kącik MTB

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Krees

Re: kącik MTB

Post autor: Krees » pn kwie 22, 2024 6:33 pm

Dzięki!

To nie dla mnie - dla żony. Gravelem do pracy chce jeździć, ma kilkanaście km w jedną stronę - ścieżki utwardzone, ścieżki leśne dobrej jakości, miasto.
Obyta z rowerem, kiedyś startowała w MTB. Kask ma być po pierwsze bezpieczny, po drugie wygodny, po trzecie nie zabić ceną na miejscu - ale widzę, że propozycje z Enduro nie są jakoś bardzo dokuczliwe.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pn kwie 22, 2024 7:56 pm

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » śr maja 29, 2024 5:24 pm

Ktoś szukał żeby ze by stacji ładowania aut ładować rower , przypadkiem natrafiłem https://www.olx.pl/d/oferta/adapter-do- ... bserved_ad
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » czw maja 30, 2024 1:11 pm

Z przyjemnością będę tę konfrontację oglądał. Pedalarze kontra ekodrajwerzy na węgiel.
:)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt cze 14, 2024 7:43 pm

Popełniłem ramę , sztuciec potrzebny . Najchętniej 2 x spring , w oleju.
Chce jeszcze dorzucić silnik . Tylko nie wiem jakie paliwo.
:P
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » sob cze 15, 2024 7:35 pm

tu masz na pb98 :)21 https://www.olx.pl/d/oferta/zabytkowy-r ... ZX1Ge.html w sumie są dwa do wzięcia :)2

sam się zastanawiałem ale rozchodziłem ale co by nie mówić fajne rozwiązanie :)2
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob cze 15, 2024 7:52 pm

Marci pisze:
sob cze 15, 2024 7:35 pm
tu masz na pb98 :)21 https://www.olx.pl/d/oferta/zabytkowy-r ... ZX1Ge.html w sumie są dwa do wzięcia :)2

sam się zastanawiałem ale rozchodziłem ale co by nie mówić fajne rozwiązanie :)2
Mam zabytkowy tablet i olx się nie otwiera . Ale czemu na pb98 ?
:)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob cze 15, 2024 8:21 pm

Marci pisze:
sob cze 15, 2024 7:35 pm

Conieco temat napędu spalinowego ogarniam , super sprzęty . Chcesz coś , to doradzę.
Np.Polak z NL mi mówił, że zezłomowali ustawowo Sachsy rowerki . Szkoda że mnie tam nie było , bo bym wywiózł trochę.

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz cze 16, 2024 8:52 am

z ciekawostek rower mnie oddali , brak pytań co jak było zrobione i dlaczego i kiedy , ponoć biegły go oglądał .
widełki przednie zgięte , tył koło zwichrowane , rower idzie do ludzi , ja go nie będę naprawiał bo ..............
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

trocin

Post autor: trocin » ndz cze 16, 2024 12:12 pm

... wyleczyłeś sie z jazdy rowerem po mieście między sporo większymi użytkownikami :)21
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz cze 16, 2024 2:03 pm

Nie kupiłem już drugi rower , waży z 9kg i mam na nim nalatane w ciągu pięciu dni prawie 90km z tego 60 praca-dom , kolano zaczyna lekko pobolewać po 7km więc narazie poruszam się bez ciśnienia , osiągi roweru podobne ale wiem jak je poprawić , bo narazie wykręciłem vmax ok.50 , muszę kupić sobie szaro-czarny strój aby pasował do roweru i zlewał się z otoczeniem. Mam uraz do tego skrzyżowania i jak wracam do domu to jadę inaczej . Po drugie wyleczyli mnie z posiadania roweru elektrycznego , kartę pamięci z kamery zatrzymali choć nie ma na niej nic co by wnosiło do sprawy bo kamera nie działała od miesiąca ale zatrzymali bez podania przyczyny , ranking zaufania do MO spadł jeszcze niżej kiedyś był na dnie , a teraz leży gdzieś w mule , moja rada karta pamięci jak najmniejsza i po każdej jeździe ją formatuj bo chust wie czego będą szukać :)21
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz cze 16, 2024 2:12 pm

Uraz psychiczny jest gdzieś tam w głowie bo jak jadę nawet autem też mam jakieś tam obawy ...........mam nadzieje że przejdzie niedługo .

