Feroza - falujące obroty silnika

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

ambipur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Feroza - falujące obroty silnika

Post autor: ambipur » sob lip 12, 2014 10:36 pm

Witam,

Mam problem z falującymi obrotami silnika. Silnik zapala normalnie, bez względu na to czy jest ciepły czy zimny. W przypadku zimnego, musi dojść do odpowiedniej temperatury żeby obroty zaczęły skakać. Zakres skoku wg. obrotomierza - 1400-2000 obr/min.
Po nagrzaniu silnika obroty idą bardzo wysoko - 2200 obr/min, po 2-3 sekundach spadają i zaczyna się falowanie.
Znajomy mechanik przeczyścił przepustnicę, wyczyścił klemy akumulatora i posprawdzał węże podciśnień.

Przez 1,5 h było ok, niestety usterka szybko wróciła.
Myślałem że to czujnik podciśnień, po wypięciu jego wtyczki silnik się stabilizował na chwilę, ale falowanie jednak wraca.
Mierzyłem rezystancję czujnika temperatury powietrza - ok.
Posprawdzałem jeszcze raz przewody podciśnień - ok.
Po zdjęciu gumy doprowadzającej powietrze, słychać wyraźnie świst, zatkałem palcem jeden z otworów na 30s, świst ustąpił, obroty się ustabilizowały, zostawiłem auto na 10 min włączone, z radości pojechałem się przejechać.
Jednak nie działa.

Całej przepustnicy nie zdejmowałem, może jest to kwestia uszczelki?
Auto bez gazu, ostatnio nic nie było robione, dlatego trochę dziwna sprawa.

Proszę o porady.
Z góry dzięki.
RTFM - Read The Fucking Manual

Awatar użytkownika
gizu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Feroza - falujące obroty silnika

Post autor: gizu » ndz lip 13, 2014 8:49 am

Do przepustnicy po prawej stronie (stojąc przed autem) przykręcona jest taka czarna puszka do której podłączone są przewody. Jest to coś w rodzaju silniczka krokowego. Ściągnij osłonę z tego i przeczyść styki. Jeśli to nic nie pomoże to masz tam regulacje. Trzeba odkręcić dwie śrubki i obracając delikatnie w prawo lub w lewo regulujesz falowanie. Oczywiście musisz tą regulacje przeprowadzić na ciepłym silniku.
Powodzenia.

ambipur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ambipur » pn lip 14, 2014 10:35 pm

Styki wyczyszczone, regulacja nie przyniosła niestety żadnego efektu.
Dla mnie ten element to raczej informacja dla ECU w jakim stanie jest przepustnica - otwarta czy zamknięta - nic więcej.

Powoli kończą mi się pomysły. Zacząłem wkręcać śrubę regulacyjną od wolnych obrotów, pomogło do kolejnej przejażdżki. Po tym znowu obroty skakały i były za wysokie, wkręciłem ją do końca, a problem jest nadal.
Dzieje się tak tylko i wyłącznie kiedy silnik się nagrzeje. Kiedy jest zimny, obroty są stabilne.
Może coś z ECU?
Proszę o porady.

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » pn lip 14, 2014 10:46 pm

Zoba czy przez przepustnicę przepływa płyn chłodniczy w odpowiedniej ilości i czy jest ona wystarczająco podgrzewana.
Rurka zasilająca przepustnicę lubi korodować i się zapycha spodnia cześć kolektora ssącego. Bimetal (biegu jałowego) jest nie dogrzany. Przepływ płynu misi być, przepustnica musi być ciepła. :wink:
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

ambipur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ambipur » pn lip 14, 2014 11:23 pm

Wypiąłem jeden z przewodów na włączonym silniku - zaczęło wyrzucać płyn więc raczej przepływa...
Zresztą przepustnica jest dobrze dogrzana.

Muszę sprawdzić czujnik temperatury cieczy i jego połączenia - znalazłem taką informacje na forum.charade.pl
Pominąłem go, a może rzeczywiście on jest powodem. Raczej jutro do niego zajrzę.
Oczywiście czekam na inne pomysły.

ambipur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ambipur » śr lip 16, 2014 10:47 pm

Kolego vandall_jr, duży szacunek, zwracam honory!
Sprawdziłem czujnik temp, wszystko git, wybłyskałem błędy ECU - brak.
Kiedy silnik się nagrzał, zaczął falować sprawdziłem jeszcze raz dolną część i była ona niedogrzana...
Wypiąłem oba węże, przedmuchałem i jak na razie działa.

Inna sprawa jest taka, że po moich działaniach wskazówka temperatury cieczy ucieka mocno w prawo (do tej pory po nagrzaniu stała zawsze pionowo). Jest to pewnie kwestia płynu który uciekł podczas przepinania węży, a którego nie uzupełniłem.

Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » czw lip 17, 2014 12:45 am

oka, joka :wink:
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”