Oś przednia przeguby czy most(sstrzela)
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
Oś przednia przeguby czy most(sstrzela)
Mam putanie czy przy skrecie i właczonych napedach strzelania z przodu to normalne czy przeguby siedza. Tylko strzela na twardym w terenie praktycznie niesłyszalne.Słyszałem że to strzela most ponieważ niema mechanozmu różnicowego pomiedzy mostami prawda to czy bzdura. Czy jest ktoś kto ma Rockiego nie te strzały niewystepuja???
- MACIEK KRAKÓW
pytanie czy przegub bez sprzegiełka ma taki luz na bokiMACIEK KRAKÓW pisze:Na 99,99999999999999% masz przeguby do wymiany
Mam wymienione przeguby na nowe i nic nie strzela ani na asfalcie przy spokojnej jezdzie ani tym bardziej w terenie przy zapietym 4x4 w pozycji L i H![]()
ja odkrecałem sprzegiełko w celu dokrecenia łozyska i zobaczyłem wielki luz pułoski na boki pytanie czy to norma
G-wagen wilk
-
- jestem tu nowy...
Przeguby
Witam jeden z Panow powiedział żebym nasmarował ale w jaki sposób musze je rozebrać czy od spodu dekielek rozebrac czy trzeba całą piaste zdjac jak to ma wygladać. Czekam na odpowiedz
- MACIEK KRAKÓW
Jesli chodzi o wytrzymalosc przegubow to nie ma sie o co za bardzo martwic, bo sam na strzelajacych przegubach jezdzilem przez ponad 1,5 roku zanim wymienilem na nowe i nic sie nie stalo
Mozna faktycznie odkrecic te 4 srubki na dole, zdjac ten dekielek i napchac tam smaru ale SPECJALNEGO DO PRZEGUBOW A NIE NP. TOWOTU
Co do ograniczenia skretu to faktycznie s3R ma racje, ze to znacznie pomoze zuzytym przegubom, bo tez tak zrobilem

Mozna faktycznie odkrecic te 4 srubki na dole, zdjac ten dekielek i napchac tam smaru ale SPECJALNEGO DO PRZEGUBOW A NIE NP. TOWOTU

Co do ograniczenia skretu to faktycznie s3R ma racje, ze to znacznie pomoze zuzytym przegubom, bo tez tak zrobilem

Bertone FREECLIMBER I 2.7i 91r.
Suzuki Jimny 1.3i 07r. 30" MT 2xARB
Suzuki GV I 3D 2.0TD 05r.
Suzuki Jimny 1.3i 07r. 30" MT 2xARB
Suzuki GV I 3D 2.0TD 05r.
-
- jestem tu nowy...
przeguby
jak ograniczyć skret ale ja narazie niejezdze po terenie dopiero nabylem wiec jezeli niejezdze to niemusze ograniczac skretu bo przod nie pracuje zgada sie
-
- jestem tu nowy...
sworzeń dolny
czyli ten tzw dekielek od spodu na cztery śruby przykrecany to sworzeń dolny i mozna tam nasmarować. Pytanie dodatkowe czy można w tym dekielku otwór zrobić i wkrecic kalamitke do smarowania
Re: sworzeń dolny
niebardo bo to wyglada takLukasRocky pisze:czyli ten tzw dekielek od spodu na cztery śruby przykrecany to sworzeń dolny i mozna tam nasmarować. Pytanie dodatkowe czy można w tym dekielku otwór zrobić i wkrecic kalamitke do smarowania

G-wagen wilk
- camaro
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie martw się poradzisz sobie, robiłem to sam po raz pierwszy w życiu i się udało nic nie można tam zepsuć. Przeguby mi strzelały w jednym przesmarowanie grafitowym smarem pomogło na jakiś czas, drugi wali jak byk pojutrze wymieniam. Jak odkręcisz dolny sworzeń wypadnie ci łożysko to je łap. Ja miałem rozsypane. Chcieli mi wcisnąć oryginale łożysko za 180 zł, w hurtowni łożysk kupiłem za 9 zł. pasuje idealnie. Nowy przegub 270 zł w JC Japan Cars, kupisz przez internet lub za pośrednictwem sklepu motoryzacyjnego. Kalamitek nie sensu montować bo jest to sparowane z oleju mostu.
Zaskoczyło mnie jedynie połączenie przegubu z ośką, Ja rozcinałem stary przegub szlifierką, poieważ po włożeniu ośki do przegubu na samym jej końcu jest druga zawleczka rozporowa, nie znam innej metody jak rozcięcie starego przegubu, przed jego wymianą na nowy.
Powodzenia
Zaskoczyło mnie jedynie połączenie przegubu z ośką, Ja rozcinałem stary przegub szlifierką, poieważ po włożeniu ośki do przegubu na samym jej końcu jest druga zawleczka rozporowa, nie znam innej metody jak rozcięcie starego przegubu, przed jego wymianą na nowy.
Powodzenia