potrzebne zdjecie bądź zdjecia z Rockiego
Moderator: s3R
- dawid_wroc
-
potrzebne zdjecie bądź zdjecia z Rockiego
hej
od zawsze miałem problemy w Rakiecie z wyższą temperatura niż wszyscy mówili, nigdy się nie gotował no ale irytowało...
Wymieniłem w układzie praktycznie wszystko i w życiu nie wpadłbym na to ze poprzedni właściciel (Niemiec) wsadził do Rockiego 2.8 td chłodnice od Rokulca z silnikiem benzynowym....
Tak na marginesie dodam iż wiskoza z przeróbka podstawki za która przykręcana jest do pompy wody pasuje idealnie od Volvo 240, 740, 940 mam i działa.
Mam prośbę do właścicieli Rockiego; potrzebuje fotkę jak daleko jest wiatrak od chłodnicy oraz jak jest zamontowana chłodnica w nowych Rockich- kupiłem do Rokulca z 92 roku chłodnice o 50 mm wyższą i chce zobaczyć jak wysoko jest montowana chłodnica bo nie sadzę, że maska jest inna.
pozdrawiam
dawid
od zawsze miałem problemy w Rakiecie z wyższą temperatura niż wszyscy mówili, nigdy się nie gotował no ale irytowało...
Wymieniłem w układzie praktycznie wszystko i w życiu nie wpadłbym na to ze poprzedni właściciel (Niemiec) wsadził do Rockiego 2.8 td chłodnice od Rokulca z silnikiem benzynowym....
Tak na marginesie dodam iż wiskoza z przeróbka podstawki za która przykręcana jest do pompy wody pasuje idealnie od Volvo 240, 740, 940 mam i działa.
Mam prośbę do właścicieli Rockiego; potrzebuje fotkę jak daleko jest wiatrak od chłodnicy oraz jak jest zamontowana chłodnica w nowych Rockich- kupiłem do Rokulca z 92 roku chłodnice o 50 mm wyższą i chce zobaczyć jak wysoko jest montowana chłodnica bo nie sadzę, że maska jest inna.
pozdrawiam
dawid
takie tam jeżdżenie gdzie dróg nie ma....
Re: potrzebne zdjecie bądź zdjecia z Rockiego
Mam chłodnicę z pajero 3,0 ( jest szersza o 10 cm od oryginału) i też za wysoką temperaturę
- dawid_wroc
-
nie napisałem precyzyjnie: kupiłem chłodnice od Rokiego po 93 roku gdzie chłodnica ma jakieś 450mm na 530 i 34 mm grubość rdzenia... czyli jest wyższa od chłodnic w "starych" Rakietach o 5 cm.
Dla czystości sumienia chce to zamontować "jak trzeba".
Jeszcze jedno; może ktoś ma oryginalny czujnik temperatury do Rokulca na zbyciu?
Dla czystości sumienia chce to zamontować "jak trzeba".
Jeszcze jedno; może ktoś ma oryginalny czujnik temperatury do Rokulca na zbyciu?
Moja chłodnica ta z pajero wymiary 615 x 500 x 75,
odległość wiatraka od chłodnicy ok. 4 cm
odległość chłodnicy od przedniego pasa na górze 1,5 cm ( chłodnica zawieszona na gumkach z malucha od amortyzatorów przednich)
8 cm wystaje chłodnica nad przedni pas i maska nie zaczepia korka wlewu płynu,
odległość wiatraka od chłodnicy ok. 4 cm
odległość chłodnicy od przedniego pasa na górze 1,5 cm ( chłodnica zawieszona na gumkach z malucha od amortyzatorów przednich)
8 cm wystaje chłodnica nad przedni pas i maska nie zaczepia korka wlewu płynu,
- dawid_wroc
-
wielkie dzięki za pomiary 
Wydaje mi się, że masz za daleko wiatrak od chłodnicy (pisałeś że też się grzeje) ale może mi się tylko wydaje, jak możesz to przysuń wiskozę do chłodnicy żeby sprawdzić.
Przy takiej chłodnicy to powinien się schładzać w kilka sekund

