Ile oleju do ferozy?
Moderator: s3R
Ile oleju do ferozy?
Witam wszystkich!
Stałem się posiadaczem ferozy, czy szczęśliwym to zobaczymy, narazie nie narzekam. Tylko totalnie nie wiem czego się złapać na początku. Narazie postanowiłem powymieniać wszystkie płyny, stąd moje pytanie: ile wchodzi oleju i jaki lać najlepiej do silnika? Jako że jestem totalnym laikiem w sprawach takich samochodów to wszystkie sugestie na ten temat będą mi szczególnie potrzebne. Proszę również o jakiekolwiek dane, linki do stron, adresy sklepów w woj. śląskim jaki i internetowych z częściami do ferozy, poprostu całą wiedzą jaką możecie się podzielić na temat tego auta. Będę wdzięczny. Pozdrawiem... Mój mail: davido@interia.pl
Stałem się posiadaczem ferozy, czy szczęśliwym to zobaczymy, narazie nie narzekam. Tylko totalnie nie wiem czego się złapać na początku. Narazie postanowiłem powymieniać wszystkie płyny, stąd moje pytanie: ile wchodzi oleju i jaki lać najlepiej do silnika? Jako że jestem totalnym laikiem w sprawach takich samochodów to wszystkie sugestie na ten temat będą mi szczególnie potrzebne. Proszę również o jakiekolwiek dane, linki do stron, adresy sklepów w woj. śląskim jaki i internetowych z częściami do ferozy, poprostu całą wiedzą jaką możecie się podzielić na temat tego auta. Będę wdzięczny. Pozdrawiem... Mój mail: davido@interia.pl
no to gratujace
to ze zaczoles od wymiany wszytskich plynow to bardzo dobrze, jak nie znasz historii auta to zrob rozrząd koszt nie wspolmiernie niski do bajzlu jaki moze zrobic urwany pasek w silniku...
ile oleju wchodzi nie wiem ale znajac zycie miedzy 4 a 5 wiem jedno nie zadawaj na forum pytania jaki bo bedzie wielka dysputa czy minerlany czy syntetyczny i znow sie wezma za lby

ile oleju wchodzi nie wiem ale znajac zycie miedzy 4 a 5 wiem jedno nie zadawaj na forum pytania jaki bo bedzie wielka dysputa czy minerlany czy syntetyczny i znow sie wezma za lby

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
ja też gratulujeEskapada pisze:no to gratujaceto ze zaczoles od wymiany wszytskich plynow to bardzo dobrze, jak nie znasz historii auta to zrob rozrząd koszt nie wspolmiernie niski do bajzlu jaki moze zrobic urwany pasek w silniku...
ile oleju wchodzi nie wiem ale znajac zycie miedzy 4 a 5 [...]
ok 4,5 litra
a może jednak zadać to pytanie...Eskapada pisze:[...] wiem jedno nie zadawaj na forum pytania jaki bo bedzie wielka dysputa czy minerlany czy syntetyczny i znow sie wezma za lby

Disco 3,9V8
- lesio jeep
-
olej
16 V 4 gary tylko syntetyk
mialem kiedys takiego i byl super tylko spalanie
pozatem pasek to racjia bo moze narobic szkody jak
jebnie pozatym auto bezproblemowe troche elektryka
ale muj mial ponad 10 lat a i tak smigal jak trzeba
ale mogles kupic Jeepa
wiecej roboty ale legenda jak Lenin wiecznie zywa
mialem kiedys takiego i byl super tylko spalanie

pozatem pasek to racjia bo moze narobic szkody jak
jebnie pozatym auto bezproblemowe troche elektryka
ale mogles kupic Jeepa
wiecej roboty ale legenda jak Lenin wiecznie zywa

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Re: olej
no i zaczęło się...lesio jeep pisze:16 V 4 gary tylko syntetyk
[...]

mam takiego i jest superlesio jeep pisze:[...]
mialem kiedys takiego i byl super tylko spalanie [...] auto bezproblemowe troche elektryka
[...]

z elektryką na razie tylko trochę problemu - z tylnymi lampami i z pozycjami z przodu (otwarte od spodu w zderzakach i po zabłoceniu szwankują)
mój ma ponad 10 lat i śmiga, że hej..

