zestaw naprawczy piasty przód rocky 1988
Moderator: s3R
zestaw naprawczy piasty przód rocky 1988
Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i licze na waszą pomoc ponieważ mam maly klopot- nie moge dostac lozysk do piasty przedniej do Rockie'go 1988 silnik 2.8 TD.W jednym sklepie znalazlem tylko jeden zestaw na jedna strone za 370 zl a potrzebuje na 2.Moze wiecie gdzie dostac takie lozyska - lub macie ich numery to bym sobie dopasowal jakies porzadnej jakosci.Macie moze schemat takiej piasty, bo mam warsztat i chciałby zrobic to sam?Pozdrawiam
Re: zestaw naprawczy piasty przód rocky 1988
Nie chciało ci się poświęcić 5 minut żeby tego poszukać co ?
Simmeringi przód (piasta, półoś) 78x55x10 i 52x32x7
Łożyska zwrotnicy: 30303 (oba takie same)
Łożyska koła przód: 32009 i 32008
Simmeringi przód (piasta, półoś) 78x55x10 i 52x32x7
Łożyska zwrotnicy: 30303 (oba takie same)
Łożyska koła przód: 32009 i 32008
Zdrapek i poharatka
Dzięki wielkie kolego - szukałem i natknąłem sie na post ale chciałem byc w 100% pewien.A mozesz mi polecić jakaś konkretna firmę?Z napędem 4x4 miałem mało styczności , wydaje mi sie ze raczej powinne byc nieco mocniejsze łożyska niz w autach osobowych?Za wszelkie sugestie wielkie dzieki.
Nie muszą być jakieś mega drogie.
Jak w terenie będziesz jeździł to i tak tam woda wejdzie i zardzewieją prędzej czy później.
Ja kupowałem z reguły tak że wychodziło około 50-60 zł za łożyska do jednej piasty.
Plus łożyska zwrotnic. A to w ogóle nie warto kupować drogich bo one tylko trzymają koło.
Jak wszystko dobrze poskładasz i nie będzie luzu to pożyje dość długo.
Wymień od razu uszczelniacze.
Jak w terenie będziesz jeździł to i tak tam woda wejdzie i zardzewieją prędzej czy później.
Ja kupowałem z reguły tak że wychodziło około 50-60 zł za łożyska do jednej piasty.
Plus łożyska zwrotnic. A to w ogóle nie warto kupować drogich bo one tylko trzymają koło.
Jak wszystko dobrze poskładasz i nie będzie luzu to pożyje dość długo.
Wymień od razu uszczelniacze.
Zdrapek i poharatka
OK dzieki wielkie za pomoc.A mozesz mi powiedziec na co uwazac przy wymianie i z jakim momente je skrecic?To sa stozki wiec nie do oporu napewno, ile mam zluzowac po maksymalnym dokreceniu?
Nie wiem, nie jestem mechanikiem. Zawsze robiłem na wyczucie.
Jak to wymieniasz to zrób wszystko za jednym razem.
Rozbierz sprzęgiełka tak żeby zdjąć seger z przegubu.
Rozbierz zwrotnice i wyciągnij półosie z przegubami. (sprawdź stan uszczelniaczy kuli, musisz odkręcić te blaszki trzymające uszczelniacz)
Wymień łożyska zwrotnicy. 30303
Wymień uszczelniacz 32x52 na płosi.
Nasmaruj przegub dobrze smarem do przegubów.
poskładaj zwrotnice
Potem bym się wziął za piastę.
No i sprzęgiełko na koniec poskładać. Nie przesadź z ilością smaru w nim.
Ma się swobodnie przesuwać jak przekręcisz.
Jak to wymieniasz to zrób wszystko za jednym razem.
Rozbierz sprzęgiełka tak żeby zdjąć seger z przegubu.
Rozbierz zwrotnice i wyciągnij półosie z przegubami. (sprawdź stan uszczelniaczy kuli, musisz odkręcić te blaszki trzymające uszczelniacz)
Wymień łożyska zwrotnicy. 30303
Wymień uszczelniacz 32x52 na płosi.
Nasmaruj przegub dobrze smarem do przegubów.
poskładaj zwrotnice
Potem bym się wziął za piastę.
No i sprzęgiełko na koniec poskładać. Nie przesadź z ilością smaru w nim.
Ma się swobodnie przesuwać jak przekręcisz.
Zdrapek i poharatka