Woda w moście

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

ZPDACZC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Woda w moście

Post autor: ZPDACZC » pt mar 07, 2008 10:10 am

Dzisiaj przy wymianie oleju w przednim moście W Daihatsu Rocky `87 2,8td okazało się że jest w nim woda. Około 100g. Myśle że dostała się przez kule. Czy ktoś wie jakie uszczelki trzeba wymienić , chodzi o symbol lub rozmiar, bo nie chce tego rozbierać zanim nie będzie części. No i czy do wymiany potrzeba jakichś specjalnych narzędzi , czy zrobie to sam w garażu?
Pozdrawiam. Artur.

Awatar użytkownika
s3R

Re: Woda w moście

Post autor: s3R » pt mar 07, 2008 10:20 am

ZPDACZC pisze: Około 100g.
:o :o :o była w kieliszku ?

Jak to możliwe że się nie zmiksowała z olejem ?
Zdrapek i poharatka

ZPDACZC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZPDACZC » pt mar 07, 2008 10:21 am

Jak olej postał w pojemniku to wylazła na wierzch.

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt mar 07, 2008 10:24 am

No ciekawe...musiałeś chyba nie jeździć z napędem przednim.
Więc woda mogła się wlać przez kule a właściwie przez uszczelniacze na półośkach. Lub też przez odpowietrzenie. Powinieneś mieć wężyk od odpowietrzania gumowy na moście. Jeżeli nie cieknie ci z gruszki to z tej strony raczej woda nie mogła podejść.
Zdrapek i poharatka

ZPDACZC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZPDACZC » pt mar 07, 2008 10:32 am

Wężyk jest i jest cały, a kule nie ciekną. Oleju było około 1,5l. A może sobie tym nie zawracać głowy, bo auto stało 2h w rzece i to normalne :)

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt mar 07, 2008 10:35 am

Kurna...
Zawracasz fujare :)21
Po 2 h w rzece to ciężko byłoby uszczelnić tak żeby nic nie podeszło...
A jeszcze pomyślałem w ogóle że przez dekielek dyfra też woda może się dostawać. jak uszczelka nie teges np.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » pt mar 07, 2008 10:39 am

s3R - przywyknij do takich pytań. :)3
Co raz więcej nowych na naszym forum 8)
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"

ZPDACZC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZPDACZC » pt mar 07, 2008 10:40 am

To źle?

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt mar 07, 2008 10:49 am

Wiesz kolega przeprowadził szczegółową ekspertyzę zawartości swojego dyfra i chciał się tym podzielić. Lepiej tak niż spytać. " Słuchajcie jak myślicie , kupiłem auto z powodzi w niemcowni, myślicie że mogę mieć w mostach wodę ? jeżeli tak to jak ją wypuścić."
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » pt mar 07, 2008 11:27 am

ZPDACZC pisze:To źle?
Nie to nie jest złe. Warto czasem zanim się zada pytanie, poszperać na forum bo być może (na 100%) temat był poruszany.
Ja tak robiłem robie i będę robił :)2
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
"DANIELO"

Awatar użytkownika
Ojo

Post autor: Ojo » pt mar 07, 2008 2:34 pm

s3R pisze:Wiesz kolega przeprowadził szczegółową ekspertyzę zawartości swojego dyfra i chciał się tym podzielić. Lepiej tak niż spytać. " Słuchajcie jak myślicie , kupiłem auto z powodzi w niemcowni, myślicie że mogę mieć w mostach wodę ? jeżeli tak to jak ją wypuścić."
Myśle że niepotrzebnie się irytujesz. Wszystkie tematy były juz poruszane po 5 razy to fakt, ale nowicjusze zawsze będą sie pytać o to co Tobie wydaje sie banalne. Myślę, że każdego nowego entuzjastę marki powinno się traktować życzliwie i z wyrozumiałością. To nie jest forum ekspertów, a dla użytkowników o różnym stopniu wtajemniczenia.
A poza tym komu jak komu to właśnie Tobie powinno zależec na jak najwiekszej ilości forumowiczów, bo a nuż nowicjusz kliknie w link pod Twoimi postami. Byłoby miło....??

