Jaki to bedzie silnik?
Moderator: s3R
Jaki to bedzie silnik?
Witam. Mam w Rockym silnik 2.8TD z roku 1990 i nie mam pojecia jaki to ma rozrzad, na bloku jest tylko DL bez liczby. Silnik jest przelozony z anglika, auto mialo przejechane 133 000 mil(ksiazka) i nie wiem czy musze tam pilnie zagladac, za bardzo mi sie nie chce-cena paska z napinaczem i rolka powala(o ile dostalbym wszystko) Moze ktos zamiescic zdjecia przodu silnika z paskiem i z kolami zebatymi? Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie opon - jaki rozmiar max rakieta zniesie bez uszczerbku na zdrowiu 30-31" i jakie ET na felgach bedzie konieczne zeby opony nie przycieraly przy skrecie o rame? Nie mam zamiaru przesadzac, auto jest do codziennej jazdy po terenie i po szosie, bedzie podniesione ok 5cm na resorach. W samuraju nie mialem problemow z przeswitem ale w Rockym juz pare razy o koleine przytarlem reduktorem 

Re: Jaki to bedzie silnik?
W plastikowej obudowie jest pasek.
W aluminiowej koła zębate.
Ale chyba zasadne byłoby ustalenie z jakiego roku był dawca a nie buda.
W aluminiowej koła zębate.
Ale chyba zasadne byłoby ustalenie z jakiego roku był dawca a nie buda.
Zdrapek i poharatka
Jeszcze można się kształtem pokrywy zaworów kierować. Kwadratowa pasek, obła koła.
FORTITUDINE VINCIMUS
Dzieki za info, rozrzad sie wyjasnil, ale doradzcie jeszcze cos o felgach i oponach, 30 cali pojdzie raczej bez problemu tylko czy ET -25 wystarczy? a moze jednak sprobowac 31 cali tylko tu juz chyba trzeba dac felgi o ET wiecej niz -35 no i czy waly - mosty przezyja? zaznaczam ze autko robi dziennie ok 100km przez 6 dni w tygodniu
Jak na mój gust takie koła (31 cali), na przebiegi, o których piszesz są nieco za duże.
FORTITUDINE VINCIMUS