Laptok

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Krees

Re: Laptok

Post autor: Krees » czw lut 17, 2022 11:57 am

Kostuch pisze:
czw lut 17, 2022 11:45 am
rokfor32 pisze:
śr lut 16, 2022 9:32 pm
Mogę. Ale to "zewnątrz" to niekoniecznie jest w zasięgu mojego wifi :wink:

Wiem, że się da po necie dalej (nawet znacznie dalej) - ale to jednak wymaga neta - na obu końcach :wink: Poza tym, rozwiązania prostsze zwykle są jedna bardziej skuteczne :wink:
No to albo obtaniasz i podcierasz d... szkłem, albo rozbijasz świnkę skarbonkę. Trzeciej opcji nie widzę.
Przy wymianie laptopa najbardziej mnie wk...a to że każdy wymyśla swój własny genialny układ przycisków i trzeba się praktycznie uczyć pisać od nowa.
Dali mi teraz służbowe lenovo T14 - jakiś geniusz ergonomii stwierdził, że koniecznie trzeba mieć między prawym alt i ctrl jeszcze przycisk PrtScr :)11
Krwa, w życiu nie użyłem przycisku PrtScr :)16
Jeszcze przywykniesz do tego, że po lewej w narożniku jest fn zamiast ctrl i reszta jest jak wszędzie.
Za to kiedyś próbowałem kupić małą klawiaturę (w sensie mniejsze przyciski, mniejsze wymiary wszystkiego, mniejszy rozstaw środków przycisków) - do małych dłoni. Nie ma. "mała klawiatura" jest synonimem obrąbania brzegów normalnej.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 17, 2022 12:06 pm

Krees pisze:
czw lut 17, 2022 11:57 am

Jeszcze przywykniesz do tego, że po lewej w narożniku jest fn zamiast ctrl i reszta jest jak wszędzie.
Za to kiedyś próbowałem kupić małą klawiaturę (w sensie mniejsze przyciski, mniejsze wymiary wszystkiego, mniejszy rozstaw środków przycisków) - do małych dłoni. Nie ma. "mała klawiatura" jest synonimem obrąbania brzegów normalnej.
Jak wszędzie? :lol:
Każdy chyba laptop ma inaczej poukładane PgUp, PgDn, End, Home itp...
Co do małej klawiatury - mam taką w szufladzie. Nawet zintegrowana z touchpadem i bezprzewodowa. Ale to naprawdę na dziecięce paluszki jest - nie potrafię na niej pracować.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 17, 2022 12:09 pm

Kostuch pisze:
czw lut 17, 2022 12:06 pm
Krees pisze:
czw lut 17, 2022 11:57 am

Jak wszędzie? :lol:
Każdy chyba laptop ma inaczej poukładane PgUp, PgDn, End, Home itp...
Co do małej klawiatury - mam taką w szufladzie. Nawet zintegrowana z touchpadem i bezprzewodowa. Ale to naprawdę na dziecięce paluszki jest - nie potrafię na niej pracować.
Mam taką do streamingu na dużym telewizorze :)21
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 17, 2022 12:13 pm

To podrzućcie specyfikację - model, marka?
Może ja nie umiem szukać, ale nie podołałem.

Co do pgup i reszty - coś w tym jest... Nie używam ich praktycznie, raz, że nie mają jakoś bardzo zastosowania u mnie, dwa - nie chce mi się ich szukać :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 17, 2022 12:17 pm

Ja się złamałem w zeszłym roku i kupiłem kompaktową maszynę gamingową. ASUS Zephyrus G14. Małe, lekkie, wydajne jak odrzutowiec. Kupiłem z myślą o okazjonalnym graniu z nudów w hotelu, ale przez rok niemal czasu pograłem dosłownie kilka razy.

Za to nigdy mi jeszcze CAD itp nie szarpał, bateria używana do pracy czy filmów trzyma godzinami, laptop przestał powodować przepuklinę przy przenoszeniu, da się go zasilić awaryjnie z powerbanku czy ładowarki do komórki.

Następny sprzęt kupię w tym samym stylu.

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw lut 17, 2022 12:22 pm

Bratproroka pisze:
czw lut 17, 2022 12:17 pm
Ja się złamałem w zeszłym roku i kupiłem kompaktową maszynę gamingową. ASUS Zephyrus G14. Małe, lekkie, wydajne jak odrzutowiec. Kupiłem z myślą o okazjonalnym graniu z nudów w hotelu, ale przez rok niemal czasu pograłem dosłownie kilka razy.

