Uwaga na oszusta !! !!

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

rokfor32

Re: Uwaga na oszusta !! !!

Post autor: rokfor32 » sob gru 26, 2015 11:09 pm

Nie o takich tajlach mowa. Wiadomo że są pewne marki i modele "lubiane" przez złodziei - i sie tego unika. Acz czasem ciężko było (w moim przypadku) - bo swego czasu J12 na allegro w jakichś 50% to były jumane auta. A nie szło wyczuć, bo legalne części żeby sprzedać handlaże musieli mocno zaniżać cenowo - zwyczajny mechanizm rynku przy zalewie tanich kradzionych gratów.

Ale - jak wspomniałem, nie o takich tajlach mowa.

Ostatnio np. namierzyłem sobie pompe hydrauliczną. Niby żadne cudo - pełno tego. Ale - ta jest taka specjalna - pompa o zmiennym wydatku, samonastawnym zależnie od zapotrzebowania. rzadko spotykana, bo i rzadko stosowana, Stosuje się bowiem tam - gdzie jest wymagane utrzymanie stałego cisnienia w długim zakresie czasu. Teoretycznie - do załatwienia dowolnym regulatorem przelewowym - ale dowolny regulator ciśnienia ograniczy one ciśnienie - ale nie zapotrzebowanie mocy na silniku. A ta pompa dziął tak - że jak osiągnie nastawione cisnienie - to nie pobiera mocy. I nie grzeje oleju, I może tak przez .... wiele dni, na przykład.

Pompa tego typu kosztuje normalnie kilkanascie tysi pln. Normalnie bym nawet nie pomyślał o zakupie - no ale jak sie trafia leżak magazynowy (opisany zupełnie z dupy - więc se wisi na allegro już długo :wink: ) - to aż żal nie przytulić ... :)21

Tego typu pompa to idealny napęd wyciągarki hydraulicznej do auta - jej zastosowanie pozwala np. na zapodanie stałego momentu zasilajacego przy aucie wklejonym w błocie. Bez obawy o zagotowanie oleju, czy palenie sprzęgieł.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » ndz gru 27, 2015 8:33 am

Mozesz przyblizyc troche zasade dzialania tego perpetum mobile. Wydawalo mi sie, ze sprezanie to praca, a praca = cieplo.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » ndz gru 27, 2015 11:29 am

W nowych ciągnikach rolniczych i ładowarkach teleskopowych takie montują.Ciśnienie zawsze maksymalne,a wydatek zależny od potrzeb.
https://www.google.pl/search?q=load+sen ... 66&bih=608
L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn gru 28, 2015 8:28 pm

Pompa nurnikowa z talerzykiem, o zmiennej wydajności.

Takie stosuje sie, tam gdzie akumulator ciśnienia nie wyrabia. W układach zaworów hydraulicznych, czy tez w urządzeniach sterowych na statkach.

Rexroth takie robi, w cenach rozsadnych, ale nie kosztuje kilka złotych, ale tez nie kilkanascie tysiecy. W dźwigach tez sporo tego.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pn gru 28, 2015 9:09 pm

Ja to wszystko rozumiem. Zasada dzialania taka, ze ogranicza nagrzewanie w wyniku tarcia, niemniej tam gdzie jest sprezanie, tam tez jest wzrost temperatury. No kurcze nie moze byc inaczej. Sama pompa nie gwarantuje wiec nie zagotowania plynu przy stalym duzym obciazeniu. To caly uklad musi byc tak skonstruowany.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn gru 28, 2015 9:22 pm

Dlatego stosuje się chłodnice oleju w krótkim układzie, a tam gdzie przewody sa długie, nie ma potrzeby.

Ale ilość ciepła jest proporcjonalna do stopnia spreżania I wydatku. Jak stopień przyrostu ciśnienia jest stały, zmienne jest tylko obciażenie układu.

Dźwig, w którym pompy chodzą przez godzinę, cisnienie ma stałe 150Bar, nie zagrzeje sie, ale jak tylko dostaje obciażenia, bierze ładunek, zaraz temperature idzie w gore.