Pytanie z innej beczki czy był ktoś tu https://www.sztolnialuiza.pl/index.php/pl/ bo opinie gogle do mnie nie przemawiają pytam bo nie mam daleko raptem 2h z minutami jazdy .
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz cze 16, 2024 2:21 pm

Marci pisze:
ndz cze 16, 2024 2:12 pm
Uraz psychiczny jest gdzieś tam w głowie bo jak jadę nawet autem też mam jakieś tam obawy ...........mam nadzieje że przejdzie niedługo .

Pytanie z innej beczki czy był ktoś tu https://www.sztolnialuiza.pl/index.php/pl/ bo opinie gogle do mnie nie przemawiają pytam bo nie mam daleko raptem 2h z minutami jazdy .
Tak, ja. Fajne. Szczególnie jak dzieciory chcesz zabrać i coś pokazać.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

trocin

Post autor: trocin » ndz cze 16, 2024 2:45 pm

Marci pisze:
ndz cze 16, 2024 2:03 pm
Nie kupiłem już drugi rower
no cóż... zdrowia :)21 i szczęścia
Ostatnio zmieniony ndz cze 16, 2024 8:28 pm przez trocin, łącznie zmieniany 1 raz.
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » ndz cze 16, 2024 3:27 pm

Marci pisze:
Nie kupiłem już drugi rower , waży z 9kg i mam na nim nalatane w ciągu pięciu dni prawie 90km z tego 60 praca-dom , kolano zaczyna lekko pobolewać po 7km więc narazie poruszam się bez ciśnienia , osiągi roweru podobne ale wiem jak je poprawić , bo narazie wykręciłem vmax ok.50 , muszę kupić sobie szaro-czarny strój aby pasował do roweru i zlewał się z otoczeniem. Mam uraz do tego skrzyżowania i jak wracam do domu to jadę inaczej . Po drugie wyleczyli mnie z posiadania roweru elektrycznego , kartę pamięci z kamery zatrzymali choć nie ma na niej nic co by wnosiło do sprawy bo kamera nie działała od miesiąca ale zatrzymali bez podania przyczyny , ranking zaufania do MO spadł jeszcze niżej kiedyś był na dnie , a teraz leży gdzieś w mule , moja rada karta pamięci jak najmniejsza i po każdej jeździe ją formatuj bo chust wie czego będą szukać :)21
Przemyśl te kolory, serio. Chyba, że zbierasz na zniżki stałego klienta u ortopedy.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » ndz cze 16, 2024 7:12 pm

Marci pisze:
Co za kobyłkę kupiĺeś ?

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » śr wrz 04, 2024 12:12 pm

Bratproroka pisze:
ndz cze 16, 2024 3:27 pm
Marci pisze:
Przemyśl te kolory, serio. Chyba, że zbierasz na zniżki stałego klienta u ortopedy.
Kolory bardziej oczojebne bo im bardziej się zlejesz z tłem to tak jak pisze Brat, możesz potem być częstym gościem u ortopedy a tego chyba wolałbyś uniknąć
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » śr wrz 04, 2024 9:02 pm

jakich kolorów byś nie miał i jak bardzo widoczny to i tak w Ciebie celują bo ma zawsze wytłumaczenie że cię nie widział bo szybko jechałeś :)21 z naciskiem na szybko , bo on jechał powoli , może tylko lekko ponad 10 więcej no może max 20 więcej , z roweru jestem zadowolony ale zaczołem szukać kolejnej maszyny bo ta jest dla mnie za delikatna mam już coś na oku. Leciałem ostatnio po dwu pasmówce tak w okolicach 45-50 to psy mnie dogoniły i myśleli że elektryk , jakie było ich zdziwienie jak żobaczyli to to zwykły rower , a gościu kręci pedalierą spokojnie , szkoda że zdjęcia nie zrobiłem , szczęki z czarnego zbierali :lol: nawet im pomachałem . Wziołem się za wk*rwianie tych na mocnych hulajnogach i na fat-bike idzie mi całkiem przyzwoicie , Ci z hulajnog opuszczają szybkę w kasku , a ci z fat-bike czasem zagadają , co do zdrowia kolano o sobie daje znać i jest jeszcze lekko opuchnięte , kondycja lekko spadła :( ale nad nią pracuje . Dziś koledzy w pracy się śmiali że mi wydrukują kartę z napisem " Ja mam 50lat , a Ty powinieneś jechać szybciej ode mnie o różnice wieku " :)21 ...
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr wrz 04, 2024 9:53 pm

No to szybki jesteś. Mnie czasami na mono wyprzedzali , tak na łokieć , no nie ma szans . Star warsy normalnie , zap . Na mono próbowałeś ? Hamowanie awaryjne raz zaobserwowałem . Chętnie bym spróbował.