Disco 3,9V8
Silnik
Witam!
A możecie mi rzec,jako że rozprawiacie tu o podstawach, ile wam Ferozka spala wachy wielce oakcyzowanej?
Szczególnie w takiej jeździe szosowo- miejskiej,bo na razie mam kłopot ze sprzęgiełkami do napędu.
Pytam o spalanie, bo mi spala teraz 12 a w zimie to i 14-15l!:(
Moja Ferka jest z '93 na wtrysku.
Jedni mi mówią żeby silnik wyregulować(m.in.śrubki podokręcać zdaje się),ale inni twierdzą odwrotnie-jeśli sonda lambda działa(a działa) i jeśli test spalin jest ok(a jest ok) to na pewno nie kwestia regulacji silnika.I bądź tu mądry.eh;(
Ludzie mi podsuwają jeszcze,że to może kwestia tego że długo mi się nagrzewa,że cuś z termostatem,albo że ssanie automatyczne za długo chodzi.
Tudzież wreszcie,żebym katalizator wypierniczył.
Możecie mi pomóc i jakoś się wypowiedzieć o waszych doświadczeniach z tym?!
Dzięki wielkie z góry!:)
Pozdro, Kacper.
A możecie mi rzec,jako że rozprawiacie tu o podstawach, ile wam Ferozka spala wachy wielce oakcyzowanej?
Szczególnie w takiej jeździe szosowo- miejskiej,bo na razie mam kłopot ze sprzęgiełkami do napędu.
Pytam o spalanie, bo mi spala teraz 12 a w zimie to i 14-15l!:(
Jedni mi mówią żeby silnik wyregulować(m.in.śrubki podokręcać zdaje się),ale inni twierdzą odwrotnie-jeśli sonda lambda działa(a działa) i jeśli test spalin jest ok(a jest ok) to na pewno nie kwestia regulacji silnika.I bądź tu mądry.eh;(
Ludzie mi podsuwają jeszcze,że to może kwestia tego że długo mi się nagrzewa,że cuś z termostatem,albo że ssanie automatyczne za długo chodzi.
Pozdro, Kacper.
Mam Ferozkę!:)
Sie ma!
Rozrząd i resztę pasków mam wymienione przez poprzedniego właściciela całkiem niedawno więc to z głowy. A ostatnio wydarłem od pewnego mechanika z jego programu diagnostycznego takie dane na temat "gdzie ile oleju wchodzi i jaki":
- olej silnikowy 3,5 litra
- skrzynia biegów 1,7 litra 75W/90
- most tył 2,0 litry 80W/90
- most przód 0,9 litra 80W/90
W Waszych odpowiedziach podawaliście że do silnika wchodzi ponad 4 litry, więc się pytam: gdzie jest prawda??
Pozdro
P.S. A co do Jeepa to jakbym chciał to bym sobie kupił, ale nie chciałem
Rozrząd i resztę pasków mam wymienione przez poprzedniego właściciela całkiem niedawno więc to z głowy. A ostatnio wydarłem od pewnego mechanika z jego programu diagnostycznego takie dane na temat "gdzie ile oleju wchodzi i jaki":
- olej silnikowy 3,5 litra
- skrzynia biegów 1,7 litra 75W/90
- most tył 2,0 litry 80W/90
- most przód 0,9 litra 80W/90
W Waszych odpowiedziach podawaliście że do silnika wchodzi ponad 4 litry, więc się pytam: gdzie jest prawda??
Pozdro
P.S. A co do Jeepa to jakbym chciał to bym sobie kupił, ale nie chciałem
- Damian
-
- Kontaktowanie:
O ile mnie pamięć nie myli, a miałem ferozę kilka lat to wchodzi chyba ze 4,5 litra.Davido pisze: - olej silnikowy 3,5 litra
Nalej 3,5, poczekaj aż spłynie i sprawdź na bagnecie, ew. dolewaj do uzyskania odp poziomu.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Re: Silnik
A jaki rozmiar kół masz? Mi na 30x9,5 cala paliła podobnie. LPG trasa-miasto średnio 15l na 100km.Kasper pisze: Pytam o spalanie, bo mi spala teraz 12 a w zimie to i 14-15l!:(
Pozdro, Kacper.
Z silnikiem mówią dobrze.
Reszta to bzdury.
Lać i jeździć