Zyczliwy Ojo
Borowiackie Stowarzyszenie Driftingu Polnego

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt mar 07, 2008 2:36 pm

A ja myślę że źle mnie zrozumiałeś :)21
Odpisałem rzeczowo na pytanie czy nie ?
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » pt mar 07, 2008 2:43 pm

s3R pisze:A ja myślę że źle mnie zrozumiałeś :)21
Odpisałem rzeczowo na pytanie czy nie ?
Dokładnie - byłeś wyjątkowo spokojny w tym wątku. Ojo czegoś nie wyczuł dokładnie.
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
Ojo

Post autor: Ojo » pt mar 07, 2008 2:55 pm

No cieszę się że sie pomyliłem.
A co na to kolega nowicjusz....
Borowiackie Stowarzyszenie Driftingu Polnego

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » pt mar 07, 2008 6:02 pm

Ojo pisze:
s3R pisze:Wiesz kolega przeprowadził szczegółową ekspertyzę zawartości swojego dyfra i chciał się tym podzielić. Lepiej tak niż spytać. " Słuchajcie jak myślicie , kupiłem auto z powodzi w niemcowni, myślicie że mogę mieć w mostach wodę ? jeżeli tak to jak ją wypuścić."
Myśle że niepotrzebnie się irytujesz. Wszystkie tematy były juz poruszane po 5 razy to fakt, ale nowicjusze zawsze będą sie pytać o to co Tobie wydaje sie banalne. Myślę, że każdego nowego entuzjastę marki powinno się traktować życzliwie i z wyrozumiałością. To nie jest forum ekspertów, a dla użytkowników o różnym stopniu wtajemniczenia.
A poza tym komu jak komu to właśnie Tobie powinno zależec na jak najwiekszej ilości forumowiczów, bo a nuż nowicjusz kliknie w link pod Twoimi postami. Byłoby miło....??

Zyczliwy Ojo
Szacun dla OJA :)2 :)2 :)2
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
"DANIELO"

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » pt mar 07, 2008 8:52 pm

rzeczowo :wink: ,widać kto o czym myśli... :)21
tel660675798

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob mar 08, 2008 12:32 am

ZPDACZC pisze:Jak olej postał w pojemniku to wylazła na wierzch.
To nie woda. Woda nie mogła wypłynąć na wierzch!
Pozdr.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » sob mar 08, 2008 12:44 am

Hinek pisze:
ZPDACZC pisze:Jak olej postał w pojemniku to wylazła na wierzch.
To nie woda. Woda nie mogła wypłynąć na wierzch!
Pozdr.
Dokładnie !! W tym wypadku te 100g na wierzchu to był olej a ta reszta z 1.5 litra pod spodem to była woda :lol:
gg 3041301

ZPDACZC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZPDACZC » sob mar 08, 2008 5:21 pm

A to dopiero nowość. Mimo że jestem nowicjuszem to myśle że to olej jest ciemny, a woda przeźroczysta. A tak poza tym to jest mój ostatni post na tym forum, bo o co by się człowiek nie zapytał to są tylko śmiechy i wszyscy udają mądrych a nikt nic mądrego nie odpowie na zadane pytanie. Najlepiej napisać "to już było na forum" i grać mądrale.
Skoro wszystko już było to po co to forum.? Pozamykać tematy i w google szukać. Część postów, mimo licznych gwiazdek ich autorów, mimo że pisanych poważnie wydaje się być żartem. Fachowość porad poraża.
Skoda że człowiek spotyka się z brakiem zrozumienia wśród ludzi w których powinien mieć oparcie. Dziwne że wśród tych z którymi jeżdże takich nie ma. Wszyscy są życzliwi i służą pomocą.
Nie wszyscy muszą być inżynierami i znać się na wszystkim a to forum powinno służyć takiej pomocy.
Dla ekspertów takie pytania jak moje może są śmieszne, ale dla mnie nie.

Odpowiedź na moje pytanie powinna wyglądać tak:

Aby uszczelnić most, trzeba wymienić takie i takie uszczelki i można to zrobić w garażu(warsztacie), a gdy wyszła sprawa że auto stało długo w wodzie to można było napisać że to normalne i nie zawracać sobie tym głowy i nie ciągnąć dalej tematu.

Bawcie się dalej w VIRTUAL OFFROAD , nie wszyscy oczywiście.

wszystkiego najlepszego w Dniu Kobiet.

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » sob mar 08, 2008 5:54 pm

Niech kolega nie będzie taki nerwowy... nie ma się co unosić ... Ja już rok szperam po tym forum i chociaż jestem kobietą ... to zawsze znajduję zrozumienie i wsparcie. Powiem więcej na Zlocie atmosferka był bardzo w porządku i jakoś nikt się ze mnie nie wyśmiewał i każdy chętnie podpowiadał jak i co można pomotać .

