misa olejowa - demontaz
Moderator: s3R
misa olejowa - demontaz
Witam, to mój pierwszy wątek na tym forum. Zakupiłem niedawno ferozę, mam problem z nieszczelną misą olejową, autko stoi już na klockach popatrzyłem i coś mi się wydaje że nie będzie łatwo ją wymontować. Chyląc czoła doświadczeniu i fachowości stałych bywalców proszę o podpowiedź jak się do tej misy dobrać? Czy ma ktoś doświadczenie w temacie ? Wszystkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Re: misa olejowa - demontaz
Musisz odkręcić przedni dyfer bo inaczej się nie dostaniesz do tego. Jest też mały problem bo przy końcach wału są szpilki i trzeba mieć długi klucz żeby to odkręcić. 2 małe uszczelki (półksiężyce) kosztowały u mnie w mieście 15zł reszte smarujesz silikonem.
dzięki Paskal za podpowiedź, a podpowiedz mi jeszcze czy żeby wymienić podstawę filtra oleju (pompę) to też trzeba też trzeba tą miskę ściągać?
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Dzisiaj się przyglądałem i chyba jednak nie trzeba całego mostu ściągać tylko jedną łapę, napisałem tak bo zmieniłem u siebie most i właśnie przy okazji uszczelnialem mise (teraz znowu cieknie
) A co do podstawy filtra to nie wiem ale jest tam dużo miejsca więc powinna wyjść normalnie, najlepiej ściągnij sobie manuala ze strony warfs

Fajnie by było gdyby w grę wchodziła tylko jedna łapa ale coś mi się wydaje że tych śrub w misce nad mostem to się nie uda wykręcić bez demontażu mostu. A wymiana pompy (podstawy filtra) oleju niestety wiąże się z demontażem rozrządu i misy olejowej. Jakim silikonem uszczelniasz misę ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
vandall1 - szacunek dla Ciebie kawał dobrej roboty aż miło popatrzeć. Podpowiedz czy da radę wymontować miskę oleju bez takiego hard koru jaki pokazałeś ? Jutro chyba wjadę na kanał i się zabawię.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Spokojnie obejrzyj to od dołu-pewny nie jestem,ale po demontażu przeszkadzajek/łapa dyfra etc/powinno to być możliwe
Po odkręceniu miski może trzeba będzie podnieść trochę silnik żeby miskę wysunąć /smok oleju/.
Ale ponieważ masz tam też zdaje się problem z podstawą filtra oleju-to bym jednak silnik wywalił na stół.To nie jest wielka robota

Ale ponieważ masz tam też zdaje się problem z podstawą filtra oleju-to bym jednak silnik wywalił na stół.To nie jest wielka robota

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ale mnie kusisz żeby ten silnik wyciągnąć. A jak go później nie włożę ? To dziury w podłodze zrobię i będzie Flinson
))) A na poważnie to mój garaż nie przystosowany do takiej operacji. Muszę wykorzystać kanał.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Misa zdemontowana w imię zasady chcieć to móc
. Z kanału się da, odpiąłem wał, odkręciłem dwie łapy mocujące most a ta z przodu tylko na maxa poluzowana - most można wtedy opuścić, od strony prawego koła trzeba jeszcze odkręcić element spinający silnik ze skrzynią biegów (skrzynię trzeba wg mnie podeprzeć żeby nic się nie przesunęło) i mamy całkiem dobry dostęp do miski. Trochę trzeba się nabarować z uszczelniaczem silikonowym bo to dobry klei
ale przy pomocy elastycznej metalowej szpachelki można silikon podciąć.
Teraz można przystąpić do czyszczenia powierzchni i nakładania nowej uszczelki. W moim przypadku będzie jeszcze wymiana pompy oleju bo pękła podstawa filtra.
Pascal i vandall1 - serdeczne dzięki za dobre rady i wsparcie duchowe. Mam nadzieję że uda mi się to wszystko poskładać
pozdrawiam.

Teraz można przystąpić do czyszczenia powierzchni i nakładania nowej uszczelki. W moim przypadku będzie jeszcze wymiana pompy oleju bo pękła podstawa filtra.
Pascal i vandall1 - serdeczne dzięki za dobre rady i wsparcie duchowe. Mam nadzieję że uda mi się to wszystko poskładać

pozdrawiam.
No ja to Ci wiele nie doradziłem,ale po prostu pracuję w nieco innych warunkach:podnośnik
bardzo ułatwia sprawę
Życze pozytywnych efektów 
bardzo ułatwia sprawę

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl