Zbliża się wymiana klocków w mojej ferozie z 1994 roku.
I po przestudiowaniu katalogów producentów mam pytanie. Otóż, czy w 1993 roku zaciski (szczególnie ich jarzma) zostały jakoś rewolucyjnie przeprojektowane?
Prawdopodobnie zmieniono wtedy tarcze na wentylowane, i kilka mm większe, a rewolucyjne zmiany zaszły w rockim (te klocki są zazwyczaj sprzedawane jako do feroza/rocky).
Część katalogów wyszczególnia klocki przed i po 1993 roku, a część po prostu od 88 roku wzwyż. Na dostępnych rysunkach różnią się one nieznacznie jedynie zewnętrznym obrysem i 3mm wysokości, natomiast w części prowadzącej wydają się być takie same. I teraz mam dylemat - zaufać katalogom pomijającym rok 1993, czy koniecznie szukać takich po 94 roku.
Przerabiał to już ktoś?
Klocki hamulcowe
Moderator: s3R
Re: Klocki hamulcowe
No cóż - odpowiedziałem sobie na pytanie sam, może komuś się to kiedyś przyda.
Porównując klocki TRW (lucas) sprzedawane jako do ferozy do 93 roku różnią się od zastanych w moim aucie (producent nie do ustalenia) szerokością okładziny ciernej (mierzonej wzdłuż promienia tarczy) mniejszą o 1,3 mm, i niczym więcej....
Porównując klocki TRW (lucas) sprzedawane jako do ferozy do 93 roku różnią się od zastanych w moim aucie (producent nie do ustalenia) szerokością okładziny ciernej (mierzonej wzdłuż promienia tarczy) mniejszą o 1,3 mm, i niczym więcej....
na EBC paczyłeś 

EBC jest przykładem pominięcia roku 93, wg ich katalogu klocki są te same od 88 do 97.W tej chwili już to jednak dla mnie nie ma znaczenia, a konkluzja taka, że katalogi niepotrzebnie mieszają z tą różnicą po roku 93.
ps. nie jestem deska
ps. nie jestem deska

- ArtekRadom
- Kontaktowanie:
Najlepiej to weź klocki w garść i podjedź do jakiegoś lokalnego GS-u typu Fota lub IC, na bank coś Ci dobiorą
ROCKY 2.8D '88