Feroza-neverending story;]?

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

student.pr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Feroza-neverending story;]?

Post autor: student.pr » czw sty 28, 2010 11:50 am

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Feroza 92r. silnik nigdy nie widział gazu. Od samego początku problemy z odpaleniem+dziwne klekotanie z silnika(tak jakby jakaś metalowa podkładka latała w silniku). Po rozłożeniu silnika na czynniki pierwsze okazało się, że jeden z korbowodów jest skrzywiony- wymiana tejże części, nowa uszczelka, regulacja luzów zaworowych i dołożenie termostatu, którego nie było. Nadszedł wielce wyczekiwany moment, czas na odpalenie- ja mu gaz, a on zgazł;]. Znowu ciężko pali, dymi na czarno- na dodatek jak się ostro przygazuje, obroty nagle spadają i gaśnie wredota jedna. Sądziłem, iż winę za słaby rozruch należy przypisać m.in: świecom, kablom i kopułce- dlatego również i to zostało wymienione. Po tymże zabiegu trochę się poprawiło, tzn. lepiej odpala, ale nadal kopci i gaśnie- jakby tego było mało w benzyna zaczęła się przedostawać do oleju-MASAKRA :cry: !
Licząc na wiedzę i doświadczenie tutaj zebranych- proszę o jakiekolwiek sugestie, pomysły co może być przyczyną takowego zachowania.

55555

Re: Feroza-neverending story;]?

Post autor: 55555 » czw sty 28, 2010 11:58 am

zbąbałes uszczelke,lub coś spitoliłes z pierścieniami, to jedyne miejsca którymi benzyna może się przedostać do oleum - już możesz zrzucać dekiel
masz prawo do własnego zdania-inni maja prawo mieć je w d.u.p.i.e

student.pr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: student.pr » czw sty 28, 2010 1:42 pm

Dzisiaj został ściągnięty kolektor wraz z wtryskami. Z tego co mi się do tej pory udało dowiedzieć, jeden z wtrysków jest uszkodzony (nie wiem w jakim stopniu, prawdopodobnie w ogóle nie podaje paliwa). Istnieje jakiś sposób na reanimację tegoż wtrysku, czy czeka mnie kolejny wydatek;]?
Ps. Przypuszczam, że podczas wkładania silnika po remoncie zostały pomieszane przewody(m.in te podciścieniowe), tzn. zostały podłączone nie na swoje miejsce. W związku z tym, mógłbym prosić o przesłanie zdjęć, ew. schematów(na warfs.org jakoś nic nie udało mi się znaleźć) jak to wszystko ma zostać prawidłowo podłączone? Z góry serdecznie dziękuje;).

55555

Post autor: 55555 » czw sty 28, 2010 2:37 pm

ojciec ale zbabany wtrysk nie jest twoim największym zmartwieniem to nie jest powód przedostawania się paliwa do oleju!!!
jeśli idzie o wężyki podciśnieniowe to musiałeś odłączać tylko 3 lub 4 z tego co pamiętam kolejno od zapłonu dłuzszy na górę do rozdzielacza ,krótszy w trójnik pod taką czerwona wtyczką od strony silnika długi biegnący gdzieś przy grodzi również idzie w rozdzielacz na górze ,przy wlocie powietrza do kolektora masz 4 gumowy tyle z pamieci - dostępu do auta nie mam bo tylko pomagałem remontować a gość na wakacjach daj zdjęcia jak podłączyłeś to coś wymyślimy, powodzenia, -jeśli idzie o wtrysk daj zdjęcie lub powiedz jak jest uszkodzony. mechanicznie ,przestał tryskać od tak ,czy jak. AAAAA i przedstaw się kolegom bo za chwile
Cie ZJEDZĄ :)21 :)21 :)21 :)21

Awatar użytkownika
kis2001

Post autor: kis2001 » czw sty 28, 2010 4:46 pm

Benzyna prawdopodobnie dostaje się do oleju poprzez pierścienie( podczas sprężania ), bo nie zostaje spalona. Jak dodasz gwałtownie gazu nadmiar nie spalonego paliwa znajduje się w komorze spalania blokuje tłok i silnik gaśnie.
Cherokes 4.0 ,Nissan Terrano II 2.4 12V, Toyota Land Cruiser 100 V8.

Awatar użytkownika
piotrh

Post autor: piotrh » czw sty 28, 2010 8:10 pm

W przypadku mojej po utopieniu komputera (sterownika) ten oszalał i cały czas podawał full paliwa aż zablokowało benzyną tłoki.
Moja rada : Nie wstydź się swojego miejsca zamieszkania ,może w pobliżu mieszka ktoś z forumowiczów i będziesz mógł zrobić testy porównawcze tzn. np połączeń wężyków ,zamiany sterownika itp.

student.pr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: student.pr » pt sty 29, 2010 9:50 am

dziękuję wszystkim, za do tej pory udzielone odpowiedzi, porady. na dniach, tzn. dziś, bądź jutro ma podjechać znajomy ojca, który posiada w pełni jezdną Ferozę i na jej podstawie będą dokonywane porównania połączeń przewodów. Jeśli się cokolwiek nowego pojawi- usterka zostanie naprawiona (bądź co gorsza nie), będę starał się na bieżąco informować o zaistniałe sytuacji. Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za zainteresowanie.

55555

Post autor: 55555 » pt sty 29, 2010 9:56 am

student zrób zdjecia tych podłączeń tak dla potomności

student.pr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: student.pr » pt sty 29, 2010 10:00 am

jak będę miał tylko możliwość wykonania tych zdjęć, to je podeśle- aktualnie przebywam z dala poza miejscem postoju auta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”