Termostat?
Moderator: s3R
Termostat?
Czy ktoś się bawił z wymiana termoststu w rockim?Wygląda na to że trzeba sporo gratów ściągnąć. U mnie nie chce się dogrzać, wskaźnik staje na 1/4 skali i koniec (zawsze dochodził do połowy) jakby był cały czas otwarty. Może to wina wskaźnika a nie termostatu.Miał ktoś takie objawy?
F78
- Misiek Cypr
-
- Misiek Cypr
-
U mnie też jest problem z grzaniem. A o wskaźniku na 1/4 miarki mogę tylko pomarzyć. Wyjąłem termostat (prosta robota), sprawdziłem w czajniku i wyglada, że działa. Ostukałem, opukałem i sru spowrotem. I niestety brrrr... dalej zimno. Chyba trzeba nabyć nowy tylko patrząc w manuala wyczaiłem że są dwa rodzaje. Jeden otwiera się przy niższej drugi przy wyższej temperaturze. Myślicie, że jak zakupię ten drugi będzie mi ciplej?
- MACIEK KRAKÓW
-
- Kontaktowanie:
co by nowego tematu nie zakładac, to mam takie pytanie :
podczas normalnej jazdy po asfalcie wskaźnik temp. powinien wskazywac połowe
bo u mnie kiedy jade normalnie wskazóweczka stoi równo na połowie i nie wiem czy nie powinna byc niżej
podczas normalnej jazdy po asfalcie wskaźnik temp. powinien wskazywac połowe

bo u mnie kiedy jade normalnie wskazóweczka stoi równo na połowie i nie wiem czy nie powinna byc niżej

Suzuki Samurai 1.3 Springi, simex, wolne mosty
Czyli moje potwory i spółka

-
- Kontaktowanie:
a jaka powinna byc przy normalnej jeździe po asfalcies3R pisze:Wskaźniki w takich starych jednak samochodach mają różne wskazania.
Często w Rockim ten wskaźnik pokazuje zawyżoną temperaturę.
ja tak miałem.
najlepiej sobie zmierzyć temp termometrem po prostu.

-
- Kontaktowanie:
skąd ty masz taki termometr, no chyba nie aptekarskis3R pisze:Wskaźniki w takich starych jednak samochodach mają różne wskazania.
Często w Rockim ten wskaźnik pokazuje zawyżoną temperaturę.
ja tak miałem.
najlepiej sobie zmierzyć temp termometrem po prostu.

Mozna zakupic termometr do 120 stopni cyfrowy w Castoramie - mierzy temperature na końcu długiej sztycy, normalnie jest przeznaczony do sprawdzania temperatury we wnetrzu np. pieczonego kurczaka : - )))
Mozna tez kuic na stronie mieloch motocykle kupic cyfrowy wskaznik temperatury cieczy w komplecie z kablami i czujnikiem do wkrecenia w miejsce starego czujnika, ale nie wiem czy pasuje do Daihatsu. Ja zalozylem taki do Capri i jest Git. Mam temperature cyfrowo z dokladnoscia do 0,5 stopnia od -30 do + 150.
Mozna tez kuic na stronie mieloch motocykle kupic cyfrowy wskaznik temperatury cieczy w komplecie z kablami i czujnikiem do wkrecenia w miejsce starego czujnika, ale nie wiem czy pasuje do Daihatsu. Ja zalozylem taki do Capri i jest Git. Mam temperature cyfrowo z dokladnoscia do 0,5 stopnia od -30 do + 150.
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD