grzeje sie
Moderator: s3R
grzeje sie
witam , czy sa jakies typowe usterki w ferozie w przypadku kiedy szybko zaczyna sie grzac 

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..
Re: grzeje sie
Sprawdz termostat, wisko, wyczysc z zewnatrz chlodnice.Wyjmij termostat i pojezdzij bez niego. U mnie przyczyna grzania byl zimowy termostat i zabrudzona syfem z blota chlodnica.O termostatach masz tutaj http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=28866gosc pisze:witam , czy sa jakies typowe usterki w ferozie w przypadku kiedy szybko zaczyna sie grzac
Cholerna sprezynka
szybko sie nagrzewa i trzyma tem. czy szybko sie grzeje i jest przegrzany np pod obciązeniem lub w korku
Jesli B to nie jest to normalne i swiadczy o nie wydolności układy chłodzenia być moze spowodowanej:
wadliwie działającym termostacie
zakamienionej chłodnicy
zapowietrzeniem układu chłodzenia
uszkodzoną, wadliwie działającą pompą wodną
uszkodzonym sprzęgle wentylatora - wisko ( jesli takowe tam jest bo nie wiem dokładnie )
może to być objaw uszczelki pod glowica ale towarzyszł by temu ubytek cieczy chlodzącej ...

Jesli B to nie jest to normalne i swiadczy o nie wydolności układy chłodzenia być moze spowodowanej:
wadliwie działającym termostacie
zakamienionej chłodnicy
zapowietrzeniem układu chłodzenia
uszkodzoną, wadliwie działającą pompą wodną
uszkodzonym sprzęgle wentylatora - wisko ( jesli takowe tam jest bo nie wiem dokładnie )
może to być objaw uszczelki pod glowica ale towarzyszł by temu ubytek cieczy chlodzącej ...
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Do ferozy dostepne sa termostaty o trzech roznych temperaturach otwarcia. 82st, 86,5st 89st Ten ostatni jak sadze przewidziany jest do aut pracujacych w niskich temperaturach np Norwegia itp. Ale moze sie myle.http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=28991Eskapada pisze:@ Colorado w bez mała tym samym czasie podaliśmy identyczne przyczynyale mógłbyś mi wytłumaczyć pojęcie zimowy termostat
![]()
Cholerna sprezynka
- MACIEK KRAKÓW
Palcem to lepiej nie probuj. Wydaje mi sie ze na goracym zgaszonym silniku jesli wisko bedziesprawne to bedzie ciezko je obrocic. Ale pewny nie jestemDavido pisze:No a cos takiego jak zatrzymanie wiatraka paluchem, mozliwosc zakrecenia wiatrakiem na zagrzanym/przegrzanym silniku i w dodatku zgaszonym tez o tym swiadczy? Bo cos slyszalem ze tak mozna wisko zdiagnozowac...
Cholerna sprezynka
Mozna wywalic caly termostat do gara z woda podgrzac i w momencie jak sie zacznie otwierac zmierzyc temperature wody. Pewnie sa lepsze metody ale ja swoj tak sprawdzalem iDavido pisze:Jak doszedles do tego ze przy 98gosc pisze:no i znalazlem![]()
termostat otwieral sie przy 98 C , co spowodowalo wywalenie uszczelki pod glowica

Cholerna sprezynka
zrobilem dokladnie tak samoColorado pisze:Mozna wywalic caly termostat do gara z woda podgrzac i w momencie jak sie zacznie otwierac zmierzyc temperature wody. Pewnie sa lepsze metody ale ja swoj tak sprawdzalem iDavido pisze:Jak doszedles do tego ze przy 98gosc pisze:no i znalazlem![]()
termostat otwieral sie przy 98 C , co spowodowalo wywalenie uszczelki pod glowica

Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..