feroza grzeje się

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw lip 03, 2008 10:50 am

chłodnica ma zwalone sekcje
mogę się założyć :) kupuj nową, ja kiedyś do ferki chyba od poloneza założyłem, robiła świetnie i pewnie robi do dziś :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » czw lip 03, 2008 8:26 pm

najlepiej wymienić rdzeń i cieszyć się praktycznie nową chłodnicą - i bez przeróbek mocowań itp. :)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw lip 03, 2008 11:31 pm

pumpka wody -też bym luknął :o
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Asmod
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Asmod » pt lip 04, 2008 7:03 am

U mnie taki problem okazał się mieć jeszcze (oprócz zaklejonej chłodnicy) jedną dodatkową przyczynę - korek od chłodnicy. Gdzieś skubany przepuszczał powietrze - i dlatego samo płukanie nic nie dało. Dałem nowy, wymyłem wnętrze i jak ręką odjął.

GyrosS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GyrosS » pn lip 07, 2008 11:59 am

za tydzień mam do odebrania chłodnicę z nowym rdzeniem. Mam nadzieję że to już koniec walki z temperaturą.
Feroza EL2 1.6 16V +LPG, HardTop
www.amisar.pl

lbs5

Post autor: lbs5 » pn lip 07, 2008 6:02 pm

Kolego czytam to jakby o mojej Ferce. Ja jestem po wymianie uszczelki po głowicą, założeniu nowego termostatu, nowej chłodnicy, nowej pompy.
Wszystko NOWE! a objawy dalej jak u Ciebie. Zastanawiam się czy czasem nie jesyt jakoś zapowietrzony ten układ. Moze robię coś źle? Dlatego pytanie ( sorki jeśli -głupie) Jak odpowietrzyć układ w Ferce?
Jeszcze jedno -wywaliłem wisko i chcę wsadzić wentylator z Poloneza.
W jaki sposób mogę go podłączyć do oryginalnego Ferozowskiego czujnika,żeby się załączał automatycznie po przekroczeniu jakiejś temp?
Dzięki 8)

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » pn lip 07, 2008 9:47 pm

lbs5 pisze:Kolego czytam to jakby o mojej Ferce. Ja jestem po wymianie uszczelki po głowicą, założeniu nowego termostatu, nowej chłodnicy, nowej pompy.
Wszystko NOWE! a objawy dalej jak u Ciebie. Zastanawiam się czy czasem nie jesyt jakoś zapowietrzony ten układ. Moze robię coś źle? Dlatego pytanie ( sorki jeśli -głupie) Jak odpowietrzyć układ w Ferce?
Jeszcze jedno -wywaliłem wisko i chcę wsadzić wentylator z Poloneza.
W jaki sposób mogę go podłączyć do oryginalnego Ferozowskiego czujnika,żeby się załączał automatycznie po przekroczeniu jakiejś temp?
Dzięki 8)
jeśli miałeś visco to nie ma włącznika termicznego,musisz dorobić..
tel660675798

lbs5

Post autor: lbs5 » wt lip 08, 2008 11:20 am

Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi zmierzyć średnicę koła pasowego na pompie z Ferozy? Wygląda na to , że mam wsadzoną pompę z Applaus'a (okrągła końcówka) z jakimś dorabianym kołem pasowym. Zastanawiam się czy aby średnica koła nie jest większa od oryginału , przez co pompa obracałaby się wolniej.

GyrosS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GyrosS » pn lip 21, 2008 11:28 am

Wymiana rdzenia w chłodnicy przyniosła efekt, autem da się jeździć bez strachu o przegrzanie jednak ciągle nie jest tak jak być powinno.
Jutro ma mi przyjść nowy korek do chłodnicy bo mój ma uszczelki sparciałe i mam nadzieję że to przez to bo skoro mam wszystko nowe to:
- albo mechanicy coś spierdolili
- albo tego nie da się naprawić

Odpowietrzanie układu co i jak:

Zalać zbiornik wyrównawczy do pełna, zamknąć szczelnie chłodnicę, naciskać wszystkie grube przewody gumowe i puszczać.
Efekt w zbiorniczku wyrównawczym powinno bulgotać i poziom płynu w nim powinien stopniowo spadać.

