windows 11

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: windows 11

Post autor: Kostuch » ndz gru 12, 2021 12:31 am

misman pisze:
ndz gru 12, 2021 12:05 am
...

Ale rzecz dotyczy tylko pislandu i aut rejestrowanych w pislandzie. Za granicą i z obcymi blachami może być kłopot.
No właśnie
Konwencja Wiedeńska itd...
A moje symetryczne światła powodują wysypko-sraczkę u diagnostów, chociaż za Odrą byłyby koszerne.
Jeden mistrz mnie rozczulił ostatnio - na szybie nie ma europejskiej sygnatury, więc nielegal (nie szkodzi, że wcześniej było koszer).
W sumie cieszę się, że mieszkam jeszcze w Polsce i problemy np jradka są mi obce :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » ndz gru 12, 2021 1:33 am

Do świateł mogą się czepiać; homologację możesz osrać, ale muszą spełniać warunki techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu - czyli m.in. asymetryczną wiązkę (co jest zawarte w rozporządzeniu o warunkach technicznych i niezbędnym wyposażeniu pojazdów). Tak że ten. Nie masz gdzieś do namierzenia chińskich zamienników, ale asymetrycznych? Pamiętam, ze kiedyś w dodgu zmieniałem, i to była jedyna w zasadzie możliwość umożliwiająca wysyłanie wszystkich służbistów nach*uj... :)21
Wszyscy się obsrywają na te homologacje, jednakże jest taki szczegół w w/w rozporządzeniu: obowiązek zdobycia i posiadania homologacji dotyczy importerów i producentów :lol: A ewentualny jednostkowy "import" na potrzeby własne jest z tego wymogu zwolniony. Jednakże - jak już wspomniałem - pojazd ma być zgodny z wymogami technicznymi - i to właśnie jest istota skeczu... :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz gru 12, 2021 2:59 pm

misman pisze:
ndz gru 12, 2021 1:33 am
Do świateł mogą się czepiać; homologację możesz osrać, ale muszą spełniać warunki techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu - czyli m.in. asymetryczną wiązkę (co jest zawarte w rozporządzeniu o warunkach technicznych i niezbędnym wyposażeniu pojazdów). Tak że ten. Nie masz gdzieś do namierzenia chińskich zamienników, ale asymetrycznych? Pamiętam, ze kiedyś w dodgu zmieniałem, i to była jedyna w zasadzie możliwość umożliwiająca wysyłanie wszystkich służbistów nach*uj... :)21
Wszyscy się obsrywają na te homologacje, jednakże jest taki szczegół w w/w rozporządzeniu: obowiązek zdobycia i posiadania homologacji dotyczy importerów i producentów :lol: A ewentualny jednostkowy "import" na potrzeby własne jest z tego wymogu zwolniony. Jednakże - jak już wspomniałem - pojazd ma być zgodny z wymogami technicznymi - i to właśnie jest istota skeczu... :)21
Lampy sobie przerobiłem. Nie występują w zamienniku europejskim.
A dlaczego przeszkadza brak E-cośtam na kloszach tylnych lamp? Też mają być asymetryczne?
Panom wszechmogącym diagnostom przeszkadzają napisy na szybach po amerykańskiemu a nie po europejsku :)21
Nie wspomnę o corocznym udawadnianiu, że numer vin nie występuje na ramie...

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz gru 12, 2021 3:37 pm

Zmień stację diagnostyczną na taką z myślącymi pracownikami... :roll:

A tylne lampy w wersji USA mogą mieć inną barwę światła kierunkowskazów - nie wiem jak tam masz u siebie. Europa ma pomarańczowy, US czerwony.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz gru 12, 2021 4:16 pm

Krees pisze:
ndz gru 12, 2021 3:37 pm

A tylne lampy w wersji USA mogą mieć inną barwę światła kierunkowskazów - nie wiem jak tam masz u siebie. Europa ma pomarańczowy, US czerwony.
US ma czerwony, pomarańczowy, albo biały w zależności czy kierunki zintegrowane czy nie i z czym

a numer na ramie, podszybiu, tabliczce i takich tam, to diagnosta ma wiedzieć gdzie jest i znaleźć a nie ty :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz gru 12, 2021 4:21 pm

Krees pisze:
ndz gru 12, 2021 3:37 pm

Nie chodzi o kolor - brakuje napisu że E-coś
Co roku wybieram inną stację jako eksperyment socjologiczny. ZAWSZE jest problem (nie techniczny, tylko formalno-zdupny).
lbl78 pisze:
ndz gru 12, 2021 4:16 pm

a numer na ramie, podszybiu, tabliczce i takich tam, to diagnosta ma wiedzieć gdzie jest i znaleźć a nie ty :)21
Nie mamy pańskiego numeru i co nam pan zrobi? :)21
Do widzenia, bo ma pan nielegalne auto. Jak będzie numer na ramie, to wtedy niech pan przyjedzie. Łaskawie znajdziemy inny problem...