Wydaje mi się, że masz za daleko wiatrak od chłodnicy (pisałeś że też się grzeje) ale może mi się tylko wydaje, jak możesz to przysuń wiskozę do chłodnicy żeby sprawdzić.
Przy takiej chłodnicy to powinien się schładzać w kilka sekund

Dzięki za radę popróbuję jeszcze i to 

Aha w zanadrzu mam jeszcze wiatrak elektryczny przed chłodnicą, we fronterze zdawało to egzamin w terenie tutaj wskazówka ani drgnie nawet po paru minutach pracy wiatraka na najwyższym biegu, może to wina czujnika lub wskaźnika temperatury wody? 

- dawid_wroc
-
żaden wiatrak elektryczny nie działa tak jak załączone wisko, jak masz elektryczny to powinien być podłączony tak żeby nie działał w druga stronę niż wiskoza.
Co do czujnika temperatury to ja zamontowałem dodatkowy, niemniej jednak poszukuję oryginalnego czujnika temperatury.
Co do czujnika temperatury to ja zamontowałem dodatkowy, niemniej jednak poszukuję oryginalnego czujnika temperatury.
Hej ,
W weekend postaram się zrobić foto i pomierzyć w swoim . Tak jak pisałeś też na sapera montowałem wiatrak wiskozy z volvo 240 za 25zł :p ponieważ nie można było za normalne pieniądze dostać nigdzie oryginała.
U mnie Rokacz grzał się na postoju i w terenie - niekiedy ratowałem sytuację zdejmując temperaturę z silnika nagrzewnicą , nie mniej jednak drażniło mnie to więc podjąłem następujące kroki :
- zmiana wiatraka na nowy wspomniane volvo ( wcześniejszy był ratowany i skrócone łopatki nie dawały rady )
- założyłem termostat po tuningu znajomego ( miał w zewnętrznym pierścieniu 3 nawierty 5mm średnica ) co zapewnia dalej niezłe ogrzewanie , a jednocześnie rocky juz się nie grzeje.
Słyszałem o szkole która w ogóle zakłada w demontaż termostatu , ale nie próbowałem.
Co do samej chłodnicy , jak oddawałem swoją oryginalna do regeneracji to przez jakis czas jeździłem właśnie z tą nowszą od wahaczowca .
W budzie resoraka zamontujesz ją jedynie na 2 z 4 śrub w fabrycznych otworach . Ale mieści się , maska się zamyka - choć z tego co pamiętam trzeba osłonę nad drążkami potraktować trochę z młota żeby kolanko chłodnicy się mieściło. Działać to będzie choć druciarstwem leci.
W weekend postaram się zrobić foto i pomierzyć w swoim . Tak jak pisałeś też na sapera montowałem wiatrak wiskozy z volvo 240 za 25zł :p ponieważ nie można było za normalne pieniądze dostać nigdzie oryginała.
U mnie Rokacz grzał się na postoju i w terenie - niekiedy ratowałem sytuację zdejmując temperaturę z silnika nagrzewnicą , nie mniej jednak drażniło mnie to więc podjąłem następujące kroki :
- zmiana wiatraka na nowy wspomniane volvo ( wcześniejszy był ratowany i skrócone łopatki nie dawały rady )
- założyłem termostat po tuningu znajomego ( miał w zewnętrznym pierścieniu 3 nawierty 5mm średnica ) co zapewnia dalej niezłe ogrzewanie , a jednocześnie rocky juz się nie grzeje.
Słyszałem o szkole która w ogóle zakłada w demontaż termostatu , ale nie próbowałem.
Co do samej chłodnicy , jak oddawałem swoją oryginalna do regeneracji to przez jakis czas jeździłem właśnie z tą nowszą od wahaczowca .
W budzie resoraka zamontujesz ją jedynie na 2 z 4 śrub w fabrycznych otworach . Ale mieści się , maska się zamyka - choć z tego co pamiętam trzeba osłonę nad drążkami potraktować trochę z młota żeby kolanko chłodnicy się mieściło. Działać to będzie choć druciarstwem leci.
Elektryczny wiatrak przed chłodnicą zamontowany jest poprawnie tj. współgra z wiskozą
też zbijam temperaturę przez ogrzewanie teraz, wcześniej bez termostatu podobne objawy,
więc nie bardzo chce mi się dziurawić nowy termostat
co do montażu chłodnicy z nowszego modelu to można powiercić nowe otwory montażowe w przednim pasie
kolega w montku w oryginale ma wiatrak odsunięty od chłodnicy na 10 cm, łopatki wystają poza tunel a mimo to problemów z temperaturą nie ma
kiedyś we frocie miałem problem z wysoką temperaturą - zmieniłem czujnik temperatury na nowy i czujnik wentylatora na fiat/peugeot i się uspokoiło
też zbijam temperaturę przez ogrzewanie teraz, wcześniej bez termostatu podobne objawy,
więc nie bardzo chce mi się dziurawić nowy termostat
co do montażu chłodnicy z nowszego modelu to można powiercić nowe otwory montażowe w przednim pasie
kolega w montku w oryginale ma wiatrak odsunięty od chłodnicy na 10 cm, łopatki wystają poza tunel a mimo to problemów z temperaturą nie ma
kiedyś we frocie miałem problem z wysoką temperaturą - zmieniłem czujnik temperatury na nowy i czujnik wentylatora na fiat/peugeot i się uspokoiło
może i tu tak trzeba czujnik ze wskaźnikiem od mtz-a za ok. 20 zł 