LR
LR
Re: Silnik
A jaki rozmiar kół masz? Mi na 30x9,5 cala paliła podobnie. LPG trasa-miasto średnio 15l na 100km.Damian pisze:Kasper pisze: Pytam o spalanie, bo mi spala teraz 12 a w zimie to i 14-15l!:(
Pozdro, Kacper.
Z silnikiem mówią dobrze.
Reszta to bzdury.
No,właśnie.w tym problem,że mam 19 calowe, czyli takie najzwyklejsze, standardowe dla Ferki.Sprowadziłem z Niemiec Ferkę,jeździli nią tylko po zwykłych drogach i sam nic nie przerabiałem w tej kwestii,choć mam taki zamiar.Czyli mnie powinno gazu palić max 13-14l,ale to się nie do końca kalkuluje,bo z tego co wiem, to gazu spala 2-3l więcej niż wachy.I stąd cały problem.
Czyli że niby silnik i mieszankę mam ok i tu nic do poprawienia,a reszta nie zadziała?Czy żeby pomototać z silnikiem,bo nie do końca zrozumiałem(sorki:) )? To kurczę,co ja mam zrobić?;(
Dzięki Damian i mam nadzieję,że coś wpadnie Ci jeszcze do głowy na tę zagwozdkę:)
Tudzież innym forumowiczom:)
Pozdro,Kacper.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Seryjne koła do ferozy to 205/75 R15 na stalówkach lub 225/75 R15.
Wszystko Ci gra prawdopodobnie. Lekkie różnice w spalaniu mogą się wiązać z ogólnym stanem silnika - ja swoją kupiłem w 97 roku ( w teren ją zrobiłem w 99 roku) z przebiegiem ca 50 tys. km, zrobiłem nią 70 tysięcy. Czyli nówka to prawie była
Twoja ma pewnie ze 180 tysięcy...
Gdybam...ja na twoim miejscu bym lał paliwko i cieszył się jazdą. Stracisz nerwy, pieniądze i czas na dochodzenie czy coś jest nie tak. A skoro wszystko działa to tak ma być i już.
pzdr
EDIT -
nie masz problemów ze sprzęgiełkami w piastach? może masz przedni most dopięty na stałe? sprawdź to koniecznie, to może być przyczyna
Wszystko Ci gra prawdopodobnie. Lekkie różnice w spalaniu mogą się wiązać z ogólnym stanem silnika - ja swoją kupiłem w 97 roku ( w teren ją zrobiłem w 99 roku) z przebiegiem ca 50 tys. km, zrobiłem nią 70 tysięcy. Czyli nówka to prawie była

Twoja ma pewnie ze 180 tysięcy...
Gdybam...ja na twoim miejscu bym lał paliwko i cieszył się jazdą. Stracisz nerwy, pieniądze i czas na dochodzenie czy coś jest nie tak. A skoro wszystko działa to tak ma być i już.
pzdr
EDIT -

LR
LR
chyba B I N G ODamian pisze:EDIT - nie masz problemów ze sprzęgiełkami w piastach? może masz przedni most dopięty na stałe? sprawdź to koniecznie, to może być przyczyna

znam troszke to autko.... z wyjaśnieniem to się nie bede wbijał przed własciciela

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
Damian-no właśnie,że przebieg ma leciutki,sprowadziłem 09.2004 jak miała 93tys. km,teraz ma ciut ponad 99tys.-mam książkę serwisową,a i mechanicy mi potwierdzili.Więc to nie kwestia zajechania silnika.
Co do sprzęgiełek-nie chodził mi napęd,sprawdzaliśmy z Geilem,który daje mi tu możliwość wyjaśnień:) a mechanik rozebrał i stwiedził, że sprzęgiełka poszły i trza nowe,a most chyba nie jest spięty(Geil,Stefcio,mylę się?:) ).No i na razie się wstrzymuję,mając nadzieję,że znajdę używki tańsze(na katowaniu w terenie mi tak nie zależy).
Co do cieszenia się-cieszę się że mam,ale upływ kasy mi życie truje,a jako że jeszczem pracki nie zaczął,jeno się po studencku obijam i jak cieć terminuje za darmo w państwowych instytucjach,to nawet na początek kiedyś tam dużo mamony zlatywać nie będzie;( Poza tem porównując z innymi Ferkami,to moja cuś za dużo doi.hehe.
No i tak naprawdę, tom jeszcze nie zrobił generalnego remontu i sprawdzania z powodu kasy,braku czasu i mechaników zajmujących się Ferkami.Zatem pomęczyć się trza trochę,nie?;)
Geil-jak to z tymi mostami było,bo może cuś pokręciłem?;)
Pozdro!
Co do sprzęgiełek-nie chodził mi napęd,sprawdzaliśmy z Geilem,który daje mi tu możliwość wyjaśnień:) a mechanik rozebrał i stwiedził, że sprzęgiełka poszły i trza nowe,a most chyba nie jest spięty(Geil,Stefcio,mylę się?:) ).No i na razie się wstrzymuję,mając nadzieję,że znajdę używki tańsze(na katowaniu w terenie mi tak nie zależy).
Co do cieszenia się-cieszę się że mam,ale upływ kasy mi życie truje,a jako że jeszczem pracki nie zaczął,jeno się po studencku obijam i jak cieć terminuje za darmo w państwowych instytucjach,to nawet na początek kiedyś tam dużo mamony zlatywać nie będzie;( Poza tem porównując z innymi Ferkami,to moja cuś za dużo doi.hehe.
No i tak naprawdę, tom jeszcze nie zrobił generalnego remontu i sprawdzania z powodu kasy,braku czasu i mechaników zajmujących się Ferkami.Zatem pomęczyć się trza trochę,nie?;)
Geil-jak to z tymi mostami było,bo może cuś pokręciłem?;)
Pozdro!
Kasper pisze:No i na razie się wstrzymuję,mając nadzieję,że znajdę używki tańsze(na katowaniu w terenie mi tak nie zależy).
Proszę o spokuj już nad tym pracuję, żeby wjechał porządnie w "las", sprzedał dobytek, przeniósł się do fury a na czarne wyjeżdzał tylko po wache.....

