Terios klakson przekaźnik - gdzie jest?

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
TOOM444
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Terios klakson przekaźnik - gdzie jest?

Post autor: TOOM444 » śr sty 17, 2024 8:13 pm

Witam. Tak jak w tytule. Terios I - przestały działać: klakson i świeci się kontrolka poduszki powietrznej.
Po przeszukaniu internetu:
- sprawdziłem połączenia na dostępnych kostkach - nic nie znalazłem, usterki są nadal
- sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - podobny efekt
- trąbkę klaksonu sprawdziłem na krótko - działa
- rozkręciłem osłony kierownicy i nawet zdjąłem kierownicę - nic nie znalazłem
Krótko mówiąc usterki nadal są. Jest jeszcze taki pomysł, że obie te rzeczy czyli klakson i poduszka są na wspólnym przekaźniku i być może to on nie działa. Problem w tym, że nie mogę go znaleźć. Znalazłem jakiś przekaźnik, chyba od świateł, nawet wymieniłem go na nowy - nic nie pomogło.
Napiszcie mi proszę GDZIE JEST PRZEKAŹNIK KLAKSONU. Chyba, że macie inny pomysł na rozwiązanie problemu.
Jeśli ktoś ma jakiś schemat, rysunek, zdjęcie - niech pomoże.
Daihatsu Terios I

Awatar użytkownika
tasior
Kontaktowanie:

Re: Terios klakson przekaźnik - gdzie jest?

Post autor: tasior » czw sty 18, 2024 4:17 pm

Może taśma ci się uszkodziła, nie wiem jak to się nazywa, wpisz w google taśma lub zwijak ABS to ci znajdzie
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d

Awatar użytkownika
TOOM444
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TOOM444 » sob sty 20, 2024 10:47 am

Dzięki
Już mi to ktoś podpowiedział ale jeszcze tego nie sprawdziłem. Rozbierałem to wszystko i nie wpadło mi wtedy do głowy, że może taśma szwankuje. Nawet mam cały moduł z tamą, problem w tym, że są inne wtyczki i trzeba by było to jakoś dopasowywać. Na razie pogoda nie nastraja do takich praz - parkuję na dworze, ale jak tylko będzie właściwy czas to spróbuję to jakoś sprawdzić.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
Nadal jednak nie wiem, gdzie jest przekaźnik.
Daihatsu Terios I

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob sty 20, 2024 10:28 pm

Czasami z klasonem jest najprostszy temat - masa.
Zbowid

Awatar użytkownika
TOOM444
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TOOM444 » ndz sty 21, 2024 4:31 pm

O masie pamiętałem, miałem tak w Astrze. Ale tym razem to nie było to.

Usterka zlokalizowana. Tak jak napisał tasior to była taśma/zwijak klaksonu i poduszki.
Rozebrałem wszystko, dotarłem do taśmy i znalazłem, była przerwana. Miałem cały moduł tego zwijaka ale niestety nie pasowały wtyczki/gniazda mimo, że był kupiony pod mój rocznik: Terios 1 (2000r.).
Tak więc, uwaga dla wszystkich - z tego samego rocznika ten zwijakowy moduł, mimo, że pasują wszystkie śrubki i jego wielkość to gniazda i wtyczki są inne.
Nie chciało mi się przerabiać tych wszystkich wtyczek/gniazd, bo w sumie można, ale to ogrom roboty. Przełożenie samej taśmy też nie wchodzi w grę, bo końcówki taśmy są jednocześnie wtyczkami, a te nie pasowały.
Zrobiłem inaczej: zlutowałem taśmę i jako izolacji użyłem kleju termicznego. Wiem, że to partyzantka, ale jak nie wytrzyma to już i tak wiem gdzie szukać i wtedy postaram się kupić cały moduł. Na Allegro nawet znalazłem, wyglądał jak mój - 200 zł.

Wszystkim (tasior i Zbowid) dziękuję za pomoc i dobre rady.

Nie mniej tematu nie zamykam, bo ciągle nie wiem GDZIE JEST PRZEKAŹNIK OD KLAKSONU
Gdyby ktoś wiedział, to proszę napisać - taka wiedza może się przydać na przyszłość.
Daihatsu Terios I

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz sty 21, 2024 5:04 pm

chyba jak twoje https://procarmanuals.com/pdf-online-da ... ir-manual/ do pobrania :)2

strona 557 nie ma przekaźnika jest bezpośrednio przez taśmę do masy , plus akum. bezp. sygnał , taśma kiery , przez blaszki zwierany do masy i trąbi :)21
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
TOOM444
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TOOM444 » ndz kwie 07, 2024 4:40 pm

nie ma przekaźnika jest bezpośrednio przez taśmę do masy , plus akum. bezp. sygnał , taśma kiery , przez blaszki zwierany do masy i trąbi
Dzięki, naprawiłem tak jak pisałem ale temat przekaźnika był ciągle aktualny - teraz wiem, że go wcale nie ma.
Daihatsu Terios I

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”