Za to nigdy mi jeszcze CAD itp nie szarpał, bateria używana do pracy czy filmów trzyma godzinami, laptop przestał powodować przepuklinę przy przenoszeniu, da się go zasilić awaryjnie z powerbanku czy ładowarki do komórki.

laptoki ze stajni msi sa kozackie, asus i legion moim zdaniem wymieka.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 17, 2022 12:23 pm

Krees pisze:
czw lut 17, 2022 12:13 pm

Co do pgup i reszty - coś w tym jest... Nie używam ich praktycznie, raz, że nie mają jakoś bardzo zastosowania u mnie, dwa - nie chce mi się ich szukać :)21
Coś takiego: https://www.hurt.com.pl/klawiatura-bezp ... 14594.html
Moja nie ma nadruku klawiatury numerycznej na touchpadzie. Jakiś prostszy model, ale też Xenic.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 17, 2022 12:30 pm

Kiedyś prawie kupiłem taką, ale mi przeszło :)
https://www.decentbargains.com/products ... -projector

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 17, 2022 12:35 pm

minizbowid pisze:
czw lut 17, 2022 12:22 pm
Bratproroka pisze:
czw lut 17, 2022 12:17 pm

laptoki ze stajni msi sa kozackie, asus i legion moim zdaniem wymieka.
Błądzisz. ASUS jest w rozmiarze kompaktowym nie do pobicia. A rozmiar i waga były dla mnie kluczowe przy zachowaniu wydajności pozwalającej czasem w coś pogiercować.

MSI oglądałem, ale na moment decyzji Zephyrus G14 zamiatał konkurencję. To jest rok temu, może po drodze coś się pokazało.
Zresztą, właśnie wyszła nowa seria Zephyrusów i są jeszcze lepsze.

Przy czym to są rzeczy kompaktowe, w pełni gamingowy laptop w wadze 4kg z ekranem 17" to głupota jest a nie laptop. Doskonale łączy wady laptopa z nieporęcznością PCta. Z profi laptopem 15,6 z dedykowaną grafiką zjeździłem cały świat i wg mnie nie warto. Zasilacz wielkości cegły tylko dodawał temu uroku.

Pakiet do pracy Zephyrusa to kompaktowe pudełko 14", mysz i ładowarka do komórki z USB-C Power Delivery. Mniejszy jest ewentualnie mój stary MS Surface.

Żeby nie być gołosłownym, to mój młodszy ma ACERA Predatora. I On sam twierdzi, że nigdy więcej. Wielkie, ciężkie, za 2 lata przestarzałe.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 17, 2022 12:47 pm

Kostuch pisze:
czw lut 17, 2022 12:23 pm
Krees pisze:

Moja nie ma nadruku klawiatury numerycznej na touchpadzie. Jakiś prostszy model, ale też Xenic.
:)2
Dzięki. To jest pomysł do dłoni odrobinę zbyt małych, żeby wygodnie pisać wszystkim palcami na standardowej klawiaturze.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 17, 2022 2:09 pm

Krees pisze:
czw lut 17, 2022 12:47 pm
Kostuch pisze:
czw lut 17, 2022 12:23 pm
Krees pisze:

:)2
Dzięki. To jest pomysł do dłoni odrobinę zbyt małych, żeby wygodnie pisać wszystkim palcami na standardowej klawiaturze.
Nie ma za co.
Zobacz jak na niej porozrzucali przyciski po prawej stronie spacji. Jesień średniowiecza... :)3
Prawego controla nie ma wcale.
Jak się programuje, to brak "ptaszków" tam gdzie na klawiaturze są od początku świata, strasznie irytuje.
Do klepania w wordzie jeszcze ujdzie.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 17, 2022 2:26 pm

Fakt - namieszane wybitnie... Wierzę, że jeśli korzystasz ciągle z tych "dodatkowych" znaków, to przestawianie się częściej niż raz jest wkurwiające.
Przejście z della na lenovo zajęło mi kwadrans, ale jak miałem tylko raz na ileś lenovo w rękach na kilka zdań - błędów była masa.

