Feroza kilka pytań resory,lift itp

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

t-omas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Feroza kilka pytań resory,lift itp

Post autor: t-omas » pn lut 08, 2016 1:28 am

Zakupiłem Ferozkę i mam pare pytań, zamówiłem właśnie dystanse po 50mm na każde koło lecz wydaje mi się że moje resory są już na tyle "klapnięte" że autko stoi zbyt nisko i przy większej dziurze w lesie może polecieć nadkole.. Interesuje mnie czy z takimi resorami jest sens coś robić czy wymienić na nowe ? Nie interesuje mnie klepanie ich u kowala ponieważ to bardzo nietrwała opcja. Z tego co wyczytałem mogę podnieść auto poprzez zmianę wieszaków lecz nie wiem gdzie mogę takowe dostać.. może ktoś poda jakąś nazwę konkretną firmy lub link (widziałem na jakiejś stronie wzmocnione firmy ironman lecz nie wiem czy są one dluższe od oryginału) ? Gdzie kupić podkładki pod karoserie żeby wykonać body lift i jak wysokie mają być aby nie trzeba było mocno przerabiać auta ? Czy są resory od jakiegoś pojazdu które pasują do ferozy bez przeróbek, ponieważ zamienniki do Feroz na alledrogo są strasznie drogie. Ogólnie proszę o konkretne rady co kupić/wykonać i dokładnie gdzie aby podnieść swoje autko, pozdrawiam

t-omas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Feroza kilka pytań resory,lift itp

Post autor: t-omas » wt lut 09, 2016 9:52 am

Czytał, czytał, prosiłem o konkretne rady od ludzi którzy stosowali to w swoich samochodach, przeglądałem wszystkie te linki i dużo więcej lecz wszędzie brak konkretnych informacji oraz duża rozbieżność... a ja mam konkretne pytania do bardziej doświadczonych posiadaczy tego małego ustrojstwa ;)
1. Skąd mam wziąć podkładki pod karoserie i ile mogę maksymalnie podnieść aby nie musieć robić jakiś skomplikowanych przeróbek? Prace będzie wykonywał oczywiście mechanik.
2. Czy są resory od innego auta które idealnie pasują do Ferozki (na forum brak potwierdzonych info i sprzeczne info)
3. Z resorów dedykowanych do Ferozy jakie konkretnie warto kupić aby autko poszło do góry ? Może opłaca się skądś sprowadzić całe zestaw zawieszenia ?
W Pl znalazłem tylko jeden badziewny zestaw i to za 2 tyś.. (chciałbym usłyszeć konkrety)
4. Skąd wytrzasnąć dłuższe wieszaki do resorów ? Tak jak pisałem znalazłem jedne wzmocnione firmy "ironman" lecz nie wiem czy są one dłuższe od seryjnych?

Pozdrawiam i liczę na jakieś ciekawe rady :)

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » wt lut 09, 2016 12:57 pm

http://allegro.pl/daihatsu-feroza-rocky ... 56841.html
Nie mam ferozy ale jak rozglądałem się za Samuraiem, to wiele osób tam poleca resory od tego Pana Mazura. Zadzwoń spytaj pewnie coś Ci doradzi.
Ale spodziewaj się, że będzie twardo. :lol:

Jak już podniesiesz auto na resorach bez sensu jeszcze budę podnosić, podniesiesz środek ciężkości i auto będzie bardziej wywrotne. Mało kto już bawi się w podnoszenie budy, jak już brakuje przestrzeni dla opon to można podciąć nadkola.

