Zakup Rocky jako alternatywa dla Samuraia

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Andrew_1205A

Zakup Rocky jako alternatywa dla Samuraia

Post autor: Andrew_1205A » wt gru 15, 2015 8:51 pm

Witajcie,
jak już pisałem w powitalni rozglądam się za autkiem, myślałem nad Samuraiem. Przypadkiem trafiłem na ogłoszenie Rocky z 1990r. silnik 2.8 TD fabryczna moc podajrze 102 konie.
Autem chcę startować w przeprawie i jeździć po płaskim z minimum komfortu (jedyne moje auto, choć w razie dużego "W" znajdzie się inne). W dostępności i cenach części się rozeznałem. Generalnie widzę, że może być problem z zakupem przedniego mostu, resorów, bębny hamulcowe są drogie, nie trafiłem na dedykowany tłumik. Nie wiem jak jest z dostaniem jakichś czujników do silnika o ile takie występują :roll:

Z tego co czytałem wasze wypowiedzi zdarzają się problemy z przednim wałem oraz ukręcającymi się przegubami na kołach +31". Wał można dorobić jeśli znajdę dobrego fachowca i zajdzie taka potrzeba. Jednak wymiana przegubu co wyjazd może być nieco irytująca.
Generalnie w terenie nie mam ciężkiej nogi, w terenie staram się jechać z głową ostrożnie, nie dla wyniku tylko dla siebie.
W Nivce jak na razie dwa razy uszkodziliśmy amortyzator tylny.
Czy w terenie coś jeszcze jest narażone bardzo? Nie licząc oderwania całego mostu :)9

W sobotę chcę jechać obejrzeć auto, czy na coś szczególnie mam zwrócić uwagę prócz przegubów?
W jakich miejscach ruda lubi męczyć ramę? A może nie jest pod tym względem źle? Nie widziałem u was tematów na temat skorodowanej ramy w Rocky tak jak w Samuraiach, oświećcie mnie proszę.
Jak każdy sprzedawca, tak i ten zachwala swoje auto, ponoć bez wkładu finansowego ( nie łudzę się, że tak jest). Posiada trochę części do niego, widziałem zdjęcia z remontu blacharskiego.

Czy myślicie, że warto takim autem startować w zawodach? Czy może bezpieczniej będzie kupić samuraia?
Komfort pewnie lepszy w rocky (cięższe auto większy rozstaw osi). Może ktoś miał to i to i mógłby przedstawić swoje zdanie :)

Jakieś dwa tygodnie temu widziałem ładne Rocky zaparkowane w centrum Krakowa na żółtych blachach, ktoś się przyznaje do tej perełki? :D

Dzięki za każdą informacje jak i za te, które już uzyskałem od użytkowników :)2 szkoda, że was tak mało :)15

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cebek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Zakup Rocky jako alternatywa dla Samuraia

Post autor: cebek » wt gru 15, 2015 9:28 pm

Do samuraja masz więcej części. Rocky to już większy problem.:P

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » wt gru 15, 2015 10:36 pm

To akurat wiem i się domyślam. Przede wszystkim samców jest na pęczki.
Wiec czy każdy wypad w teren będzie się równać z przerażeniem kierownika o auto. Czy nie ma sensu dramatyzowac?

Z dodatkowych części ponoć sprzedający ma przedni i tylny most kompletny, głowice, intercooler i nie pamiętam możliwe ze coś jeszcze.

Może ktoś z was bierze udział w rajdach swoim Rocky na seryjnych mostach i powie jaka jest rzeczywistość? :-?

Nie wiem też jak jest z wytrzymałością skrzyń i reduktorow. Nie spotkałem się jeszcze z tematem gdzie ktoś by na nie narzekał. Zresztą na allegro widzę używki.

Niva ma opinię gniotsa nie lamiotsa :lol: ale generalnie jeździłem nią w terenie trochę jak z jajkiem. Bo wyszedłem z założenia że to mit, jakość auta jest jaka jest. Dwa razy uszkodzilismy tylni amortyzator (koszt śmieszne 40 zl) :lol:

W terenie juz była kilka razy a po asfalcie zrobiła u nas od połowy lipca minimum 5tys km.

