Feroza w Dieslu.
Moderator: s3R
Feroza w Dieslu.
Czołem, kiedyś jeździła takowa w PL, szukam jakiś informacji który silnik by pasował do skrzyni Ferozy aby Diesla zaszczepić. Tamta miała chyba 1.6TD VW ale pewien nie jestem... 

Galloper LWB - turysta
Re: Feroza w Dieslu.
Występowały w przyrodzie i 1,6 i 1,9 TD VW - takie widziałem w ogłoszeniach. Ja ujeżdżam 2,0 CD z nissana - diesel wolnossący, z mocą szału nie ma
.
Nie istnieje natomiast diesel, który tak po prostu pasuje do skrzyni ferozy - zawsze jest to mniej lub bardziej skomplikowana flansza.
Prostszą sprawą wydaje mi się poszukanie diesla z oryginalną skrzynią, i przeszczep takiego zestawu do ferozy np. kia sportage, vitara itp. Pozostaje wtedy tylko dorobienie mocowania układu napędowego i wały - odpada problem centrowania skrzyni z silnikiem (flansza), późniejsze ewentualne zużycie eksploatacyjne sprzęgła i skrzyni, nieprzystosowanych do większego momentu obrotowego silnika.

Nie istnieje natomiast diesel, który tak po prostu pasuje do skrzyni ferozy - zawsze jest to mniej lub bardziej skomplikowana flansza.
Prostszą sprawą wydaje mi się poszukanie diesla z oryginalną skrzynią, i przeszczep takiego zestawu do ferozy np. kia sportage, vitara itp. Pozostaje wtedy tylko dorobienie mocowania układu napędowego i wały - odpada problem centrowania skrzyni z silnikiem (flansza), późniejsze ewentualne zużycie eksploatacyjne sprzęgła i skrzyni, nieprzystosowanych do większego momentu obrotowego silnika.
Chodzi mi głównie o spasowanie wieloklinu wałka skrzyni do nowego silnika. Silnik 1.6TD z VW można dostać w dobrych pieniążkach a konstrukcja prosta, do tego wrzucić intercooler + lekko podkręcić pompę i powinno dać efekt wystarczający.
Galloper LWB - turysta
Wieloklin wałka nie pasujesz przecież do silnika tylko do tarczy sprzęgła, a tarcza ta zostać musi oryginalna ferozy - na moje oko żadna inna nie podejdzie - szukałem kiedyś innej niż ferozy, ale takowa nie istnieje na ten wieloklin.
ps.
Srednica zewnętrzna tarczy golfa 1,6 TD jest identyczna jak ferozy (200mm).
ps.
Srednica zewnętrzna tarczy golfa 1,6 TD jest identyczna jak ferozy (200mm).
Dość w dużym uproszczeniu napisałem, skoro tarcza pasuje to nie ma za dużych przeszkód aby do Ferozy wrzucić klekota 

Galloper LWB - turysta
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Mam taką feroze z silnikiem diesla 1.9 90KM musi być dorobiona flansza do połączenia silnika ze skrzynią ferozy. Ogulnie jak podkręcisz pompe i turbo to dobrze idzie ;] (w porównaniu do zwykłej)
-
-
Tu masz o przeróbce Kolegi Speedgold http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=85044
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=82990
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=82990
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Czego fotki by Cię interesowały? Bo od czasu montażu tego to z dwa lata minęły. Feroze mam dalej ale już dobrze w kość dostała. Przez ten czas zajezdzilem w niej dwa silniki ale takiej dość intensywnej jazdy w terenie jak na Feroze. Na dzień dzisiejszy już przesiadłem się na patrola. Tu też już trwają mody.Jogi4x4 pisze:A możesz jakieś fotki podrzucić? Motor 1.9TDI ?
Flansza i połączenie tego wszystkiego spisalo się bardzo dobrze jedynie co można by zmienić to rozrusznik ma coś mocniejszego.
Moja niestety idzie na części w dobrych monetach, przesiadam się na Nissana. Szkoda bo to dzielne auto ale potrzebuje większe i tak dawno już była za mała dla nas. 

Galloper LWB - turysta