3 pytania w temacie silnika ferozy

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

jurek53
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

3 pytania w temacie silnika ferozy

Post autor: jurek53 » pn lis 12, 2007 9:39 am

witma, zapisalem sie wlasnie, bo chcialem sie spytac w temacie ferozy. nie mam takiego auta, ale kolega mnie prosil, zeby mu zrobuic to i owo, a ze robie czasami proste naprawy to i moze zrobie, u niego strasznie zdzieraja za serwis tej marki. chcialbym wiec prosic o mala pomoc, to i jemu pomoge :-) nie chce dlubac na slepo, bo auto wyglada troche nietypowe i wolalbym czegos nie zchrzanic.
auto ma silnik 1.6 na gazniku, nie wiem dokladnie jakie oznaczenie, jesli to wazne, to podam choc nie wiem gdzie szukac...
sprawa pierwsza to pasek rozrzadu, w sklpeach internetowych wszedzie paski do ferozy maja zeby okragle, w tym silniku zalozony jest pasek z zebami kwadratowymi? to tak ma byc, czy pasek jest zly? kola wygladaja jakby jednak mial byc okragly, ale wole sie upewnic. i czy silnik nie powinien miec oslony na pasek? bo tu jest wszystko na wierzchu.
sprawa druga, czy blokada kol rozrzadu pasuje z jakiegos innego samochodu, albo jakas uniwersalna? tam ciasno jest i nie wiem, czy da sie to zrobic bez wyjmowania silnika lub chlodnicy a bez tego trudno sie przyjrzec.
sprawa trzecia, drobiazg w zasadzie. jakie powinien miec wymiary klucz do swiec? mam 7 roznych a zaden nie pasuje :-) no chyba, ze trzeba zdjac pokrywe zaworow do wymiany swiec, ale to byloby dziwne?
dziekuje za uwage i pozdrawiam,
jerzy.

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » wt lis 13, 2007 12:04 am

chłodnicę wyciąg będzie prosciej i na wierzchu,zaznacz lakierem do paznokci położenie paska względem każdego koła i przenieś pózniej na nowy pasek to nie pomylisz lub policz odległość między zębami,osłony powinny być więc pewnie komuiś przeszkadzały...rozmiary kluczy do swiec to 21mm(dokładnie 20,8) i 16mm inne nie występują,musisz mieć klucz z bardzo cienką scianką,dasz rady........ :)2
tel660675798

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » wt lis 13, 2007 12:05 am

20,8 mm
tel660675798

olderene
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: olderene » wt lis 13, 2007 2:00 pm

Jesli dobrze pamietam to zeby w mojej frocie 94r na pasku byly okrągłe, zwlaszcza, ze piszesz iz kola tez sa wyokrąglone, stawiam na okrągłe, co do oslony na rozrząd to na 200% powinna byc - wyobraz sobie ze podczas jazdy np. w terenie cos sie dostanie pomiedzy pasek a kola?? silnik do remontu:(
pozdrawiam...
L200 99r. 31x10.5R15 AT 4 furtki....byl:( teraz x-trail:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”