a przepraszam że się wpiołem w temat 

Skoro bez termostatu temperatura dalej szaleje to wydaje mi się że po prostu trafiony czujnik masz .
Hej Dawid. Zrobic Ci foto czy juz po temacie ?
Daihatsu Rocky - na zawsze
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny
- dawid_wroc
-
siemanko:)
jeśli zrobisz fotki mocowania chłodnicy i wiskozy przy chłodnicy będę wdzięczny
pozdrawiam!
jeśli zrobisz fotki mocowania chłodnicy i wiskozy przy chłodnicy będę wdzięczny

pozdrawiam!
ciekawe od jakiego jeszcze samochodu pasuje ten czujnik
- dawid_wroc
-
masz tutaj pierwszą lepszą aukcję i w opisie jest kilka modeli aut: http://allegro.pl/czujnik-temperatury-w ... 88929.html
Ja bym jednak wolał stary oryginalny czujnik
Ja bym jednak wolał stary oryginalny czujnik

Dziś ładna deszczowa pogoda nic się nie grzało nawet w terenie, pomimo utraty 2 łopatek wentylatora
- dawid_wroc
-
i jak z tymi zdjęciami??
rokulec po 93 mocowanie chłodnicy i odległość od wiatraka jest mi potrzebna...
rokulec po 93 mocowanie chłodnicy i odległość od wiatraka jest mi potrzebna...
Podaj maila to Ci podesle
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny
U mnie jak się dowiedziałem od poprzedniego właściciela chłodnica jest wymieniona od jakiegoś innego auta, ale nie wiedział od jakiego. Chociaż wydaje mi się, że to raczej oryginał, ale jednak nie ma górnego mocowania do zbiorniczka więc nie wiem. Rocky jest z 95 i wygląda to następująco:
wysokość 52 cm
szerokość 54 cm
grubość 5 cm
odległość od przedniego pasa 1,3 cm
wysokość od przedniego pasa do korka 5,5 cm
odległość od łopatki wentylatora do chłodnicy 6,5 cm

Zamocowana jest na 4 śrubach w oryginalnych miejscach, a temperatura zawsze i w każdych warunkach stoi w środkowym położeniu, nawet w lipcowe upały w korku.
wysokość 52 cm
szerokość 54 cm
grubość 5 cm
odległość od przedniego pasa 1,3 cm
wysokość od przedniego pasa do korka 5,5 cm
odległość od łopatki wentylatora do chłodnicy 6,5 cm