Dla układu z zaworem przelewowym nie bedzie róznicy bo ciśnienie I wydatek jest stałe. różni sie tylko przepływ przz zawór przelewowy, albo całkowity jego brak, przy pełnym obciazeniu.
513549044

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pn gru 28, 2015 9:36 pm

Czyli dobrze rozumiem, ze caly uklad musi byc tak zaprojektowany, sama pompa nie daje Ci takiej mozliwosci?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn gru 28, 2015 9:44 pm

Każdy układ hydrauliczny jest układem I jako taki wymaga projektu I obliczeń, choćby najprostszych. Wydatek pompy maksymalny, minimalny, oraz silnika/siłownika/element wykonawczy musi współgrać. Najczesciej wystarcza zwykły radiator, jak w układzie wspomagania kierownicy. jest w wiekszości naszych aut.

Sama pompa nic nie da, bo do wyciągarki jest potrzebna zmiana kierunku, luz I hamulec. To juz nie jest tylko pompa vs element roboczy.
513549044

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn gru 28, 2015 10:05 pm

suziXL pisze:Czyli dobrze rozumiem, ze caly uklad musi byc tak zaprojektowany, sama pompa nie daje Ci takiej mozliwosci?
Nie. Całość realizuje sama pompa - daje stałe ciśnienie, a wydatek w pełnym zakresie 0 - 100%.

Olej to nie powietrze - się nie spręża ... :wink: A ciśnienie (przy braku wydatku) równoważy elementy robocze pompy - temu nie ma poboru mocy - i wzrostu temperatury.

To nie jest jakaś skomplikowana sprawa - w praktyce stosuje sie albo pompy wielotłoczkowe ze zmiennym kątem tarczy napedowej (jak ustawisz kąt na "0" - to choćby było i 500 bar w układzie - pompa nie tłoczy nic - bo po prostu przy "0" tłoki sie nie poruszają) - albo łopatkowe ze zmiennym mimośrodem rotoru. W tym przypadku jak zostaje osiągnięte robocze ciśnienie - to mimośród ustawia się na "0" - rotor się obraca - ale bez mimośrodu niczego nie tłoczy.

ps. Oczywiście zmiana kierunku wirowania silnika to już dodatkowy sterownik - ale układ nie wymaga zaworów przelewowych.

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » wt gru 29, 2015 4:13 pm

Nie. Całość realizuje sama pompa - daje stałe ciśnienie, a wydatek w pełnym zakresie 0 - 100%.
Nie jestem specjalistą od hydrauliki, ale podstawy fizyki jakoś ogarnąłem i w tej mierze bliższe jest mi wyjaśnienie Miśka. W każdym układzie gdzie występuje wzrost ciśnienia, następuje jednoczesny wzrost temperatury. Jedyne co to w dobrze zaprojektowanym układzie jest on kompensowany odpowiednio wydajnym chłodzeniem (jak realizowanym to osobna kwestia). Rozumiem, że gdy układ jest zaprojektowany tak, iż ciśnienie jest stałe i czynnik roboczy cały czas pracuje, tylko jest przekierowywany w różne miejsca to temperatura układu też jest względnie stała i łatwo przewidywalna w dopuszczalnym zakresie obciążeń. W ten sposób rzeczywiście logicznym dla mnie jest, że można uniknąć przegrzewania czynnika przy ciągłym obciążeniu pracą.
Olej to nie powietrze - się nie spręża
Oj spręża mimo, że powietrzem nie jest. Najlepszym dowodem jest przyrost ciśnienia, jedyne co to prawie nie zmienia objętości wraz z jego wzrostem.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr gru 30, 2015 8:26 am

Mylisz dramatycznie pojęcia ... :)21

Sprężanie - to wlaśnie zmiana objętości wraz ze zmianą ciśnienia. No więc - olej się nie spręża. :wink:

A temperatura (jej wzrost) jest wynikiem wykonania przez układ określonej pracy - ale głównie efektem strat - jeżeli mowa o hydraulice. innymi słowy - jak zamkniesz olej w cylindrze - to w żaden sposób go nie zagrzejesz zwiększając nacisk na cylinder (czyli zwiększając w nim ciśnienie). Ale jeżeli ten olej będziesz przetłaczał - i nawet nie dygnie ciśnienie - to olej się zagrzeje i tak na skutek tarcia wiskotycznego :wink:

W opisywanej sytuacji układ ustawia się właśnie tak - że nie wykonuje pracy - więc nie pobiera energii - więc sie nie grzeje :wink: Oczywiście - nie do końca - bo rotor pompy wiruje, i jakieś tam straty na tarcie ma. Tyle że jest to taki poziom - że technicznie jest pomijalny, po prostu sie to ciepło rozprasza bez problemu i wypromieniowuje przez korpus.

