodu samochodu, coby podłączyć glebogryzarkę, rozrzutnik gnoju itp... :lol:
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » ndz gru 16, 2007 7:21 pm

barteks pisze:Leszek, kwestia wałów jest prosta. Trudniej jest z PTO. Miejsce na wyjście jest a reduktorze, ale bardzo niwiele aut na europejskim rynku ma wyciagarki. Za to w Australii ma je większosć...
Dobra wiadomosc jet taka ze każdy rocki ma w ramie miejsce na ten wałek od PTO do przodu samochodu, coby podłączyć glebogryzarkę, rozrzutnik gnoju itp... :lol:
Barteks, gdzie jest to miejsce na PTO? Czy PTo można dopasować od jakiegoś innego auta?
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » ndz gru 16, 2007 7:25 pm

W Daihatsu niestety albo stety wygląda to tak że PTO było następnym elementem za reduktorem. Reduktor patrząc od tyłu auta schodzi w prawo, a PTO zakręcone do tego ostatniego dekla zespołu napędowego schodzi w lewo, niestety dość nisko, (na poziomie tego ślizgacza pod skrzynią). A potem obok wydechu i miski olejowej przez dziurę w poprzeczce ramy do przodu wychodził wał.
Niestety nie wiem co można tam dokręcić. Ale można pokombinować po kształcie obudowy.

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » ndz gru 16, 2007 7:32 pm

barteks pisze:W Daihatsu niestety albo stety wygląda to tak że PTO było następnym elementem za reduktorem. Reduktor patrząc od tyłu auta schodzi w prawo, a PTO zakręcone do tego ostatniego dekla zespołu napędowego schodzi w lewo, niestety dość nisko, (na poziomie tego ślizgacza pod skrzynią). A potem obok wydechu i miski olejowej przez dziurę w poprzeczce ramy do przodu wychodził wał.
Niestety nie wiem co można tam dokręcić. Ale można pokombinować po kształcie obudowy.
Widziałeś takie PTO? Masz może jakieś fotki?
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » ndz gru 16, 2007 7:37 pm

Byly dwa zdjecia gdzies tutaj na forum, widzialem je !!
:lol:
Niestety nie zachowałem kopii. Komentarz byl taki że strasznie nisko to wisi, niżej niż reduktor.
Musi być jeszcze gdzieś ten post.

Awatar użytkownika
rockold

Post autor: rockold » ndz gru 16, 2007 7:54 pm

Tu jest filmik Rockego z mechanikiem

http://stiletti.wipsl.com/videot/OffRoa ... _33Mt.divx

i foto PTO

Obrazek

kszyh
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kszyh » wt mar 18, 2008 4:08 pm

pawel1195 pisze:Tu jest problem .... :cry:
Wpoznaniu jest nowy cena kosmos a tak dokładniej przedni wał ma laczyc pto z wyciagarka a ta tzw piastka ma przyjsc na walek od wyciagarki co by duzo nie przerabiac walu.Co do tych ogłoszen to
dam sobie spokoj raz juz tak kupilem ......
Stałem się właśnie posiadaczem Rockyego 1992 2800TD. To mój pierwszy samochód terenowy, ale mieszkam w takim miejscu, że jest mi niezbędny. Jest super i ogólnie w dobrym stanie, ale mam problem z dwiema częściami: wałem napędowym przednim i poduszką dolną pod skrzynię biegów. Tu widzę jakiś adres w Poznaniu. Czy moglibyście mi podać linka. Drugi dzień przeszukuję internet i nic nie znalazłem

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » pn mar 24, 2008 10:45 pm

sklep w poznaaniu nie ma strony.
obydwie zeczy warto naprawiac. poduszke regeneruja w ted gumie, tylko sobie zrob fote jak wyglaadala stara. nowa jest super, ale cena ciszy zabija...

na allegro sklap sprzedaje naprzyklad kiernki ndo przodu do rocky

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » śr mar 26, 2008 11:47 am

kszyh pisze:Jest super i ogólnie w dobrym stanie, ale mam problem z dwiema częściami: wałem napędowym przednim
Wał możesz naprawić, albo jeśli są padnięte krzyżaki i wielowypust, dorobić
nowy. Dorobienie nowego tylnego wału w specjalistycznej firmie z przegubami od Scani kosztowało mnie 700.
:-?
Pozdr.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

kszyh
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kszyh » ndz kwie 13, 2008 6:28 pm

No cóż poduszkę kupiłem nową. Cena straszna, ale coraz bardziej lubię to auto i, co ciekawe, mam w tym poparcie żony. Co do wału..., wstyd powiedzieć, ale też rozważam te 3600 w Poznaniu! W okolicy, gdzie mieszkam nie mogę znaleźć nikogo kto naprawi wał i przede wszystkim wyważy. Naprawdę się chyba zakochałem w Rockusiu. W ogóle jest w bardzo dobrym stanie. Jedyne problemy to ten wał (jeszcze ciągnie, ale luz duży), wydech, który pospawałem i jeszcze trochę pociągnie i dekiel na przednim moście, który trochę wgiąłem i tryb go z lekka przetarł. Poza tym jest naprawdę OK.