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » wt lut 09, 2016 11:12 pm

t-omas pisze:1. Skąd mam wziąć podkładki pod karoserie i ile mogę maksymalnie podnieść aby nie musieć robić jakiś skomplikowanych przeróbek? Prace będzie wykonywał oczywiście mechanik.
Najlepiej kupić w sklepie ertalon i dotoczyć sobie u tokarza. Nie zapomnij o dłuższych śrubach.
t-omas pisze:2. Czy są resory od innego auta które idealnie pasują do Ferozki (na forum brak potwierdzonych info i sprzeczne info)
Tego nie wiem
t-omas pisze:3. Z resorów dedykowanych do Ferozy jakie konkretnie warto kupić aby autko poszło do góry ? Może opłaca się skądś sprowadzić całe zestaw zawieszenia ? W Pl znalazłem tylko jeden badziewny zestaw i to za 2 tyś.. (chciałbym usłyszeć konkrety)
Może ten temat coś wyjaśni na temat resorów http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... ift+feroza
t-omas pisze:4. Skąd wytrzasnąć dłuższe wieszaki do resorów ? Tak jak pisałem znalazłem jedne wzmocnione firmy "ironman" lecz nie wiem czy są one dłuższe od seryjnych?
Zadzwoń do przedstawicielstwa Ironman i zapytaj o to.
Ja osobiście unikałbym dłuższych wieszaków, bo wg mnie łatwiej będzie przewinąć resor przez nie.
Zresztą zastanawiałeś się co zrobisz później z przodem jak dasz tył tak mocno go góry? mam tu na myśli dłuższy wieszak i resor z liftem.
Dzika Koza

t-omas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: t-omas » wt lut 09, 2016 11:18 pm

Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź, Czy przy lifcie na resorach na poziomie tych 40-50mm będę musiał zmienić amortyzatory na jakieś z większym skokiem ? Ciekaw jestem tylko czy tym "podkręceniem na drążkach" z przodu wyrównam poziom żeby nie jeździć cały czas z górki haha :) Chyba zrezygnuje z tych wieszaków dłuższych.

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » wt lut 09, 2016 11:20 pm

Dzika Koza

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » wt lut 09, 2016 11:25 pm

t-omas pisze:Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź, Czy przy lifcie na resorach na poziomie tych 40-50mm będę musiał zmienić amortyzatory na jakieś z większym skokiem ? Ciekaw jestem tylko czy tym "podkręceniem na drążkach" z przodu wyrównam poziom żeby nie jeździć cały czas z górki haha :) Chyba zrezygnuje z tych wieszaków dłuższych.
Tak, wg sztuki powinieneś wymienić też amortyzatory na dłuższe
Pamiętaj że jak podkręcisz za mocno na drążkach to zawias będzie działał tylko w jedną stronę i nie da się jeździć.
Dzika Koza

t-omas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: t-omas » wt lut 09, 2016 11:32 pm

Rozumiem, a jak jeszcze mogę podnieść przód poza tymi drążkami ? A z tymi amortyzatorami to są jakieś sprawdzone z innych autek czy też jakieś tuningowe dedykowane trzeba zamawiać ? W sumie tak myśle że te 4cm to nie tak dużo, ciekaw jestem czy faktycznie fabryczny by nie wystarczył..

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » wt lut 09, 2016 11:39 pm

t-omas pisze:Rozumiem, a jak jeszcze mogę podnieść przód poza tymi drążkami ?
Nie da się, chyba że przerobisz całe zawieszenie np na most z przodu.
t-omas pisze:A z tymi amortyzatorami to są jakieś sprawdzone z innych autek czy też jakieś tuningowe dedykowane trzeba zamawiać ? W sumie tak myśle że te 4cm to nie tak dużo, ciekaw jestem czy faktycznie fabryczny by nie wystarczył..
Tego nie wiem, ale na pewno da się coś dobrać z innego auta.
Bez sensu wymieniać sam resor, skoro i tak amortyzator ograniczy skok koła.
Jeżeli będziesz jeździł na seryjnym amortyzatorze to prędzej czy później (raczej prędzej) się on skończy bo będzie działał w innym zakresie pracy niż został zaprojektowany w fabryce.
Dzika Koza

t-omas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: t-omas » śr lut 10, 2016 12:21 am

Z tego co znalazłem wynika że pasują  amortyzatory z Frontery B i Pajero sport tylko czy one mają dłuższy skok? bo nigdzie nie idzie tego znaleźć.. Wkładał ktoś może po lifcie na resorach wahacze od jakiegoś innego auta ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”