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » czw lut 17, 2022 2:34 pm

Lawirowanie między Dellem a Macbookiem kilka razy na dzień daje rozrywkę w pisaniu zwłaszcza :)13
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw lut 17, 2022 7:55 pm

A takiego wynalazka: Lenovo X220 Tablet - który testował?
Na razie używki (ładne) przekraczają dwa razy założony budżet - ale w jakiejś przyszłości - się zastanawiam. Wygląda toto sensownie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw lut 17, 2022 10:21 pm

rokfor32 pisze:
czw lut 17, 2022 7:55 pm
Na razie używki (ładne) przekraczają dwa razy założony budżet - ale w jakiejś przyszłości - się zastanawiam. Wygląda toto sensownie.
Ja mam. W zasadzie miałem, długich parę lat. Teraz wylądował w garażu - wymieniłem (z radością) klamota na fujitsu T936 za jakieś drobne, w świetnym stanie.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt lut 18, 2022 3:09 pm

Le ja nie mam wymogów co do mobilności. Ma się nie psuć, a taki układ ekranu ma sens w moich zastosowaniach. Pod kątem awaryjności możesz go jakoś zrecenzować?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt lut 18, 2022 3:10 pm

A - i ten T400 dotarł - bardzo pozytywne wrażenie jak za taką kasę :)2

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt lut 18, 2022 4:38 pm

rokfor32 pisze:
pt lut 18, 2022 3:09 pm
Le ja nie mam wymogów co do mobilności. Ma się nie psuć, a taki układ ekranu ma sens w moich zastosowaniach. Pod kątem awaryjności możesz go jakoś zrecenzować?
Bo ja wiem... no jakoś specjalnie to się nie psuł. Digitizer miałem niedomagający od zakupu (nie rysowało na pasku szerokości 1 czm) zatem korzystałem mało. Poza tym baterie padały najpóźniej po roku (chyba po trzeciej dałem sobie spokój). Obudowa nie wytrzymała trudow eksploatacji, palmrest trochę się nadłamał tu i ówdzie. Ale ogólnie wszystko działało. Zważywszy na ogólnie słabe już parametry, nie reanimowałem trupa. W kosztach solidnego remontu kupiłem rzeczonego fujitsu w którym działa wszystko, bateria trzyma min 6h, waży i zajmuje połowę thinkpada, rozdzielczość 1080p - w lenovo zdarzały się aplikacje z oknami, które nie przewidywały tak podle niskiej rozdziałki :lol: I jest zauważalnie szybszy (parę generacji procesora wyżej). Fajna alu-obudowa stwarza miłe w dotyku wrażenie solidności.
X200 T to dobry (plastikowy) sprzęt, ale już prehistoria. Bursztyn i kamień łupany. Dałbym sobie spokój (a w zasadzie, to tak zrobiłem :)21 )
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

meenia

Post autor: meenia » sob lut 19, 2022 9:31 pm

rokfor32 pisze:
czw lut 17, 2022 7:55 pm
X220 tak ale nie tablet, ten zawiasik wymieka. Mam za to 6 sztuk x220i na warsztacie i nic innego nie chce, m też Panasonic cf ale nie mieszczę się z nim w aucie.
sj 425 606468554

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz lut 20, 2022 11:04 am

Ten bez tabletu jest dla mnie bez sensu - T400 (może ciut słabszy w bebechach) robi w zasadzie tak samo, a dla mnie ma optymalny rozmiar, i ciągle przydatną kieszeń na CD lub drugi dysk twardy.

A wracając do x220 - dotyk tam działa na palucha - czy tylko na rysik?

meenia

Post autor: meenia » ndz lut 20, 2022 11:42 am

rokfor32 pisze:
ndz lut 20, 2022 11:04 am
Ten bez tabletu jest dla mnie bez sensu - T400 (może ciut słabszy w bebechach) robi w zasadzie tak samo, a dla mnie ma optymalny rozmiar, i ciągle przydatną kieszeń na CD lub drugi dysk twardy.

A wracając do x220 - dotyk tam działa na palucha - czy tylko na rysik?
Na Rysiek tylko, widać mamy inny profil używania, mam je tylko do diagnostyki, na każdym trzy systemy, jest mały i poręczny, mieszczę się z nim w aucie za kierownicą, bateria 5 godzin, nie szkoda jak spadnie bo tani. Ilość posiadanych kompów wynika z mnogości używanych aplikacji a co za tym idzie z mnogości koniecznych do tego systemów. Kieszeń na CD ma stacja dokująca za kilkadziesiąt PLN, potrzebuje CD tak sporadycznie że nie widzę potrzeby żeby go ze sobą nosić. No i wygląda jakby kosztował 50 PLN więc nikt mi żadnego jeszcze nie próbował zawinąć jak zostanie gdzieś leżeć.
sj 425 606468554

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz lut 20, 2022 12:00 pm

Kieszeni ja używał głównie do dodatkowego dysku - tak się przyzwyczaiłem, że komp i system to jeden - a dane to osobny dysk. Ale czasem się przydaje zapodać coś z krążka.

