Feroza - grzeje się silnik
Moderator: s3R
-
Feroza - grzeje się silnik
Witam mam pytanie - w mojej Ferozie grzeje się silnik. Wszelkie objawy grzania ustępują po włączeniu dmuchawy ogrzewania na maxa. A może ktoś zna dobrego mechanika w Szczecinie lub okolicach, który zrobi przegląd mojego nowego nabytku. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy i nie tylko.
No mozna wyjąć tylko wtedy to w takich temperaturach jak jeszcze panują to sie silnik nigdy nie zagrzeje i bedzie troszke wiecej paliłBng862 pisze:Tak jak mówol s3r Może termostat ci nie puszcza obiegu,niektórzy całkiem to wyjmują.

gg 3041301
-
Dzięki
termostat wymieniłem, wiatrak wymieniłem, chłodnicę przepłukałem i dalej się grzeje. To pewnie uszczelka pod głowicą albo pęknięta głowica - tak myślę.
-
- MACIEK KRAKÓW
To syf w chlodnicy i wyczyscic trzeba porzadnie mechanicznie a potem dobrze jeszcze taki specjalny srodek do czyszczenia i odkamieniania chlodnic wlac razem z woda destylowana i chwile pojezdzic a po lecie wymienic na nowo 

Bertone FREECLIMBER I 2.7i 91r.
Suzuki Jimny 1.3i 07r. 30" MT 2xARB
Suzuki GV I 3D 2.0TD 05r.
- MACIEK KRAKÓW
Stawiam raczej na wymiane termostatu jak to wszystko nie pomoze
Wiem z doswiadczenia bo oprocz terenowki mam jeszcze Cytrne ZX-a i Xsare VTS w ktorych to mam podobny problem wlasnie przez termostat, tyle, ze sie nie dogrzewaja
Fachowcy jednak wszyscy mowia, ze to normalna przypadlosc tego modelu VTS i nic sie z tym nie da zrobic, po prostu ten typ tak ma, a co do ZX-a to chyba zmienie termostat bo w jego przypadku juz zdania sa podzielone

Wiem z doswiadczenia bo oprocz terenowki mam jeszcze Cytrne ZX-a i Xsare VTS w ktorych to mam podobny problem wlasnie przez termostat, tyle, ze sie nie dogrzewaja

Fachowcy jednak wszyscy mowia, ze to normalna przypadlosc tego modelu VTS i nic sie z tym nie da zrobic, po prostu ten typ tak ma, a co do ZX-a to chyba zmienie termostat bo w jego przypadku juz zdania sa podzielone

Bertone FREECLIMBER I 2.7i 91r.
-
-
-
U mnie ostatnio byla też na H tylko że w Rockym,zapaliłem go chodził sobie przez 10 minut ja wsiadam i patrze ze już sie prawie zagotowala ale przejechałem 100 m i w oku mgnienia spadala wskazówka,podejrzewam że termostat u mnie sie nie otworzyl.No ale u ciebie to niewiem co to może być wszystko niby ok ,ale coś nie jest Ok 

Patrol Gr Tjm XgS Sileverstone mt-117
Jeżeli piszesz ze w chłodnicy przed przepłukaniem pływało w niej coś jak woda z błotem to możliwe że jest to tzw. masło, czyli woda łączy Ci sie z olejem w silnikuCezariusz Szostek pisze:olej nie wiem jaki jest bo to samochód dopiero kupiony i olej natychmiast wymieniłem na nowy natomiast chłodnica też była płukana w warsztacie więc pewnie za bardzo się tam nikt nie wysilał. Przed płukaniem pływało w niej coś jak woda z błotem.

gg 3041301
- MACIEK KRAKÓW
-
- MACIEK KRAKÓW