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz gru 12, 2021 4:31 pm

Współczuję okolic.

U mnie powodem marudzenia były poważne usterki co najwyżej, jakieś luzy czy coś, czego ja nie wychwyciłem a na ścieżce wyszło. 2 tygodnie dostałem chyba raz, na kompleksowe ogarnięcie maglownicy. Rama jest na grubo obita antykorozją, niech szukają jak im się chce.

Musisz mieć na tyle nietypowe auto, że przykrywają zero wiedzy upierdliwością :roll:

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » ndz gru 12, 2021 5:07 pm

W Pajero 2 przez 15 lat, nigdy żaden diagnosta nie zapytał o numer na ramie.

Może któryś zapyta ewentualnie, gdzie jest rama jak już się zupełnie utleni :)21
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz gru 12, 2021 7:33 pm

Krees pisze:
ndz gru 12, 2021 4:31 pm
Musisz mieć na tyle nietypowe auto, że przykrywają zero wiedzy upierdliwością :roll:
Bardzo popularne to ono nie jest :)
Bardziej chodzi mi o to, że niepojętą rzeczą dla nich jest że vin jest na nalepce w schowku, nalepce na drzwiach i podszybiu. Koniec.
Jak to tak ?? To niemożliwe !! Oszust i krętacz :)26

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz gru 12, 2021 7:56 pm

Kostuch pisze:
ndz gru 12, 2021 7:33 pm
Krees pisze:
Bardziej chodzi mi o to, że niepojętą rzeczą dla nich jest że vin jest na nalepce w schowku, nalepce na drzwiach i podszybiu. Koniec.
typowo polskie podejście ale co się dziwić jak przykład zawsze idzie z góry a tam przecież nikt nie może się mylić :roll:
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz gru 12, 2021 8:46 pm

Kostuch pisze:
Zastępcze dają na naklejkach, pokonaj ich własną bronią :)21
Moi vinu uczciwie szukają za każdym razem jak się nowym autem pojawić.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » ndz gru 12, 2021 9:35 pm

Kostuch pisze:
Krees pisze:
Dziwne w sumie. U mnie był numer na podszybiu, w widocznym miejscu i nikomu się go nie chciało szukać na jakiejś tam ramie... W RAMie :lol: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn gru 13, 2021 12:02 am

Takayuki pisze:
ndz gru 12, 2021 8:46 pm
Kostuch pisze:
tak po raz pierwszy, i to zawsze mi mówią przyjedź przed zakupem :)21 znajdziemy co jest nie tak, potem będzie spokój :)21
a co do zastępczych w/g prawa ma być trwale naniesiony więc nie może być naklejka :)21

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pn gru 13, 2021 12:11 am

lbl78 pisze:
pn gru 13, 2021 12:02 am
tak po raz pierwszy, i to zawsze mi mówią przyjedź przed zakupem :)21 znajdziemy co jest nie tak, potem będzie spokój :)21
a co do zastępczych w/g prawa ma być trwale naniesiony więc nie może być naklejka :)21
Praktik jebiut teoriu, nie powiem kto gdzie i w czym żeby problemów nie narobić...

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn gru 13, 2021 12:27 am

lbl78 pisze:
Takayuki pisze:
ndz gru 12, 2021 8:46 pm
Kostuch pisze:
Hmmm...
Jeden kolega mi opowiadał, że jego kolega pojechał na stację diagnostyczną. Ciekawa sprawa, bo miał podobną sytuację jak ja (czyli fabrycznie rama bez numerów i tylko nalepki z fabryki) :)21
No i okazało się że naklejki przy okazji prac blacharsko-lakierniczych zanikły.
Przypadkiem okazało się że pan diagnosta zna linki do popularnego u nas portalu aukcyjnego gdzie można sobie nalepki zamówić.
I mówię wam, kolega kolegi zadowolony jak dziecko a nalepki lepsze niż fabryczne. Nawet dostał na zapas, jakby musiał znowu drzwi klepać.
:)14

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn gru 13, 2021 1:16 am

oczywiściee są takie możliwości, sam tak "homologowałem" hak w patrolu z `89 :)21
co nie zmienia faktu "legalności" i to co kto powinien wiedzieć/zrobić na przeglądzie :)21

dla głupiego przykłądu kiedyś zapomniałem o OBT (na wyjeździe) i na szybko robiłem w przypadkowej stacji, jakież oburzenie było jak kazałem "panu diagnoście" dokładne sprawdzenie zawieszenia i ustawienie świateł :)21 no jak tak można! :)21 przecież powinieneś być szczęśliwy że dostałeś pieczątkę, a nie jakieś tam sprawdzania, wydruki, ustawiania :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn gru 13, 2021 7:56 am

Jak jesienią byłem na diagnostyce sprawdzić zawieszenie po sezonie:
- dzień dobry, chciałem sprawdzić zbieżność i zawieszenie
- a co się dzieje?
- nic, samochód dużo jeździł i w dupę dostał, chcę sprawdzić.
- yyy ee [reset systemu poznawczego] eee. No dobrze...

