Antena do ferci

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Vielebny
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Antena do ferci

Post autor: Vielebny » pt gru 26, 2008 6:07 pm

Szukam i szukam od długiego czasu anteny do Ferozki. Problem polega na tym, że jest tylko jedna która wygląda okropnie :) Czy nie ma gdzies dobrej a najlepiej seryjnej anteny do tego samochodu?

Wesołych Świąt! :)

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » pt gru 26, 2008 6:44 pm

Witam
Ja kupilem ta dostepna na allegro, wyglada prawie jak ta co byla jak kupilem. Piekna nie jest ale na razie wystarcza. Dobrze ze radio dziala bez wyciagania jej.

randallek

Post autor: randallek » pt gru 26, 2008 7:38 pm

Jakoś wykonania mizerna jest, ale trzyma się i wygląda na samochodzie nawet nawet. Tzn wyglądała, bo samochód poszedł do ludzi.

Davido

Post autor: Davido » pt gru 26, 2008 10:58 pm

Jeśli ci chodzi o taka na słupek, to może pasować od osobowych japońców: toyot, nissanów itp z lat 90-tych. Ja zakupiłem tzw. antenę wewnętrzną, ale jeszcze nie montowałem, więc nic nie mogę powiedzieć o jej skuteczności.
Feroza '95

jaciomp

Post autor: jaciomp » sob gru 27, 2008 5:47 pm

A czy owa antena może być powodem szumu podczas jazdy?
Stwierdziłem ze po stronie kierowcy powietrze znacznie mocniej szumi jak po stronie pasażera. Tez macie takie odczucia?
Fercia`93
606297666

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn gru 29, 2008 1:26 pm

jaciomp pisze:A czy owa antena może być powodem szumu podczas jazdy?
Stwierdziłem ze po stronie kierowcy powietrze znacznie mocniej szumi jak po stronie pasażera. Tez macie takie odczucia?
tak mamy, antena jako element zewnetrzny wystajacy poza pojazd powoduje wzmorzone generowanie dzwieku docierajacego do ludzkiego uch w postaci szumu.
spowodowane jest to tym,ze owa antena stawia opor oplywajacemu powietrzu,a dodatkowo w trakcie jazdy antena musi przedzierac sie przez masy powietrza z predkoscia taka jak pojazd do ktorego jest ona przymocowana i dodatkowo porusza sie na boki (na nierownosciach drogi)
tak wiec mozna smialo stwierdzic ze auto z antena bedzie glosniejsze niz auto bez anteny.
dodatkowo to co zauwazyles po stronie pasazera jest ciszej....
wiec najprosciej przeniesc antene na strone pasazera wiec tam bedzie glosniej a po stronie kierowcy ciszej...
:D

Awatar użytkownika
Vielebny
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Vielebny » wt gru 30, 2008 6:05 pm

LR_Olek pisze:
jaciomp pisze:A czy owa antena może być powodem szumu podczas jazdy?
tak mamy, antena jako element zewnetrzny wystajacy poza pojazd powoduje wzmorzone generowanie dzwieku docierajacego do ludzkiego uch w postaci szumu.
spowodowane jest to tym,ze owa antena stawia opor oplywajacemu powietrzu,a dodatkowo w trakcie jazdy antena musi przedzierac sie przez masy powietrza z predkoscia taka jak pojazd do ktorego jest ona przymocowana i dodatkowo porusza sie na boki (na nierownosciach drogi)
tak wiec mozna smialo stwierdzic ze auto z antena bedzie glosniejsze niz auto bez anteny.
dodatkowo to co zauwazyles po stronie pasazera jest ciszej....
wiec najprosciej przeniesc antene na strone pasazera wiec tam bedzie glosniej a po stronie kierowcy ciszej...
:D
Po prostu <rotfl> ;)

Jednak z tego wynika, że nie ma wśród nas nikogo z oryginalna antena? Czy to nie dziwne? :)

A może ktoś z Was ma zdjęcia Ferozki z oryginalną anteną, abym chociaż wiedział o co chodzi (bo może zostawię ten czarny kikut który teraz jest i lata jak psi ogonek na wietrze :)

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » wt gru 30, 2008 6:23 pm

Ja mam zalozona ta z allegro:

http://www.allegro.pl/item510420242_ant ... _2700.html

Jak kupilem samochod to byla podobna z tym ze brzydsza. W czesci dolnej zamiast tej plastikowej czesci bylo kolanko i tak to bylo przykrecone do slupka.
---
Feroza '96 +opony z białymi paskami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”