Nie wiadomo co zgrzyta?
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
Nie wiadomo co zgrzyta?
Bardzo proszę o podpowiedź co to może być?
Podczas jazdy nagle zaczeło coś zgrzytać co trwało może 4 sekundy i tak jak się pojawiło tak przestało ale za kilka dni znowu to samo.
Wciśnięcie sprzegła nic nie zmieniło, podobnie jak zmaina biegu. Pojawiło się i znikło ale wraca.
Jazda była na asfalcie z napędem na tylną oś ale sprzęgiełka są w pozycji Look.
Feroza 1,6 92r
Podczas jazdy nagle zaczeło coś zgrzytać co trwało może 4 sekundy i tak jak się pojawiło tak przestało ale za kilka dni znowu to samo.
Wciśnięcie sprzegła nic nie zmieniło, podobnie jak zmaina biegu. Pojawiło się i znikło ale wraca.
Feroza 1,6 92r
Mozesz sprawdzic czy w pozycji free zrobi to samo.....ale prawdopodobnie jakies luzy w ukladzie przeniesienia napedu kol przednich, cos wpada w rezonans. mialem bardzo podobny problem który wystepowal przy duzych mrozach w okolicach prawej półosi. Ale przyznam sie, ze nie zdązylem tego naprawic bo sie kupiec nawinął.
pozdrawiam:)
pozdrawiam:)
L200 99r. 31x10.5R15 AT 4 furtki....byl:( teraz x-trail:)
Re: Nie wiadomo co zgrzyta?
a moze to łożysko? u mnie tak było i poszło łozysko z przodu w koletomaszek74 pisze:Bardzo proszę o podpowiedź co to może być?
Feroza 1,6 92r
a pozycji "Look" to chyba nie ma

daihatsu feroza 1.6 - BFG 30", żona-pilot, home-made snorkel, łopata, kinetyk, 2 szekle 

Re: Nie wiadomo co zgrzyta?
Mnie kilka dni temu też zaczęło zgrzytać w lewym kole - podczas ostrego skrętu w lewo. Już zacząłem się bać. ( Wcześniej tego nie było ). Okazało się, że pokrętło od blokady w lewym kole nie było do końca w odpowiedniej pozycji. Dokręciłem i jest OK.tomaszek74 pisze:Bardzo proszę o podpowiedź co to może być?
Feroza 1,6 92r
-
- jestem tu nowy...
Witam
Od jakiegoś czasu jestem (6 miechów) szczęśliwym posiadaczem Daihatsu Feroza EL2. 93r
Władowałem w nią kupę kasy już i pewnie będę ładował dalej, bo to moje oczko w głowie.
Jest to moja 1 terenówka i jak można było się spodziewać rozwaliłem automaty przedniego napędu. Prawdopodobnie siadł tylko jeden (lewy) i chciałbym go zmienić (mam rezerwowy automat).
Nie wiem tylko jak go poskładać i jak jest to skomplikowane od wewnątrz. Może ma ktoś jakąś książkę serwisową do daihatsu ferozy gdzie było by to opisane krok po kroku, poza tym mam do zrobienia kilka innych rzeczy (cieknie olej między skrzynią a silnikiem (podejrzewam że siadł uszczelniacz na wale) i w tym celu chciałbym zrobić mały remont silnika, ale też boję się do tego zabrać bo nie wiem czego się tam spodziewać i jak to jest zbudowane. Już przez swoją głupotę ją raz popsułem i nie chce jej psuć więcej bo to ani mi ani jej nie pomoże.
Jakby ktoś miał jakieś książki serwisowe itp schematy instalacji i wszystko co dotyczy technicznego opisu Ferozy byłbym wdzięczny.
mail mój slawomir-gross@wp.pl
Od jakiegoś czasu jestem (6 miechów) szczęśliwym posiadaczem Daihatsu Feroza EL2. 93r
Władowałem w nią kupę kasy już i pewnie będę ładował dalej, bo to moje oczko w głowie.
Jest to moja 1 terenówka i jak można było się spodziewać rozwaliłem automaty przedniego napędu. Prawdopodobnie siadł tylko jeden (lewy) i chciałbym go zmienić (mam rezerwowy automat).
Nie wiem tylko jak go poskładać i jak jest to skomplikowane od wewnątrz. Może ma ktoś jakąś książkę serwisową do daihatsu ferozy gdzie było by to opisane krok po kroku, poza tym mam do zrobienia kilka innych rzeczy (cieknie olej między skrzynią a silnikiem (podejrzewam że siadł uszczelniacz na wale) i w tym celu chciałbym zrobić mały remont silnika, ale też boję się do tego zabrać bo nie wiem czego się tam spodziewać i jak to jest zbudowane. Już przez swoją głupotę ją raz popsułem i nie chce jej psuć więcej bo to ani mi ani jej nie pomoże.
Jakby ktoś miał jakieś książki serwisowe itp schematy instalacji i wszystko co dotyczy technicznego opisu Ferozy byłbym wdzięczny.
mail mój slawomir-gross@wp.pl