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw wrz 05, 2024 9:22 am

na mono nie próbowałem , ale kilku krotnie jechaliśmy obok siebie lub jeden za drugim , a na czerwonym chwile się zagada , mono ma ograniczenia , przegrywa na nierównych powierzchniach , torowiskach , nie pojedziesz tam gdzie niema drogi rowerowej lub ograniczenia do 30km lub jakiejś strefy , zostaje chodnik , który jest taki jaki jest . tyle moich wypocin na temat mono , Dziś byłem zaatakowany przez wagę średnią taką 7,5T , pan skręcał w prawo , a ja jechałem z naprzeciwka na skrzyżowaniu z ruchem kierowanym , pan na białym hamował co nie odniosło skutku ,a ja na czerwonym co niby oznacza drogę rowerową i też gie dało ale odbiłem w lewo co dało mu parędziesiąt centymetrów miejsca , mnie się ciśnienie podniosło ale tylko na chwilę , a co u kierowcy to nie wiem , pojechałem dalej , miłego dnia :wink:
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw wrz 05, 2024 9:53 am

Marcin, człowiek demolka :)21
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw wrz 05, 2024 9:58 am

Wnioskując z częstotliwości opisywanych tu zdarzeń, to albo u Marcina jeżdżą jak w Kabulu, albo jednak trzeba przemyśleć stosowaną technikę jazdy.:)21
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw wrz 05, 2024 11:12 am

motocykl szybko uczy, że auto z naprzeciwka na skręcie w lewo wymusi. Kto się szybko nie nauczy - ginie.
Co ciekawe jest to wynik błędów w oprogramowaniu ludzkiego oka wystepującego w pewnych sytuacjach.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw wrz 05, 2024 12:13 pm

Co by Ci tu poradzić , na stalowej ramie jakby co , są 2 wersje Panzerfaust i Panzerschreck , do 7.5 t wystarczy , a może i na tira starczy ...
https://www.pink-unicorn.tv/truppenfahr ... wehrmacht/
8)

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw wrz 05, 2024 1:30 pm

A mam ramę alu . nie na da ...

Według mnie jest inny czynnik wszyscy się przyzwyczaili że rowerzysta w zasadzie porusza się wolno i niby tak zostało ale są wyjątki od reguły , ja używam w rowerze 16biegów , jak staruje jest z przodu środkowy blat , tył pierwszy , po około 8-10sek z tyłu mam już 8 bieg i około 30km/h , redukuje tył do 4 i w tym czasie zapinam największy blat z przodu i kręcimy dalej i zrzucamy tył do najmniejszej i mamy w okolicach 45 w ciągu 15sekund na odcinku ok.70-100m , mam podobne odejście jak te mocne hulajnogi pow. 700Wat . Ludzie jak słyszą że ja używam przerzutki to są zdziwieni bo poco przecież można jeździć na jednym ustawieniu , przód najmniejsza i tył tak samo , to zadaje im to samo pytanie poco zmieniasz biegi w samochodzie , wrzuć 4 i hajda w miasto , oczy jak pięć złotych no bo wiesz sprzęgło , skrzynia silnik dostają po d*pie , więc mówię w rowerze jest tak samo tylko ty jesteś silnikiem i sprzęgłem , a przerzutka skrzynią biegów. Żonę trenuje w czasie jazdy na rowerze i jej mówie jaki bieg ma mieć w danej chwili zapięty aby mogła wykorzystać swoją słabą kondycję do przejechania jak największej odległości co przynosi efekty , bo np. w jedną stronę jedzie po swojemu i gdzieś w połowie drogi do celu robimy postój bo już opadła z sił , a wracając jedziemy po mojemu i jeszcze jej zostaje jakiś tam zapas energii , czasem się pyta czy dobrze ma pozapinane biegi bo coś jej nie pasuje jak jedzie za mną i patrzy na moje tempo pedałowania :)21

uźwa ale się rozpisałem :)21
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”