To - o czym napisałeś (sprężanie i ciepło) dotyczy gazów - i jest to przemiana termodynamiczna. I jak najbardziej wiąże się z włożoną do układu pracą mechaniczną.

Sygma

Post autor: Sygma » śr gru 30, 2015 8:33 am

Nie bierz się za fizykę
pozostań przy Toyotach :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » śr gru 30, 2015 10:45 am

Sygma pisze:Nie bierz się za fizykę
pozostań przy Toyotach :)21
:)2 :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » śr gru 30, 2015 10:49 am

rokfor32 pisze:Mylisz dramatycznie pojęcia ... :)21

Sprężanie - to wlaśnie zmiana objętości wraz ze zmianą ciśnienia. No więc - olej się nie spręża. :wink:

A temperatura (jej wzrost) jest wynikiem wykonania przez układ określonej pracy - ale głównie efektem strat - jeżeli mowa o hydraulice. innymi słowy - jak zamkniesz olej w cylindrze - to w żaden sposób go nie zagrzejesz zwiększając nacisk na cylinder (czyli zwiększając w nim ciśnienie). Ale jeżeli ten olej będziesz przetłaczał - i nawet nie dygnie ciśnienie - to olej się zagrzeje i tak na skutek tarcia wiskotycznego :wink:

W opisywanej sytuacji układ ustawia się właśnie tak - że nie wykonuje pracy - więc nie pobiera energii - więc sie nie grzeje :wink: Oczywiście - nie do końca - bo rotor pompy wiruje, i jakieś tam straty na tarcie ma. Tyle że jest to taki poziom - że technicznie jest pomijalny, po prostu sie to ciepło rozprasza bez problemu i wypromieniowuje przez korpus.

To - o czym napisałeś (sprężanie i ciepło) dotyczy gazów - i jest to przemiana termodynamiczna. I jak najbardziej wiąże się z włożoną do układu pracą mechaniczną.
Fizyka plynow. Polecam blizsze zapoznanie :)21

Podpowiem, z pkt widzenia fizyki ciecze i gazy sa plynami. Podpowiem jeszcze, ze wyroznia pojecia cisnienie calkowite i jego skladowe cisnienie statyczne i cisnienie dynamiczne.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr gru 30, 2015 12:11 pm

Wszystko dobrze - ale omawiamy tutak aspekt praktyczny konkretnego rozwiązania technicznego. A dla takich warunków przyjmuje się, że ciecz (w tym olej hydrauliczny) w przedziałach ciśnienia rzędu 100 bar ma niemierzalną ściśliwość.

O czym zresztą mowa - mój pomysł opieram przecie na istniejącej konstrukcji przemysłowej opartej o taka pompę (nawet dokładnie ten sam producent - ino ta przemysłowa była o większej wydajności) - którą własnoręcznie serwisowałem - i wiem dokładnie jak działa tego typu pompa. Nie grzeje oleju (jak nie wykonuje pracy - mimo że się normalnie kręci) - i uj. :wink:

Możecie se do tego dorobić nawet teorię opartą na fizyce kwantowej - natomiast dlaczego nie grzeje - wytłumaczyłem wcześniej.

Panowie fizycy teoretyczni ... :wink:

Sygma

Post autor: Sygma » śr gru 30, 2015 12:24 pm

rokfor, fizyki się nie uogólnia.

Wywody przypominają stwierdzenie... że skoro żelazo jest cięższe od powietrza, to samoloty nie mogą latać :)21

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr gru 30, 2015 12:54 pm

Sygma pisze:rokfor, fizyki się nie uogólnia.

Wywody przypominają stwierdzenie... że skoro żelazo jest cięższe od powietrza, to samoloty nie mogą latać :)21
Przestań, prowokatorze :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr gru 30, 2015 3:05 pm

Dyskusja nie była nad zjawiskami fizycznymi - a nad konkretnym rozwiązaniem technicznym. I - owszem, w technice często się nie uwzględnia całej fizyki dotyczącej tematu - bo po prostu część zjawisk ma tak mały wpływ - że po prostu nieistotny dla tegoż rozwiązania. Tak jak w tym przypadku ściśliwość cieczy - i wywołany tym wzrost temperatury.

