Feroza Problem przy wciśnięciu mocniej gazu.
Moderator: s3R
Feroza Problem przy wciśnięciu mocniej gazu.
Witam, posiadam Ferozę z 90r. 1,6 16V
Od pewnego czasu pojawił się problem, mianowicie przy lekkim ciśnięciu na gaz autko porusza się w miarę normalnie, natomiast przy wduszeniu gazu w posadzkę przerywa i strzela. Przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem można wyciągnąć max 3tyś obr. Problem ten nie występuje zawsze i zauważyłem, że gdy się zaczyna wystarczy zgasić na chwilę auto i jest jakiś czas ok. A i jeszcze jedno nie zapala mi się kontrolka z silnikiem ale raz słyszałem pompkę paliwa.
Proszę o odpowiedź.
Od pewnego czasu pojawił się problem, mianowicie przy lekkim ciśnięciu na gaz autko porusza się w miarę normalnie, natomiast przy wduszeniu gazu w posadzkę przerywa i strzela. Przy delikatnym obchodzeniu się z pedałem można wyciągnąć max 3tyś obr. Problem ten nie występuje zawsze i zauważyłem, że gdy się zaczyna wystarczy zgasić na chwilę auto i jest jakiś czas ok. A i jeszcze jedno nie zapala mi się kontrolka z silnikiem ale raz słyszałem pompkę paliwa.
Proszę o odpowiedź.
Mintaj
Feroza problem z gazem, Zardzewiała rama, czy można spawać?
Myślę, że to jednak pompa dziękuje za wypowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanko. Mam przerdzewiałą ramę w jednym miejscu. Dziura na 7 centymetrów widoczna z boku, aż do spodu od środka i na górze raczej ok. Jak to pospawać dać łatę trochę dłuższą i przyspawać do ramy, czy ciąć i zastępować. Z góry dziękuje za podpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanko. Mam przerdzewiałą ramę w jednym miejscu. Dziura na 7 centymetrów widoczna z boku, aż do spodu od środka i na górze raczej ok. Jak to pospawać dać łatę trochę dłuższą i przyspawać do ramy, czy ciąć i zastępować. Z góry dziękuje za podpowiedź.

Mintaj
Chyba zastępować.
Apropos strzelania i przerywania. Zapłonem kręciłem. bez większych rezultatów. Wlałem wczoraj dodatek do paliwa bo podejrzewam że może być coś z paliwem nie teges. Woda np. Jak na razie jest jak by lepiej. miałem 30 litrów w baku więc to trochę potrwa zanim się wymiesza i wyeliminuje wodę pewnie. Na gazie auto chodzi bez zarzutu.
Apropos strzelania i przerywania. Zapłonem kręciłem. bez większych rezultatów. Wlałem wczoraj dodatek do paliwa bo podejrzewam że może być coś z paliwem nie teges. Woda np. Jak na razie jest jak by lepiej. miałem 30 litrów w baku więc to trochę potrwa zanim się wymiesza i wyeliminuje wodę pewnie. Na gazie auto chodzi bez zarzutu.
Zdrapek i poharatka
- Slawek04
- jestem tu nowy...
Właśnie u mnie też pojawił sie taki problem :/
Na tę chwilę wymieniony został filtr i wyczyszczony zbiornik paliwa... Nie za bardzo to pomogło a mechanik na razie nie ma pomysłu. Mówi że na oko pompa działa ok... Pewnie więcej się dowiem jak to sprawdzi dokładnie...
Na tę chwilę wymieniony został filtr i wyczyszczony zbiornik paliwa... Nie za bardzo to pomogło a mechanik na razie nie ma pomysłu. Mówi że na oko pompa działa ok... Pewnie więcej się dowiem jak to sprawdzi dokładnie...
Było Białe Daihatsu Feroza!! 
Jest Teriosik

Jest Teriosik

Re: Feroza problem z gazem, Zardzewiała rama, czy można spaw
Jak masz gażnik to pompa raczej nie.Ona może napompować nawet 20-30L na minutę. Nawet jakby jej wydajność spadła i pompowała 1L/min to i tak tego motor nie przerobi.Wyciąg gaznik , wyczyść , zwróć uwaę czy zaworek pływaka sie nie zacina i dobrze wyczyść dyfuzor(taka rurka z otworkami pod dyszą gł. powietrza) -może być zamulony. Silnik strzela jak ma zbyt ubogą dawke paliwa.mintaj pisze:Myślę, że to jednak pompa dziękuje za wypowiedzi.
Jeszcze jest możliwe że ci się zawory ssące nie domykają, albo świece wypalone - też będzie kichał.
Jestem na odwyku!
Re: Feroza problem z gazem, Zardzewiała rama, czy można spaw
Najpierw to se ostukaj cała ramę.Dziur pewnie więcej jest.mintaj pisze: Mam jeszcze jedno pytanko. Mam przerdzewiałą ramę w jednym miejscu. Dziura na 7 centymetrów widoczna z boku, aż do spodu od środka i na górze raczej ok. Jak to pospawać dać łatę trochę dłuższą i przyspawać do ramy, czy ciąć i zastępować. Z góry dziękuje za podpowiedź.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- general maximus
- jestem tu nowy...
Ja mam to samo
Wiatm serdecznie . To mój debiut na forum. Jestem tu od dzisiaj hehe. Moja ferka właśnie też ma ten problem że pali jak smok( zmierzyłem dzisiaj =>14.5 na 100 km, ten sam problem z obrotami jak opisywaliście. Wszystko wskazuje że to pompa paliwowa. Teraz jest kwestia gdzie mogę dorwac taką pompę? Będe wdzięczny za wszelkie info . Mintaj ja też jestem z Lubuskiego. Daj jakieś namiary . Pozdro.
- general maximus
- jestem tu nowy...
W POSZUKIWANIU ZAGINIONEJ POMPKI
Przeczytałem tutaj że w inter carsie można dostac zamiennik pompki paliwa za około 100 zł . Tylko że nie bardzo mogę go znaleźc. Pomóżcie
Re: W POSZUKIWANIU ZAGINIONEJ POMPKI
Ja pisałem o pompie za 100zł ale to do rokiego z gaźnikiem - mechaniczna - i chodziło o Japan Carsgeneral maximus pisze:Przeczytałem tutaj że w inter carsie można dostac zamiennik pompki paliwa za około 100 zł . Tylko że nie bardzo mogę go znaleźc. Pomóżcie
gg 3041301
- general maximus
- jestem tu nowy...