Ale w klasie przeprawa bym nią nie wystartował :lol:

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » czw gru 17, 2015 10:14 pm

Daj linka do ogłoszenia
Dzika Koza

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt gru 18, 2015 12:36 am

Hej Michał,
http://olx.pl/oferta/daihatsu-rocky-CID ... 7;promoted
Tak się złożyło, że wczoraj wciągu dnia oglądałem auto. Mechanicznie jest ok, dobrze się prowadzi, hamuje, nie sciąga, brak wibracji, w śroodku stosunkowo cicho ( jak na terenówkę TD). Silnik pracuje bez zarzutu jak i skrzynia i cała reszta. Zawieszenie wybiera dobrze, LSD sprawne. Właściciel ma jeszcze parę części. Balcha i rama są w dobrym stanie. Jest poobijany i brudny jak prawdziwa terenówka.
Generalnie mam mętlik w głowie i potrzebuje waszej rady, bo ma następujące wady:
-szyba czołowa jest uszkodzona w prawym górnym rogu, nie jest to rzucające się w oczy, ale kiedyś się rozleci. Bez problemu kupię nową?
- z przodu szyby są elektryczne, opuszczają się jednak żeby zamknąć trzeba im pomagać rękami, typowa sytuacja i wystarczy wszystko wyczyścic i dobrze nasmarować czy raczej mechanizm umiera? Może ktoś miał podobny problem bo inaczej to gdybanie pewnie....
-reduktor ma załączany przód podciśnieniowo, należy się tego bać i wystrzegać, czy awarie ograniczają się do pękniętej rurki? Sprzęgiełka są manualne AVM działają jak nowe

Generalnie te rzeczy mnie tylko martwią, nie licząc foteli które swoje najlepsze czasy maja dawno za sobą, ale nie będzie to auto do wożenia młodej pary. Jak zajdzie potrzeba wstawi się jakieś foteliki.

Z ciekawości czy ktoś kiedyś ściągał tylny dach w wersji wagon? Ile to czasu zajmuje za pierwszym razem?

don_kicic
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: don_kicic » pt gru 18, 2015 8:31 am

Witam, niepotrzebnie się stresujesz co do kupna, bo mimo, iż sprzedałem swojego rockyego byłem z niego bardzo zadowolony :)

Jeśli chodzi o szybę czołową to kiedyś z ciekawości zapytałem w punkcie wymiany co do ceny i o ile pamięć mnie nie myli to koszt szyby był 320zł +50zł wstawienie (taniej nie będzie) dla porównania szyba w w terrano2 lub jeep xj prawie 700. Co do mechanizmu opuszczania szyb to niewiem bo miałem korbki.

Zaletą tego samochodu jest silnik, nie do zdarcia o prostej kontrukcji i pięknym klekoczącym dzwięku przy czym bardzo ekonomiczny min 11l ON max 17l ON

Co do napędów załączanych elektro-zaworami to nic się z nimi nie działo. reduktor skrzynia bez awarii. Przguby w wersji po 93r nie do zdarcia przy kołach 31"

Rama mocna i niekorodująca w większości przypdków (wyjątki się zwsze zdarzają)

A teraz wady:
Budę lubi ruda zjadać
Trudno dostępnę cześci
W wesji wahaczowej nietrawałe tylne zawieszenie (co chwila coś się urywało jak nie wahacze to mocowanie parharda to mocowanie wahaczy a nawet belka poprzeczna).

Z wad konstrukcyjnych to bardzo ciężki silnik.

Rockyego używałem tylko i wyłącznie do pracy w lesie i na polowania, robiłem nim ok 700km w miesiąc po lesie i trochę po drogach utwardzonych

Bez problemu ciągnął tartaczki, ściągał zawieszone drzewa, zaciągałem ciągniki, wyciągałem wszelkie pojazdy z opresji w leśne

W mojej opinii bez wahania brał bym daihatsu ze zwględu na jego uniwersalność i zapas mocy.

Samuraj raczej to wozidło dla max 2 osób, może i lekki ale brak wystarczającej mocy.

Ale jeśli zagrzebierz rockiego to tylko ciągnik z dwoma napędami mógł go wyciągnąć.