W przypadku hydrauliki siłowej główne przyczyny grzania się oleju to sprawność pompy/silnika (energia tracona jest zamieniana własnie na ciepło - a olej jest jednocześnie czynnikiem chłodzącym te urządzenia), tarcie wiskotyczne, i kawitacja.

W przypadku zwykłego przelewu ciśnieniowego pompa pobiera energię - a straty zamienia na ciepło. A olej wykonuje pracę - bezsensowna - ale wykonuje: w zaworze przelewowym jego energia potencjalna wyrażona ciśnieniem jest zamieniana na energie kinetyczna strumienia cieczy. Która jest potem bezsensownie rozpraszana w zbiornikiu - znowu zamieniając się na ciepło.

W przypadku pompy ze zmiennym wydatkiem tego wszystkiego niema - nie ma ruchu cieczy w układzie, jedynie tyle, co idzie na kompensację przecieków w układzie sterowania pompy. Poziom grzania sie oleju jest nieporównywalny z rozwiązaniem "klasycznym" - Pomimo braku chłodnicy, i pomimo tego - że to był (rozwiązanie przemysłowe o którym wspomniałem) napęd prasy dającej stałe obciążenie przez 24/h (z wyjątkiem czasu załadunku i rozładunku prasy - czyli kilka minut) - olej w maszynie był ledwo cieplejszy niż temperatura otoczenia.

Sygma

Post autor: Sygma » śr gru 30, 2015 3:09 pm

rokfor32 pisze: Dyskusja nie była nad zjawiskami fizycznymi - a nad konkretnym rozwiązaniem technicznym. I - owszem, w technice często się nie uwzględnia całej fizyki dotyczącej tematu - bo po prostu część zjawisk ma tak mały wpływ - że po prostu nieistotny dla tegoż rozwiązania. Tak jak w tym przypadku ściśliwość cieczy - i wywołany tym wzrost temperatury.
ale rozszerzalność cieczy i zmiany rozszerzalności w zależności od temperatury już tak

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr gru 30, 2015 4:45 pm

A co to zjawisko ma tu do rzeczy?

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob lut 20, 2016 11:13 pm

Sygma pisze:rokfor, fizyki się nie uogólnia.

dokładnie tak dlatego samoloty robione są z aluminium a nie z żelaza
jak nie wierzysz to spytaj teściowej :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » śr cze 09, 2021 8:02 am

Znalazłem na olx pożyteczną przydaśkę do pracy . Blisko. Więc dzwonię do typa:
-aktualne?
-chyba tak...
-???.
-yyy, noo tak...
-to przyjadę za 1h obejrzeć, bo blisko mam.
-ale po co? przecież zdjęcia są... (pierwszy cichy alarm w głowie, ale idę dalej)
-na zdjęciach to nawet zachód słońca nad śmietniskiem potrafi wyglądać romantycznie. Poproszę adres i będę.
-eee...yyy... Białystok...(drugi dzwonek)
-jaki Białystok? masz wpisaną miejscowość sąsiednią od mojej?
-yyyy...zaszła pomyłka w lokalizacji, ale mogę wysłać po wpłacie...
I tu pada więcej niecenzuralnych wyrażeń, postponujących jego pochodzenie, stopień inteligencji i z kim zrobił gówniany interes, zamieniając się na łby.
Kliknąłem więcej jego ogłoszeń, dzwonione z innego numeru, sytuacja się powtarza. Lokalizacje rozstrzelone, typ podaje drugi kraniec kraju i że szybka wysyłka po wpłacie.
Silne promieniowanie Skrzetusza:
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/C6kzk/
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr cze 09, 2021 8:19 am

Zgłoś do olx. Ewidentny oszust.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » śr cze 09, 2021 9:14 am

Nie cackaj się z ciulem. Administracja OLX i tyle. Powiedziałbym zrób screeny i wyślij z opisem sytuacji na pały ale pislicja się tym nie zajmie za chiny ludowe...
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”