Nie wiem czy to dobry sposób ja tak robię (tak mi doradził kolega).
www.amisar.pl

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pn lip 21, 2008 1:53 pm

poprostu nalej płynu do chłodnicy i zostaw otwarty korek - jak ubędzie to na bieżąco dolewaj.

GyrosS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GyrosS » pn lip 21, 2008 3:53 pm

Dzisiejsze oględziny 1 dłuższa trasa po założeniu nowej chłodnicy spód chłodnicy zimny, góra gorąca, dolny przewód dużego obiegu - zimny.
Czyli tak jakby się nie załączał duży obieg chłodzenia.
Teraz na trasie da się jechać w terenie łapie temperaturę.
www.amisar.pl

Cezariusz Szostek

Post autor: Cezariusz Szostek » wt lip 22, 2008 8:44 am

Ja miałem identycznie. Po wymianie wszystkiego zmieniłem chłodnicę i problem się skończył.

GyrosS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GyrosS » wt lip 22, 2008 12:41 pm

Ja właśnie mam już wymienione wszystko, został już tylko korek ;] jak to nie pomoże to ja nie mam pojęcia co tam może jeszcze być
www.amisar.pl

GyrosS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GyrosS » śr lip 23, 2008 4:31 pm

Powiedzmy że jest już ok, tylko teraz po bloku silnika cieknie płyn chłodniczy.
Pytanie moje brzmi.
Grze rozlokowane są zaślepki antymrozowe? bo podejrzewam że to z takowej zaślepki mi cieknie, dodaje gazu cieknie mocniej.
ewentualnie przyjrzę się też jak tam głowica leży.
Jednakże mam głęboką nadzieję że to nie to ;/.

Wyciek jest gdzieś (jak się patrzy od frontu) z lewej strony w przedniej części silnika, płyn ścieka po bloku silnika i kapie lekko za filtrem oleju.

Kto zna odpowiedź ??
www.amisar.pl

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw lip 24, 2008 11:48 am

nie pamiętam już jak idą przewody od nagrzewnicy, ale może ten trop Cię na coś naprowadzi...ostatnio w pajero II widziałem taką nieszczelność
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

GyrosS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GyrosS » czw lip 24, 2008 9:02 pm

Ok znaleziona nieszczelność - pęknięty wąż w układzie chłodzenia.
Wąż zlokalizowany jest zaraz z boku filtra oleju, jest bardzo krótki (10-15cm) obok niego znajduje się wąż który idzie od filtra oleju do chłodnicy.
Ci co mają ubytek płynu posprawdzajcie ten właśnie wężyk, on jest mały ale kłopot wielki ;], u mnie był tak brudem zalepiony że ujawnił sie dopiero po wymyciu tej części silnika karszerem
www.amisar.pl

Awatar użytkownika
romankr

Kontaktowanie:

Post autor: romankr » pt lip 25, 2008 6:53 pm

ja właśnie wcisnołem do rockyego trzy-rzędową chłodnicę (orginał 4cm,teraz 6cm) nowy termostat, wisko, pompę wody, i teraz temperatura przy obciążeniu i prędkości 120 utrzymuje się na ok 90 st,
generalnie przestałem z tym walczyć i teraz pycę ile wlezie i nie patrzę na wskazówki :)2
Daihatsu Rocky 2,8 td 87r dawca
Daihatsu Rocky 2,8 td 86r gotowy

E.T
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: E.T » pt sie 01, 2008 10:07 am

Witam
tez miałem problem z temp. w mojej ferci pomogła wymiana wentylatora na elektryczny(wstawilem od tico bo bez problemu sie zmiescil, no i jest nie drogi :)) , zmiana korka chłodnicy na nowy i wymiana termostatu
i tak zkończyły sie problemy z temp. teraz nawet przy 140 /h nie grzeje sie zabardzo
Pozdro 4 all
FEROZA 1,6

Awatar użytkownika
wojtekania
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wojtekania » śr sie 06, 2008 11:09 pm

Feroza
Objawy: po 2 km jazdy temperatura około 100 , po wyjęciu termostatu przestała się grzać ale wyrzucała płyn do zbiorniczka i po ostygnięciu nie zaciągała z powrotem. a w chłodnicy po odkręceniu korka delikatne ciśnienie powietrza . Na pracującym silniku w chłodnicy widoczne małe bąbelki.
Znajomy badał chłodnicę na obecność spalin specjalnym płynem który miał się zabarwić i nic.

