Jak wymienic żarówki w desce rozdzielczej?
Moderator: s3R
- Vielebny
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jak wymienic żarówki w desce rozdzielczej?
Jak w temacie - czy jest jakis myk aby wyciągnąc i wymienic żaróweczki? Czy jest to trudne?
Re: Jak wymienic żarówki w desce rozdzielczej?
Akrat dziś wymieniałem. Wg opisu gdzieś tu z forum: zdjac nakładki na dzwigniach. Potem srubokretem podwazamy od gory panel. Wyjmujemy delikatnie. Zaroweczka mala mikro wciskana dostepna na kazdej dobrej stacji benzynowej.
PS
Akurat na 12V nie było na paru stacjach w Wyszkowie i pobliżu ale w sklepie elektronicznym do wyboru i koloru
PS
Akurat na 12V nie było na paru stacjach w Wyszkowie i pobliżu ale w sklepie elektronicznym do wyboru i koloru

Niegdyś Feroza, obecnie Land Rover Discovery I, 2.0Mpi '95 (gaz sekwencja).
Po kolei. Odkrecamy 2 śruby w daszku na zegarami, pod nim 3 śrubki w metalowej takiej ramce. Odkręcamy osłone pod kierownicą ( 2sruby na dole i 2 pod cięgłem otwierania maski). 2 śruby w desce po bokach kierownicy, delikatnie podnosimy to cosmy odkręcili i odpinamy przewody z przełączników. Jeszcze 4 śrubki trzymające tablice zegarów, odpinamy z tyłu przewody z tablicy i mamy ją w garści niemalże. Nie doszedłem jak odpiąć linke prędkościomierza, ale nie ma takiej potrzeby podczas wymiany żarówek.
I teraz sedno sprawy, aby nie rozbierać 2 razy (ja bede musiał niestety to zrobić
)
1. Żarówki podświetlenia, to zwykłe żarówki wsuwki W5W w zielonych kondomkach:), niestety 5W są za mocne. Ja takie załóżyłem, ale wymienię na diody, bo myślę, ze te bedą zbytnio sie grzać. Poza tym deska świeci w nocy aż razi.
2. Inne żarówki to już czarna magia. Kierunki np. Toshiba V-2
tylko tyle tam było napisane.
3. Najśmieszniejsze są żarówki w przełącznikch do awaryjnych i grzania szyby. Malutkie żarówki w takich długich gumowych rurkach. Całość w kształcie litery T.
Ten sam schemat co powyżej obowiązuje przy wyjmowaniu przełączników z tablicy. Jedynie przełącznik p-mgielnych i tylnej wycieraczki można podważyc srubokretem. Grzania szyby i awaryjnych trzeba wypchnąć od środka.
P.S. zielone LED-y sa nieco ciemniejsze, mi osobiscie to nie przeszkadza, ale roznia sie od podswietlenia np. zegara i voltomierza, zastanawiam sie, czy nie dać np. czerwonych
I teraz sedno sprawy, aby nie rozbierać 2 razy (ja bede musiał niestety to zrobić

1. Żarówki podświetlenia, to zwykłe żarówki wsuwki W5W w zielonych kondomkach:), niestety 5W są za mocne. Ja takie załóżyłem, ale wymienię na diody, bo myślę, ze te bedą zbytnio sie grzać. Poza tym deska świeci w nocy aż razi.
2. Inne żarówki to już czarna magia. Kierunki np. Toshiba V-2

3. Najśmieszniejsze są żarówki w przełącznikch do awaryjnych i grzania szyby. Malutkie żarówki w takich długich gumowych rurkach. Całość w kształcie litery T.
Ten sam schemat co powyżej obowiązuje przy wyjmowaniu przełączników z tablicy. Jedynie przełącznik p-mgielnych i tylnej wycieraczki można podważyc srubokretem. Grzania szyby i awaryjnych trzeba wypchnąć od środka.
P.S. zielone LED-y sa nieco ciemniejsze, mi osobiscie to nie przeszkadza, ale roznia sie od podswietlenia np. zegara i voltomierza, zastanawiam sie, czy nie dać np. czerwonych

Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
valdi99 pisze:Akrat dziś wymieniałem. Wg opisu gdzieś tu z forum: zdjac nakładki na dzwigniach. Potem srubokretem podwazamy od gory panel. Wyjmujemy delikatnie. Zaroweczka mala mikro wciskana dostepna na kazdej dobrej stacji benzynowej.
PS
Czyli panel trzyma się tylko na zatrzaskach?
Może ktoś ma skan z manuala, gdzie pokazane jest jak rozbierać wnętrze?
Czy w pasie środkowym przyciski do ustawiania lusterek i blokady tylnych drzwi też mają podświetlenie?