Zamocowana jest na 4 śrubach w oryginalnych miejscach, a temperatura zawsze i w każdych warunkach stoi w środkowym położeniu, nawet w lipcowe upały w korku.
Poszlo na maila.
U mnie w oryginale:
W poziomie odl od przedniej belki 2 cm
W pionie 4 cm od belki do gornej plaszczyzny chlodnicy pod korkiem
Odl wiatraka od chlodnicy 4 cm
U mnie w oryginale:
W poziomie odl od przedniej belki 2 cm
W pionie 4 cm od belki do gornej plaszczyzny chlodnicy pod korkiem
Odl wiatraka od chlodnicy 4 cm
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny
- dawid_wroc
-
WIELKIE DZIĘKI ZA ZDJĘCIA 
Jeśli jeszcze w tym życiu uda się zjazd to wielkie piwo
Teraz pooglądałem zdjęcia i wyszło, że jakimś cudem zamontowałem tak jak ma Olin
Zdjęcia z mojego auta zrobię dzisiaj i też wkleję żeby było dla potomności.
Rafał2 na bank nie jest to oryginalna chłodnica choćby ze względu na grubość rdzenia; Rokulec ma 34 mm a nie 50mm a 52cm na 54 to sam rdzeń?
Ja mam kilka "drobnych" prac do skończenia: zamontowałem wszystko wczoraj, oprócz chłodnicy wymieniłem uszczelniacz w przekładni kierowniczej, czujnik temperatury (są dwa różne i radze sprawdzać, w głowice u mnie wszedł czujnik z nakrętką 17 a sprzedawane są jeszcze bodajże 13) prawdopodobnie wstawię jeszcze inny intercooler ( jeszcze nie wiem jaki ale może discovery II lub jakiś inny master;) )
Z tyłu jest wymiana baku i wymiana belki od haka. To już na dniach, jeśli ktoś zastanawia się nad bakiem, czy wymieniać na jakieś "polonezy", felicie bądź inne tico to szczerze polecam www.zbiornikipaliwa.pl specjalistycznie naprawią zbiornik, ma się oryginał który jest pospawany jak trzeba, sprawdzony ciśnieniowo oraz zakonserwowany na lata.
wielkie dzieki

Jeśli jeszcze w tym życiu uda się zjazd to wielkie piwo

Teraz pooglądałem zdjęcia i wyszło, że jakimś cudem zamontowałem tak jak ma Olin

Zdjęcia z mojego auta zrobię dzisiaj i też wkleję żeby było dla potomności.
Rafał2 na bank nie jest to oryginalna chłodnica choćby ze względu na grubość rdzenia; Rokulec ma 34 mm a nie 50mm a 52cm na 54 to sam rdzeń?
Ja mam kilka "drobnych" prac do skończenia: zamontowałem wszystko wczoraj, oprócz chłodnicy wymieniłem uszczelniacz w przekładni kierowniczej, czujnik temperatury (są dwa różne i radze sprawdzać, w głowice u mnie wszedł czujnik z nakrętką 17 a sprzedawane są jeszcze bodajże 13) prawdopodobnie wstawię jeszcze inny intercooler ( jeszcze nie wiem jaki ale może discovery II lub jakiś inny master;) )
Z tyłu jest wymiana baku i wymiana belki od haka. To już na dniach, jeśli ktoś zastanawia się nad bakiem, czy wymieniać na jakieś "polonezy", felicie bądź inne tico to szczerze polecam www.zbiornikipaliwa.pl specjalistycznie naprawią zbiornik, ma się oryginał który jest pospawany jak trzeba, sprawdzony ciśnieniowo oraz zakonserwowany na lata.
wielkie dzieki
-
- jestem tu nowy...
Ja mam chłodnice od galaxy 2.8 + wentylatory galaxy 2.3, jeden na czujnik a drugi na dodatkowy włącznik i zero problemów z temperaturą. Intercooler od mastera, zbiornik samorobny (około 100l). Jak na razie nie mam problemów z tymi przeróbkami.
Vitara była
Terrano I był
Samurai był
Rocky 2.8 tdi (,BFG MT 33')był
Rocky 2.8 TD resorak jest
Terrano I był
Samurai był
Rocky 2.8 tdi (,BFG MT 33')był
Rocky 2.8 TD resorak jest