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Po prostu wrzuć luz wejdź pod samochód a kolega Geil niech pchnie (uwaga na nogiKasper pisze: Geil-jak to z tymi mostami było,bo może cuś pokręciłem?;)
Pozdro!

LR
LR
moja feroza też tyle paliła ale mechanik mi poskręcał tu i tam i gazu pali mi ok 13 jak jeżdze miasto traska ale tak na luzie- heheh- a tymi sprzęgiełkami to troche wtopa bo nowe to kosztuja kupe hajsu- poprostu twój stan wiedzy o samochodach terenowych jak kupowałeś swoj równał się mojemu z przed roku:( bedziesz miał feroze skarbonke>>>>>
Bronx- A mógłbyś rzec mniej więcej co takiego ten Twój magik poskręcał,bo jak się dowiem,to nawet mechanik nie od Daihatsu może mi to zrobi?
Dźwięcznym bardzo będę:)
Ze sprzęgiełkami-istotnie wtopa;)To byliśmy na podobnym poziomie wiedzy,bo ja ok rok temu sprowadziłem,ale z powodów małej ilości możliwości działania z Ferką, czas mi się rozmył;) Głupi Turek z Niemiec mnie naciągnął,a niestety osobiście nie mogłem pojechać.Oryginały są zaiste drogie,ale zamienniki AVM-automaty kosztują już przystępnie,600 z groszami złociszy,czekam aż się nazbiera.hehe.
I pytanko takie ogólne-czy ktoś dysponuje manualami do silnika i samej Ferki?Prosiłbym o jakieś namiary:) Pisałem do kolesia,który kiedyś na forum ogłaszał,że ma,ale cuś odzewu ni widu, ni słychu:(
Pozdro.
Dźwięcznym bardzo będę:)
Ze sprzęgiełkami-istotnie wtopa;)To byliśmy na podobnym poziomie wiedzy,bo ja ok rok temu sprowadziłem,ale z powodów małej ilości możliwości działania z Ferką, czas mi się rozmył;) Głupi Turek z Niemiec mnie naciągnął,a niestety osobiście nie mogłem pojechać.Oryginały są zaiste drogie,ale zamienniki AVM-automaty kosztują już przystępnie,600 z groszami złociszy,czekam aż się nazbiera.hehe.
I pytanko takie ogólne-czy ktoś dysponuje manualami do silnika i samej Ferki?Prosiłbym o jakieś namiary:) Pisałem do kolesia,który kiedyś na forum ogłaszał,że ma,ale cuś odzewu ni widu, ni słychu:(
Pozdro.
Yogibabuu,jestem,jestem zainteresowany! 
Jak znajdziesz to byłoby super!
Miałbyś u mnie browca,jakbyśmy wpadli na siebie np. wokoło stolicy
Damian,gadałżem z Geilem i doszliśmy do joint statement,że sprawdzaliśmy właśnie ten wał i zdaje się(jakoś nie do końca pamięć służy
) że ten wał się kręcił.Znaczyt to że most jest spięty i trza rozpnąć?
Pozdro!

Jak znajdziesz to byłoby super!
Miałbyś u mnie browca,jakbyśmy wpadli na siebie np. wokoło stolicy

Damian,gadałżem z Geilem i doszliśmy do joint statement,że sprawdzaliśmy właśnie ten wał i zdaje się(jakoś nie do końca pamięć służy

Pozdro!
Sorki że się wtrącam jestem PASZCZAK nie Geil, już nie kasztanie tematu sorry musiałem 

spoko luzik
www.wawa4x4.pl
www.wawa4x4.pl
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Tak, jeżeli skrzynia rozdzielcza była w pozycji 2H i wał się kręcił to trafiłem w dziesiątkę...masz padnięte sprzęgiełka i podczas jazdy kręci się cały przedni most i wał zwiększając poważnie opory toczenia.Kasper pisze:Damian,gadałżem z Geilem i doszliśmy do joint statement,że sprawdzaliśmy właśnie ten wał i zdaje się(jakoś nie do końca pamięć służy) że ten wał się kręcił.Znaczyt to że most jest spięty i trza rozpnąć?
Pozdro!
Jak masz dostateczny zmysł techniczny to rozbierz je i zobacz co w nich siedzi. Odblokowanie ich nie powinno być problemem.
Powodzenia!
LR
LR