Feroza - wymiana mostu na most z blokada LSD
Moderator: s3R
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Feroza - wymiana mostu na most z blokada LSD
Witam
Znalazłem na allegro most do Ferozy z blokadą LSD jak by wyglądała przekłądka czegoś takego wystarczy wymienić most czy coś jeszcze jak uruchamiana jest taka blokada czy działa ona na zasadzie szpery (blokuje mechanizm rożnicowy i iluś tamprocentach ?
Znalazłem na allegro most do Ferozy z blokadą LSD jak by wyglądała przekłądka czegoś takego wystarczy wymienić most czy coś jeszcze jak uruchamiana jest taka blokada czy działa ona na zasadzie szpery (blokuje mechanizm rożnicowy i iluś tamprocentach ?
Re: Feroza - wymiana mostu na most z blokada LSD
Blokady LSD są automatyczne. Niczego się nie uruchamia a co za tym idzie nie wymaga żadnego dodatkowego osprzętu.
Blokada LSD to właśnie szpera - mechanizm o ograniczonym poślizgu. Kilkunastoletni mechanizm LSD na 99% jest gówno wart i szkoda sobie dupę zawracać ze zmianą.
Chyba, że musisz i tak most zmienić bo Twój umarł...
Blokada LSD to właśnie szpera - mechanizm o ograniczonym poślizgu. Kilkunastoletni mechanizm LSD na 99% jest gówno wart i szkoda sobie dupę zawracać ze zmianą.
Chyba, że musisz i tak most zmienić bo Twój umarł...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Regeneracja takiego mostu wchodzi w gre ? bo kupowac nowe LSD troche dużo pieniedzy. a jakas blokada rozwiązała by dużo problemów w terenie 

- kamilrocky
- jestem tu nowy...
przypuszczam ze po zalozeniu lsd byl bys rozczarowany i nie rozwiazala byz zbyt wielu klopotow w terenie i tak jak kolega pisal kilkuletnia lsd jesli wogule bedzie dzialac to moze bydz tak ze nawet tego nie odczujesz
xj 4.0
P1 3.0
wk 3.0
P1 3.0
wk 3.0
Regeneracja najprostszą metodą, to podłożenie pod pakiet wytartych częściowo płytek
podkładki, lub dwóch - gdzieś było o tym na forum - bodajże 0,5 mm od zwrotnicy ursusa ponoć pasują idealnie, tyle tylko, że jeżeli dużo auto jeździ też po czarnym, to szybko się wycierają takie dociśnięte płytki.
Druga metoda, to ktoś gdzieś (lub jego wujek, czy stryjek wujka
) odkrył, że płytki takie posiada w znośnej cenie ASO toyoty, tylko nie bardzo było jasno opisane jaki model... musiałbyś przeszukać dogłębnie forum.
Druga sprawa, to jak koledzy powyżej sugerują, przemyśl tą operację - ja mam niedziałające LSD w moście, i poza zalaniem go po kupnie właściwym olejem, nie mam chęci na grzebanie przy nim - podłożenie takiej ilości podkładek by dało się to zauważyć w terenie spowoduje wykończenie płytek w ciągu kilku tygodni, a podłożenie jednej, by to pojeździło dłużej, będzie niezauważalne w terenie, więc wole zainwestować czas i pieniądze w innym kierunku, niż taka pseudo blokada ...
(ostatni akapit to moje własne przemyślenia oparte na lekturze)
Aha - bo tego chyba nikt dotąd nie napisał, mosty te (z LSD i bez) zewnętrznie różnią się tylko nalepką.
podkładki, lub dwóch - gdzieś było o tym na forum - bodajże 0,5 mm od zwrotnicy ursusa ponoć pasują idealnie, tyle tylko, że jeżeli dużo auto jeździ też po czarnym, to szybko się wycierają takie dociśnięte płytki.
Druga metoda, to ktoś gdzieś (lub jego wujek, czy stryjek wujka

Druga sprawa, to jak koledzy powyżej sugerują, przemyśl tą operację - ja mam niedziałające LSD w moście, i poza zalaniem go po kupnie właściwym olejem, nie mam chęci na grzebanie przy nim - podłożenie takiej ilości podkładek by dało się to zauważyć w terenie spowoduje wykończenie płytek w ciągu kilku tygodni, a podłożenie jednej, by to pojeździło dłużej, będzie niezauważalne w terenie, więc wole zainwestować czas i pieniądze w innym kierunku, niż taka pseudo blokada ...
(ostatni akapit to moje własne przemyślenia oparte na lekturze)
Aha - bo tego chyba nikt dotąd nie napisał, mosty te (z LSD i bez) zewnętrznie różnią się tylko nalepką.
W pełni sprawne LSD działa bardzo dobrze w terenie i mocno podnosi własności terenowe samochodu.
Zdrapek i poharatka
A takie regenerowane metodą podkładkową ? Jest w stanie przenieść moment potrzebny do obrotu koła obutego w MT-ka w błocie i nie sfajczyć się po 1 tys.km na asfalcie? (oczywiście mówiąc o tym momencie nie mam na myśli drugiego koła w powietrzu, zdaje sobie sprawę jak to działa-nie jest blokada 100%).
Mój cherokee miał ponad 300 tysięcy nalotu głównie po czarnym i LSD działało bardzo dobrze.
W rockim pewnie ktoś lał nie ten olej bo jak zmieniłem na odpowiedni to LSD działało ale nie tak dobrze jak w peepie.
Jeżeli dobrze się to zrobi to nie widzę przeszkód żeby żyło długo po takiej regeneracji.
O ile tarczki nie przypalone są oczywiście.
W rockim pewnie ktoś lał nie ten olej bo jak zmieniłem na odpowiedni to LSD działało ale nie tak dobrze jak w peepie.
Jeżeli dobrze się to zrobi to nie widzę przeszkód żeby żyło długo po takiej regeneracji.
O ile tarczki nie przypalone są oczywiście.
Zdrapek i poharatka