Z tego co widziałam na forum tej i innych marek w bardzo wielu przypadkach wiele odpowiedzi jest w gatunku "Użyj mocy szukaj" Tobie odpowiedziano ... nie rozumiem .....
Rrakieta Rakieta
Arkę Noego zbudował jeden amator Titanica armia profesjonalistów
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » ndz mar 09, 2008 12:16 am

ZPDACZC pisze:A to dopiero nowość. Mimo że jestem nowicjuszem to myśle że to olej jest ciemny, a woda przeźroczysta. A tak poza tym to jest mój ostatni post na tym forum, bo o co by się człowiek nie zapytał to są tylko śmiechy i wszyscy udają mądrych a nikt nic mądrego nie odpowie na zadane pytanie. Najlepiej napisać "to już było na forum" i grać mądrale.
Skoro wszystko już było to po co to forum.? Pozamykać tematy i w google szukać. Część postów, mimo licznych gwiazdek ich autorów, mimo że pisanych poważnie wydaje się być żartem. Fachowość porad poraża.
Skoda że człowiek spotyka się z brakiem zrozumienia wśród ludzi w których powinien mieć oparcie. Dziwne że wśród tych z którymi jeżdże takich nie ma. Wszyscy są życzliwi i służą pomocą.
Nie wszyscy muszą być inżynierami i znać się na wszystkim a to forum powinno służyć takiej pomocy.
Dla ekspertów takie pytania jak moje może są śmieszne, ale dla mnie nie.

Odpowiedź na moje pytanie powinna wyglądać tak:

Aby uszczelnić most, trzeba wymienić takie i takie uszczelki i można to zrobić w garażu(warsztacie), a gdy wyszła sprawa że auto stało długo w wodzie to można było napisać że to normalne i nie zawracać sobie tym głowy i nie ciągnąć dalej tematu.

Bawcie się dalej w VIRTUAL OFFROAD , nie wszyscy oczywiście.

wszystkiego najlepszego w Dniu Kobiet.
Punkt pierwszy : co Ty palisz :o
Punkt drugi : jak wiesz jak będzie wyglądała odpowiedź na twoje pytanie to po co je zadajesz !!
Punkt trzeci : liczę że nie odpowiesz na tego posta bo byś złamał swoją obietnicę :wink:
gg 3041301

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » ndz mar 09, 2008 8:20 pm

ZPDACZC pisze:A to dopiero nowość. Mimo że jestem nowicjuszem to myśle że to olej jest ciemny, a woda przeźroczysta. A tak poza tym to jest mój ostatni post na tym forum
Bądź słowny i nie odpowiadaj na mojego posta.
Ale jeśli to przeczytasz - to zapamiętaj:
Olej wlany do wody wypływa zawsze na jej powierzchnię.
Olej ma mniejszy ciężar właściwy od wody. To jest elementarna
fizyka z zakresu szkoły podstawowej. O tym że tłuszcz zbiera się
na powierzchni zupy wie każda gospodyni, nawet taka bez wykształcenia
technicznego....A ty tego NIE WIESZ!!! Siąść i płakać... :cry: :cry: :cry:
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
ArtekRadom
Kontaktowanie:

Post autor: ArtekRadom » pn kwie 28, 2008 5:50 pm

Koledzy i koleżanki, chciałbym powrócić do tematu może i drażliwego dla co niektórych, ale po weekendowej PIERÓNADZIE 2008, czyli po rajdzie pod napięciem w okolicach Radomia, stwierdziłem iż moje auto też wody nabrało i to nie tylko do przedziału pasażerskiego bo to poczuliśmy od razu stojąc w MALINOWYM POTOKU, któryż to był jedną z prób do pokonania, ale podczas wymiany klocków coś kapło mi na rękę. A że dzionek zapowiedział się słoneczny zabrałem sie za rozkręcanie, poszło całkiem sprawnie, maść która wypłynęła po wyjęciu półośki okazała się czymś co dawno już nie przypomina oleju, przy okazji wymieniłem sobie łożyska na piaście i na sworzniach górnym i dolnym, no i oczywiście simmeringi. Jutro kończę składanie, nawet nie przypuszczałem że dłubanie przy ROCKYERSIE, bo tak zostaliśmy ochrzczeni przez kolegów z radomia może sprawiać tyle frajdy.
Pierdół trochę napisałem jak ktoś nie chce niech nie czyta, teraz do sedna, woda nalała się według mnie i po konsultacji z bardziej doświadczonym EL-MATADOREM poprzez zbyt nisko umieszczone odpowietrzniki.
ROCKY 2.8D '88

Awatar użytkownika
Piernik

Post autor: Piernik » pn kwie 28, 2008 6:46 pm

gwoli radosnych oświadczeń kto co - w najbliższym czasie będe sprawdzał co konkretnie zmieliłem w moście i czemu tak drogo ;)
i czy warto przy tymże moście pozostać, czy może wdudkać od 160, albo od G463...
Ja Wam mówię jest dobrze, jest dobrze, jest dobrze
ale nie najgorzej jest
13-13
OffPoje TEAM

Awatar użytkownika
rockold

Post autor: rockold » pn kwie 28, 2008 7:10 pm

ArtekRadom pisze: według mnie i po konsultacji z bardziej doświadczonym EL-MATADOREM poprzez zbyt nisko umieszczone odpowietrzniki.
Hym... nie wiem jak masz wysoko ten odpowietrznik ale u mnie jest on dość wysoko mniej więcej 15cm nad nadkolem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”