Powodem sprzedaży mojego Rockyego był brak dostępności części "od ręki" a każdy dzień w którym nie wyjechał z podwórka to urlop, dlatego postanowiłem kupić coś bardziej popularnego

Awatar użytkownika
olin1

Post autor: olin1 » pt gru 18, 2015 8:53 am

Bierz Rockiego. Ja mam tego na drążkach i nie narzekam.
Jak w miarę zadbany to Ci posłuży jeszcze długo.
W Poznaniu jest sklep z częściami do Daihatsu (używki i nowe) więc problemu nie widzę.
Daihatsu Rocky - na zawsze
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt gru 18, 2015 11:35 am

Dzięki :)2 do agmar juz dzwoniłem i wiem co i jak.
Jak z właścicielem dogadamy się co do ceny to na południu dalej będzie Rocky : :)13
Jedna noga juz jestem w klubie dajhajsu 8)

Awatar użytkownika
olin1

Post autor: olin1 » pt gru 18, 2015 12:32 pm

No to daj znać jak kupisz , popróbujemy w Krakowie :D
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt gru 18, 2015 1:49 pm

Spoko :)2 choć ponoć ma jakiegoś dziadka na klienta. Ale nie będę sie licytować i przepłacać :lol: powiedziałem ile maksymalnie mogę zapłacić. Nie będę się wirtualnie licytować i przepłacać.
Tak więc się okaże jutro lub dziś wieczór czy się dogadamy. Jak nie to cóż zostaje samurai :wink: bo rocky jest jak na lekarstwo.
Jak to mój brat powiedział będzie co ma być :D

Oglądałem tez kilka samuraiow i dla mnie nie ma tragedii. Ale to jak porównywać golfa z passatem.

Dam wam znać jak się sprawa ułoży. Czy rocky będzie reprezentować daihatsu na rajdach czy będzie zwozic drzewo z lasu :lol: :lol: :lol:

SKODA76

Post autor: SKODA76 » pt gru 18, 2015 3:13 pm

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt gru 18, 2015 5:59 pm

Fajne foty skoda :)2
Jak się uda zakupić tego daihatsu co mam na oku to bym z chęcią się wybrał na spotkanie użytkowników :)17
Tu w Krakowie gdzieś tam się turlam ale mało kogo znam. Nie mam z kim jeździć. :)16

Ostatnim razem jak gdzieś utknolem to 2 h się grzebalem. Ale dużo błędów popełniłem jako zielony :-?

Generalnie błoto mnie wciągnęło tylko potrzebuje auto solidne.

SKODA76

Post autor: SKODA76 » pt gru 18, 2015 8:34 pm

U nas rośnie taka mała grupa może w nowym roku będzie 3 :D

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt gru 18, 2015 9:18 pm

Spoko :D
Ty do fabrycznych mostów dołożyłeś sprężyny czy zmieniałes mosty? :)2

SKODA76

Post autor: SKODA76 » sob gru 19, 2015 7:10 pm

Mosty oryginalne, tylko dystanse po 10 cm bo za wąsko było :D

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » sob gru 19, 2015 11:06 pm

Andrew_1205A pisze:Spoko :)2 choć ponoć ma jakiegoś dziadka na klienta. Ale nie będę sie licytować i przepłacać :lol: powiedziałem ile maksymalnie mogę zapłacić. Nie będę się wirtualnie licytować i przepłacać.
Tak więc się okaże jutro lub dziś wieczór czy się dogadamy. Jak nie to cóż zostaje samurai :wink: bo rocky jest jak na lekarstwo.

Oglądałem tez kilka samuraiow i dla mnie nie ma tragedii. Ale to jak porównywać golfa z passatem.

Dam wam znać jak się sprawa ułoży. Czy rocky będzie reprezentować daihatsu na rajdach czy będzie zwozic drzewo z lasu :lol: :lol: :lol:
Myślę że sprzedający ściemnia bo chce wymusić zakup na Tobie. Ten samochód już dość długo wisi w ogłoszeniach a nic tak nie zbija ceny jak czas.
Czekaj i bądź nieustępliwy, a kupisz go w dobrej cenie.
Dzika Koza

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » sob gru 19, 2015 11:07 pm

Masz Rocky przerobionego na sprężynę?
Co się stało z tym autem za 3 tys? sprzedał się?
Dzika Koza

SKODA76

Post autor: SKODA76 » ndz gru 20, 2015 9:07 am

Ten na dole łaciaty to mój tuż po zakupie dałem 3tys + świeży przegląd bez wjeżdżania na stację, ból pleców po wyjazdach w teren wymusił zmianę zawieszenia z tyłu

SKODA76

Post autor: SKODA76 » ndz gru 20, 2015 9:11 am

Jak kupowałem "swojego" to też sprzedający miał w tym czasie 3 telefony co do kupna, ale cena była przystępna i blisko że się zdecydowałem dość szybko na zakup pomimo "fachowej" rady szwagra że to trup zajechany, a silnik bez ingerencji już 3 rok się dobrze sprawuje paląc 8 l na szosie to mniej niż szwagrowa ravka - 10 :D

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » ndz gru 20, 2015 11:39 am

Michał4x4 pisze:
Andrew_1205A pisze:Spoko :)2 choć ponoć ma jakiegoś dziadka na klienta. Ale nie będę sie licytować i przepłacać :lol: powiedziałem ile maksymalnie mogę zapłacić. Nie będę się wirtualnie licytować i przepłacać.