:)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pn gru 13, 2021 2:01 pm

Takayuki pisze:
pn gru 13, 2021 12:11 am
lbl78 pisze:
Praktik jebiut teoriu, nie powiem kto gdzie i w czym żeby problemów nie narobić...
Ja miałem nalepkę, ale to tabliczka znamionowa. Vin prawilnie naniesiony na ramę. Wszystko w oskp za decyzją naczelnika wydziału komunikacji po ekspertyzie rzeczoznawcy.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn gru 13, 2021 5:03 pm

Kabal pisze:
pn gru 13, 2021 2:01 pm
Ja miałem nalepkę, ale to tabliczka znamionowa. Vin prawilnie naniesiony na ramę. Wszystko w oskp za decyzją naczelnika wydziału komunikacji po ekspertyzie rzeczoznawcy.
Panie... Po takim zabiegu i wszystkich poważnych pieczątkach, to co najmniej 20 koni więcej :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr gru 15, 2021 9:38 am

Dane techniczne podawałem z komórki na OSP , bo taki pojazd nie występuje w spisie .Na "zwykłej" stacji diagnostycznej pan diagnosta zadał rzeczowe pytanie , czy sam przerabiałem ( Hundaj H1) , po czym kazał jechać gdzie indziej.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » śr gru 15, 2021 2:25 pm

Tabliczka może być zastępcza. W moim Patrolu mam taką pamiątkę po poprzednim właścicielu. Numer na ramie się stlenił, więc gostek się udał na ekspertyzę, tam mu potwierdzili, że numer nieczytelny i nabili zastępczą tabliczkę z innym już numerkiem na nadwoziu z samego przodu pod maską. Są kwity potwierdzające legalność całej akcji.
Wprawdzie to był jeszcze koniec lat 90-tych, ale do chwili obecnej żaden diagnosta nie kwestionuje.

pzdr. :)21
Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt sty 07, 2022 7:12 am

Powoli i ostrożnie zmieniam zdanie co do Windows11.

To jest wyjątkowo... specyficzna wersja Windows, tak wychodzi. Dla cierpliwych.

Losowe usuwanie driverów do Bluetooth a ostatnio do kart sieciowych zaczyna mnie wnerwiać.

Np.
Pracujesz podłączony do WiFi. W pewnym momencie próbujesz coś odświeżyć i okazuję się, że straciłeś połączenie. Luz, zdarza się. Powinno się automatycznie połączyć ponownie, ale OK. Robisz podejście ręczne. W sensie klik na pasku zadań w panel ustawień połączeń.

Zonk.

Nie ma połączeń sieciowych. W sensie nie ma elementu, który to kontroluje. Zniknął. Ikony, itp. Jest Bluetooth, jest przełącznik trybu samolotowego, nie ma kontrolek WiFi.

OK, grzebiemy. Ustawienia itp. Nie ma. Nie ma ustawień sieciowych. Tzn jest zakładka w Ustawieniach, ale nie podaje żadnych informacji. Tak, jakby ktoś usunął karty sieciowe z systemu. Windowsowe narzędzie do rozwiązywania problemów stwierdza, że nie masz podłączonego kabla sieciowego (sic!). I na tym kończy działanie. Podłącz kabel sieciowy!

Reset kompa nie przywraca sieci. Nawet wyłączenie i ponowne włączenie. Dopiero wyłączenie i ponowne uruchomienie przy odpiętym zasilaniu. W sensie kabel out, wyłączyć i po chwili włączyć.

Masakra.

Dokładnie ten sam problem miałem niedawno z Bluetooth. Obszedłem sprzętowo.

Nie wykluczam konfliktu programowego z moim VPN, który przejmuje kontrolę nad całością połączeń sieciowych, ewentualnie czegoś sprzętowego.

Ale generalnie tylu akcji z Windows 10 nie miałem przez kilka lat, co z Windows 11 miałem w 2 miesiące.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt sty 07, 2022 8:39 am

10 ma to samo. Wina ostatniej aktualizacji, odinstaluj ją i powinno zniknąć.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt sty 07, 2022 8:53 am

Hmm. Może, nie wykluczam.

Ale ja sam na Win10 nigdy tego nie spotkałem. Na Win11 częsty problem. Przy moim użytkowaniu, kilka sieci, zmiana sieci 2-3 razy dziennie minimum, do tego podpinane i odpinane akcesoria BT, trudno stwierdzić czasem co jest przyczyną. Plus VPN z kilkoma domyślnymi lokalizacjami serwerów nie ułatwia sprawy.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt sty 07, 2022 8:57 am

to ja mam odwrotnie

po ostatniej aktualizacji przestał gubic sieć
:)21

wcześniej faktycznie raz na jakiś czas zanikały mi opcje sieciowe. Reset pomagał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”