Po wymianie uszczelki pod głowicą wszystko na razie OK. Podobno uszczelkę najlepiej kupić oryginalną bo zamienniki są do bani. Na starej uszczelce po wyjęciu widać delikatny uszczerbek i na tym cylindrze świeca oraz zawory miały inne zabarwienie.
Feroza 1.6i 16V

lbs5

ciekawostka

Post autor: lbs5 » ndz kwie 05, 2009 8:19 pm

Moze mi ktoś wytłumaczy, bo ja nic z tego nie kumam.
Wymieniłem na nową :pompę wody, chłodnicę, termostat. Zregenerowane wisko na gwarancji. Wisko kręci jak trzeba , temperatura w połowie- ALE chłodnica na górze gorąca aż parzy .Na dole i cała rura powrotna do termostatu- zimne jak piwo z lodówki :) . Wszystko wygląda tak jakby nie było w ogóle obiegu ( trzymał termostat). Ale po założeniu innego - objawy są identyczne.Dodam jeszcze ,ze średnio na tydzień wlewam od 0.5 do 1 litra płynu. Olej czysty. Nie wiem już co jest grane, gdzie to się wszystko traci ( nic nie kapie). Uszczelka pod głowica robiona 1,5 roku temu. Ale nic się nie gotuje , nie bulgocze. Tylko ta zimna chłodnica , nawet nie letnia. Odpowietrzałem też już nie raz. Dzięki.

Awatar użytkownika
N2O

Re: feroza grzeje się

Post autor: N2O » śr kwie 08, 2009 11:18 pm

To raczej normalne, że dół chłodnicy i rura powrotna jest zimniejsza - tak działa chłodnica.
:)21
Ale najpierw poszukaj przyczyny ubywania płynu.

lbs5

Post autor: lbs5 » czw kwie 09, 2009 5:13 am

To raczej normalne, że dół chłodnicy i rura powrotna jest zimniejsza - tak działa chłodnica.

To akurat jest jasne :x , ale przy 80-90 stopni , nie powiesz mi ,że woda na wylocie ma 10 stopni
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.

Awatar użytkownika
piotrh

Post autor: piotrh » czw kwie 09, 2009 8:37 am

Tak zbiorczo :W Ferozie bardzo często przyczyną ubytku płynu jest walnięta uszczelka na korku -polecam dorobienie z normalnej dętki rowerowej.Przyczyną zapowietrzania się układu (wtedy grzeje się i bombluje) często jest małe pęknięcie na którymś przewodzie(w moim przypadku był to bardzo krótki przewód gumowy z tyłu głowicy).Do jazdy na rajdach termostat lepiej wywalić

lbs5

Post autor: lbs5 » pn maja 04, 2009 8:06 am

Kilka postów wyzej pisałem o dziwnych objawach z chłodzeniem w Ferce. Ściągnąłem głowicę i widać, że na pierwszym garnku są kropelki wody. Uszczelka wizualnie nie jest walnięta. Ale mam pytanie, ponieważ ceny uszczelek pod głowicę zaczynają sie od 50 pln w górę. Czym kierować się przy zakupie uszczelki (oczywiście oprócz rozmiarówki), żeby nie zmieniać jej za dwa miesiące, a tym samym niepotrzebnie nie przepłacać? Dzięki 8)
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt maja 12, 2009 9:48 am

jak zwykle glupie pytanie zadam....gdzie ten termostat w Ferozie powinien być??? No ogladam i ogladam, nie widze. U mnie go po prostu nie ma, a chcialbym zalozyc.
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”