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » ndz kwie 13, 2008 9:18 pm

kszyh pisze: Co do wału..., wstyd powiedzieć, ale też rozważam te 3600 w Poznaniu! W okolicy, gdzie mieszkam nie mogę znaleźć nikogo kto naprawi wał i przede wszystkim wyważy.
Za tą kasę to chyba ze złota :wink: domyślam się że chodzi o 360 !! Moim skromnym zdaniem lepiej regenerować stary na nowych podzespołach nawet kosztem wycieczki do miejsca gdzie to robią lub wysyłki pocztą jak nie masz nic w okolicy. Kupowanie używki w tym wypadku to trochę jak zakup używanych amortyzatorów.
gg 3041301

kszyh
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kszyh » śr kwie 16, 2008 7:39 pm

Ten wał za 3600 to fabrycznie nowy. I jest za 3600! I masz rację, że to bez sensu. Ja trochę ochłonąłem i znalazłem ok. 60 km ode mnie firmę regenerującą wały. Umówiłem się na przyszły tydzień. Jak nie da rady zrobić tutaj, to wyślę do Bielska albo Warszawy. Ale mam małe pytanie. Dzisiaj przez parę godzin, w strugach deszczu walczyłem z tylnymi światłami. Mam stopy i kierunkowskazy, więc to chyba nie bezpiecznik, chociaż też je wymieniłem. Te połączenia które widzę, przeczyściłem i wyglądają OK. Żarówki wymieniłem oczywiście od razu, ale tych świateł dalej nie ma. Może jest w tym aucie coś ze światłami czego nie wiem?

kszyh
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kszyh » wt kwie 22, 2008 4:00 pm

Mam duży wyciek oleju z mostu na przegubie kulowym przy prawym, przednim kole. W związku z tym mam pytanie. Czy to duża naprawa, związana z zakupem niezbyt dostępnych części? Na tym forum, w związku chyba z Patrolem przeczytałem, że nie. Mam taką nadzieję. I czy mogę przed zrobieniem tego przejechać jeszcze ok. 100km bez powodowania jeszcze większych uszkodzeń ? Na szosie.

mazvr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mazvr » śr kwie 23, 2008 12:55 am

z tego co mi wiadomo to jak wylaczysz naped na przod i rozepniesz spzegielka to spokojnie mozesz jechac bo nic sie nie bedzie ruszolo w tymmoscie wiec bez obaw ze cos zartzesz
Rocky 2.8 TDintercoler

Awatar użytkownika
Gierek

Post autor: Gierek » śr kwie 23, 2008 7:43 am

kszyh pisze:Ten wał za 3600 to fabrycznie nowy. I jest za 3600! I masz rację, że to bez sensu. Ja trochę ochłonąłem i znalazłem ok. 60 km ode mnie firmę regenerującą wały. Umówiłem się na przyszły tydzień. Jak nie da rady zrobić tutaj, to wyślę do Bielska albo Warszawy. Ale mam małe pytanie. Dzisiaj przez parę godzin, w strugach deszczu walczyłem z tylnymi światłami. Mam stopy i kierunkowskazy, więc to chyba nie bezpiecznik, chociaż też je wymieniłem. Te połączenia które widzę, przeczyściłem i wyglądają OK. Żarówki wymieniłem oczywiście od razu, ale tych świateł dalej nie ma. Może jest w tym aucie coś ze światłami czego nie wiem?
3600 :o Dobre !! !!
Z tyle to ja kupiłem swoją Rakiete :lol: I wały dobre miała :wink:
Jestem na odwyku!

Awatar użytkownika
ArtekRadom
Kontaktowanie:

Post autor: ArtekRadom » pn maja 12, 2008 7:25 am

kszyh pisze:Mam duży wyciek oleju z mostu na przegubie kulowym przy prawym, przednim kole. W związku z tym mam pytanie. Czy to duża naprawa, związana z zakupem niezbyt dostępnych części? Na tym forum, w związku chyba z Patrolem przeczytałem, że nie. Mam taką nadzieję. I czy mogę przed zrobieniem tego przejechać jeszcze ok. 100km bez powodowania jeszcze większych uszkodzeń ? Na szosie.
Kolego, nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale naprawa nie jest jakimś kosmicznym tematem, jeżeli polał ci się olej to pewnie puścił simmering na półośce 32X52X8 koszt ok 15zł też to robiłem, przy okazji wymień też osłonę przegubu kulowego i zerknij do łożysk sworzni, kpl łożysk (dwa na piastę i dwa na sworznie) do przedniego koła dopasowałem za 90zł. Jak bedziesz składał przesmaruj też sprzęgiełka.
POZDRO
ROCKY 2.8D '88

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”