Myślę że sprzedający ściemnia bo chce wymusić zakup na Tobie. Ten samochód już dość długo wisi w ogłoszeniach a nic tak nie zbija ceny jak czas.
Czekaj i bądź nieustępliwy, a kupisz go w dobrej cenie.
Szkoda ze twojego posta dopiero odczytałem. Nie wiedzialem ze bardzo dlugo juz stoi. Wczoraj wieczorem sie dogadalismy. Rakieta stoi u mnie. Cena nienajlepsza myślę, ale chyba bez tragedii. Kilka stów od ceny wyjściowej opuścił. Dostałem trochę części. Jeszcze resztę ma mi dostarczyć.

Na razie autem nie jeżdżę bo zamki w drzwiach działają tragicznie i prawie klucz zlamalem. Z tego względu postanowiłem spróbować najpierw dorobić klucz.
Mam nadzieje ze nie dałem się bardzo zrobić w ch. .. :-?

Oprócz zamków będę musiał prz3patrzec te elektryczne szyby i sprawdzić wsteczne światła. Oba się nie zapalają.

Napęd i silnik powinien być ok bo w terenie i na drodze spędziliśmy przy i ogledzinachb ponad godzinę.

Nie wyczułem nic niepokojącego wibracji/bicia/ ściągania
Jest cisza jak na terenowe. Silnik pracuje równo.

Karoseria sfatygowana ale nie ma korozji. Rama cala.

Także chyba bez tragedii ogarnąć drobne rzeczy i będzie do upalania w terenie. :)2

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » ndz gru 20, 2015 4:39 pm

Andrew_1205A pisze: Autem chcę startować w przeprawie i jeździć po płaskim z minimum komfortu (jedyne moje auto, choć w razie dużego "W" znajdzie się inne).

z taką filozofią, to spóźniłeś się o 15 lat
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

SKODA76

Post autor: SKODA76 » ndz gru 20, 2015 6:19 pm

Powodzenia przy motaniu
:D

Awatar użytkownika
olin1

Post autor: olin1 » ndz gru 20, 2015 7:53 pm

Andrew w ktorej czesci Krakowa mieszkasz?Chetnie bym zobaczyl z bliska Twoja furke. Moze conieco podpowiem jako uzytkownik Rockiego :D
Defender 110 - obecny
Pajero IV - obecny

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » ndz gru 20, 2015 9:18 pm

Skoro Andrew_1205A kupił już swoje auto to może ja zapytam czy ktoś z szanownego grona miał okazję zobaczyć te auta i podzielić się spostrzeżeniami?

http://allegro.pl/dahitsu-rocky-i5866421618.html

http://olx.pl/oferta/daihatsu-rocky-2-8 ... c1rr1.html

Czy w tych rocznikach były silniki 102KM, czy raczej tylko te słabsze?
Dzika Koza

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pn gru 21, 2015 6:03 am

Olin, mieszkam w okolicy centrum handlowego plaza :)2
Z chęcią się spotkam, ale jutro wylatuje na święta do Anglii potem jadę na sylwestra w Bieszczady. Będę 3 stycznia w Krakowie jak coś to pisz PW to się umówimy bo dobre rady są cenne :) na pewno przyda się porada co do jakiegoś mechanika, elektryka co ogarną Rocky i nie zerdra ze mnie skóry. :)11

Rocky pali jeździ itd. Ale jak pisałem są rzeczy do poprawy które będą mnie irytować :)3
Na razie rakieta stoi i czeka na mój powrót pod Krakowem u mojej cioci. Nic mu tam nie grozi :lol:

Słuchajcie kto ma w Rocky wyciągarkę, jak tak to jaka i jak sie sprawuje ??
U mnie siedzi ponoć dragonwinch 8000lbs. Podejrzewam że będzie słaba do tego auta. Z małej kałuży pewnie mnie wyciągnie :roll:
Damian pisze:
Andrew_1205A pisze: Autem chcę startować w przeprawie i jeździć po płaskim z minimum komfortu (jedyne moje auto, choć w razie dużego "W" znajdzie się inne).

z taką filozofią, to spóźniłeś się o 15 lat
Kolego Damian, możesz rozjaśnić o co chodzi?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”