Pewien jesteś, że tylko rysik? Bo jak tak - to niestety nie dla mnie zabawka (acz się podoba). Musi działać na palucha.

Edit - z neta wychodzi, że powinien, bo digitizer ma dwie warstwy - na rysik i paluchy własnie.

meenia

Post autor: meenia » ndz lut 20, 2022 12:07 pm

rokfor32 pisze:
ndz lut 20, 2022 12:00 pm
Kieszeni ja używał głównie do dodatkowego dysku - tak się przyzwyczaiłem, że komp i system to jeden - a dane to osobny dysk. Ale czasem się przydaje zapodać coś z krążka.

Pewien jesteś, że tylko rysik? Bo jak tak - to niestety nie dla mnie zabawka (acz się podoba). Musi działać na palucha.

Edit - z neta wychodzi, że powinien, bo digitizer ma dwie warstwy - na rysik i paluchy własnie.
Odkopalem polamanca, działa jednak z palca, wprowadziłem Cię w błąd. Przepraszam

Musiało mi się z cf19 pomylić.
sj 425 606468554

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz lut 20, 2022 5:48 pm

Tylko na rysik to były stare Hp T1100 (jak dobrze pamiętam oznaczenie). Miałem - i popchnąłem, właśnie z tego powodu. W moim zastosowaniu brak opcji na palucha to dyskwalifikacja.

Za to zostawiłem sobie jako okaz muzealny HTC shift 9500. W oryginale (pod vistą) to była porażka użytkowa, pod XP nawet szybko działał, ale nie w całości (do istotnych funkcji nie istniały sterowniki). Pod win7 zaczął działał bardzo składnie - ale ma za mało pamięci (1GB). Zostawiłem, bo są do niego kości 2GB - ale ciągle mają cenę z zada. Może za jakiś czas ciut potanieją, albo gdzie okazyjnie wywącham, to se go ożywię :wink: Nie da się na nim sensownie pracować (bo właśnie mało ram go szybko muli, część aplikacji diagnostycznych też po prostu nie odpala) - ale jako awaryjny set na wycieczki (do zastosowań do tego - czego nie obskoczy android) może jeszcze być. I - jednak, fizyczna klawiatura (nawet tak mała) jest o niebo lepsza niż wirtualna :wink:

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz lut 20, 2022 8:46 pm

rokfor32 pisze:
ndz lut 20, 2022 5:48 pm
Tylko na rysik to były stare Hp T1100 (jak dobrze pamiętam oznaczenie). Miałem - i popchnąłem, właśnie z tego powodu. W moim zastosowaniu brak opcji na palucha to dyskwalifikacja.

Za to zostawiłem sobie jako okaz muzealny HTC shift 9500. W oryginale (pod vistą) to była porażka użytkowa, pod XP nawet szybko działał, ale nie w całości (do istotnych funkcji nie istniały sterowniki). Pod win7 zaczął działał bardzo składnie - ale ma za mało pamięci (1GB). Zostawiłem, bo są do niego kości 2GB - ale ciągle mają cenę z zada. Może za jakiś czas ciut potanieją, albo gdzie okazyjnie wywącham, to se go ożywię :wink: Nie da się na nim sensownie pracować (bo właśnie mało ram go szybko muli, część aplikacji diagnostycznych też po prostu nie odpala) - ale jako awaryjny set na wycieczki (do zastosowań do tego - czego nie obskoczy android) może jeszcze być. I - jednak, fizyczna klawiatura (nawet tak mała) jest o niebo lepsza niż wirtualna :wink:
TC1100 jest zajebisty. Mam plan, żeby go sobie przyspieszyć dyskiem ssd.
Zupełnie natomiast nie rozumiem po co w komputerze dotykowy ekran. Po chwili macania nie da się pracować, bo cały ekran jest wyświniony.
Chyba że ktoś tylko przewija na nim cycki...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”