Opony - ten sam rozmiar, inna marka na osiach.

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

kotperski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Opony - ten sam rozmiar, inna marka na osiach.

Post autor: kotperski » pt lis 16, 2007 2:25 pm

Witam,
mam szybkie pytanie, jak wyżej - czy dopuszczalne jest założenie opon o takim samym rozmiarze, ale innej marki na przód, niż jest założone na tyle? Rozpruła mi się guma i nie mam zapasowej.. Konkretnie, założone mam na tyle Bridgestone Winter Dueler DM-Z2, zostało jakieś 7mm bieżnika, muszę coś innego założyć na przód, a akurat DM-Z2 trudno kupić. Zostało mi więc do wyboru, albo kupić komplet czterech opon (czas, czas, czas), albo dwie używki w tym samym rozmiarze. Znalazłem Yokohamy Geolander (lub podobnie) i Cooper Discoverer AST. Czy jest dopuszczalna taka kombinacja?
Ewentualnie inna opcja, choć zakładam, że takie coś już odpada w przebiegach - z tyłu 225/70R15, z przodu 195/80R15? W teorii różnią się minimalnie, zużycie bieżnika ma większe znaczenie przy obwodzie opony.
Ale pewnie opory ruchu mają tutaj zasadnicze znaczenie?

A skoro już pytam...

http://www.allegro.pl/item268661814_op ... tuki.html

Czy taki bieżnik jest zimowy? Na oponie pisze M+S.. (nie chodzi o te z aukcji, tylko o wzór bieżnika).

Zapomniałbym, chodzi o Ferozę w wersji bez centralnego MR :)

Dziękuję za uwagę :)

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt lis 16, 2007 3:19 pm

Rozmiar musi być ten sam.
bieżnik może wpływać na prowadzenie się samochodu ale nie zaszkodzi samym mechanizmom.
Chyba że nie masz napędu na przód np albo go nie używasz to możesz mieć co bądź...
Zdrapek i poharatka

Adamo

Post autor: Adamo » pt lis 16, 2007 4:13 pm

Opony w deklarowanym takim samym rozmiarze od różnych producentów nie będą miały dokładnie takiego samego rozmiaru :)21

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » pt lis 16, 2007 4:22 pm

zmierzyć średnice :)2
tel660675798

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”