Moderator: moralez
Rampa +izoterma +bliźniaki +rama (pełna, nie przestrzenna)... To ma jakieś 50kg ładowności, co może pójść nie tak?Krees pisze: ↑czw lip 08, 2021 9:03 pmMasa iveco
https://www.lublin112.pl/wiekszosc-wyty ... a-zdjecia/
A to z tym zewnętrznym szkieletem niegłupie. Poza praktycznie samymi zaletami ma jedną wadę - psuje stealth look.Bratproroka pisze: ↑czw lip 08, 2021 4:05 pmBa pisze: ↑czw lip 08, 2021 2:57 pmWskaż mi diagnostę, który odróżni fabryczne Iveco 4x4 od "mojego" Iveco 4x4 - i tu i tu sztywny most,
Zabudowa ma być ultralekka oparta na elastycznej platformie i systemie plandek, ociepleń i materiałów wnętrzarskich. Coś jak jurta.. namiot nomadów. To dopiero będzie kosmos.![]()
Mega pomysł. Są firmy, które takie jurty szyją. Tutaj szycie w innym kształcie i na miarę. Jakimś kłopotem będą okna, te jurtowe się nie nadają. Szkielet może być wewnętrzny i zewnętrzny, zewnętrzny może dublować rolę klatki i bagażnika, eliminuje też mostki termiczne.
Mega pomysł.
Pytanie, czy ukręcił ktoś kiedyś półoś czy coś innego w napędzie w takim Iveco. Skoro maszyneria klasy ciężarówkowej w aucie z DMC 3.5t.
Diagnosta na ten moment jeszcze nadal nie jest problemem przy wszelkich wydumkach. Bardziej bym się martwił o rzeczoznawcę w razie jakiegoś nieszczęścia.
Gdyż? Wskażesz przypadek regresu w takiej sprawie? Bo ja nie znam. Nie jest to też ujęte w ustawie, chyba, że karkołomnie spróbujemy podciągnąć pod działanie umyślne, co myślę Ba rozjedzie w sądzie walcem.
Doskonałe.Ba pisze: ↑pt lip 09, 2021 6:56 amBędzie stealth. To do zasady nie będzie się to różniło od każdej innej ciężarówki z napisem "Energa" "energética municipales" czy tam inny enion na burcie. Te nalepki to będą kovery okien.
Nie będzie zewnętrznego szkieletu. Szkielet będzie wewnętrzny a mostków termicznych będzie niewiele.
Kolejnym plusem konstrukcji będzie to że będzie ono absolutnie nieszczelna. Normalni w kamperach robi sie szczelne bańki aby potem dzielnie walczyć z wentylacją mechaniczną. Absurd.
Za ogrzewanie będzie odpowiadało Webasto oraz w wersji zimowej... kominek (!)
Ciężko mi przedstawić tą koncepcję bez z rysunków. Ale absolutnie upieram się aby jedna sciana była w całości podnoszona i służyła jednocześnie za zadaszenie przy popasach.
Tak, jak zwykle w takich projektach będzie sporo chorób wieku dziecięcego. Dlatego czas wykonania: 2 lata.
Nie znam, tylko sobie gdybam. Faktycznie, poczytałem i wychodzi, że np. przeróbki konstrukcji pojazdu (które powinny były zostać wyłapane przez diagnostę i skutkować brakiem dopuszczenia do ruchu) nie są podstawa do regresu z OC.
A ja zwracam uwagę, bo to jakaś plaga straszenia regresem w każdym miejscu internetuGeneric pisze: ↑pt lip 09, 2021 9:19 amNie znam, tylko sobie gdybam. Faktycznie, poczytałem i wychodzi, że np. przeróbki konstrukcji pojazdu (które powinny były zostać wyłapane przez diagnostę i skutkować brakiem dopuszczenia do ruchu) nie są podstawa do regresu z OC.
Niby to działa tylko jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie;
2) wyrządził szkodę w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości;
3) wyrządził szkodę po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub
środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
4) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
5) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z
wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o
pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
6) zbiegł z miejsca zdarzenia.
Czyli jednak nie ma się co zanadto stresować jeżdżąc zmota dopóki przegląd ma?
Krees pisze: ↑pt lip 09, 2021 8:09 amDoskonałe.Ba pisze: ↑pt lip 09, 2021 6:56 amBędzie stealth. To do zasady nie będzie się to różniło od każdej innej ciężarówki z napisem "Energa" "energética municipales" czy tam inny enion na burcie. Te nalepki to będą kovery okien.
Nie będzie zewnętrznego szkieletu. Szkielet będzie wewnętrzny a mostków termicznych będzie niewiele.
Kolejnym plusem konstrukcji będzie to że będzie ono absolutnie nieszczelna. Normalni w kamperach robi sie szczelne bańki aby potem dzielnie walczyć z wentylacją mechaniczną. Absurd.
Ciężko mi przedstawić tą koncepcję bez z rysunków. Ale absolutnie upieram się aby jedna sciana była w całości podnoszona i służyła jednocześnie za zadaszenie przy popasach.Dodałbym jedynie (do opisu, pewnie w planie uwzględniłeś) moskitierę otaczającą całość, razem z tym otworem-zadaszeniem. Przy tej wielkości płachty, moskitiera z wszytą kratą z grubszej linki, żeby nie łapać nietoperzy.
No i tyle z bycia prekursorem pomysłu....bert pisze: ↑pt lip 09, 2021 9:24 amznajomy ma to porąbane nowe IVECO. zewnętrznie wygląda jak "energetyka" wewnątrz pod plandeką salon i sypialnia tudzież WC i prysznic. W kabinie wywalony prawy przedni fotel, tym sposobem całkiem wygodna salonka się zrobiła na czas przejazdów, podróżuje tylko z zoną i psem.
Konstrukcja stelaża i plandeka jest tak zrobiona, ze cały stelaż z plandeką idzie (podnosi się mechanicznie) na czas postoju do góry co daje wysokość stania w części mieszkalnej. Plandeka uszyta jest z materiału z linkami stalowymi co uniemożliwia jej przecięcie.
Widziałem w praktyce na rumuńskich szutrach, szczelne to nawet było.
Nie stawiał twardej budy bo DMC
Linka rzędu 4 mm, żeby mu namiernik łapał.montero pisze: ↑pt lip 09, 2021 9:33 amKrees pisze: ↑pt lip 09, 2021 8:09 amDoskonałe.Ba pisze: ↑pt lip 09, 2021 6:56 amBędzie stealth. To do zasady nie będzie się to różniło od każdej innej ciężarówki z napisem "Energa" "energética municipales" czy tam inny enion na burcie. Te nalepki to będą kovery okien.
Ciężko mi przedstawić tą koncepcję bez z rysunków. Ale absolutnie upieram się aby jedna sciana była w całości podnoszona i służyła jednocześnie za zadaszenie przy popasach.Dodałbym jedynie (do opisu, pewnie w planie uwzględniłeś) moskitierę otaczającą całość, razem z tym otworem-zadaszeniem. Przy tej wielkości płachty, moskitiera z wszytą kratą z grubszej linki, żeby nie łapać nietoperzy.
niekiepski pomys z tą kratą .Nie myślałem o tym.I ptaszkowie też będa mieli łatwiej.Minus masa/gabaryt.
a skąd mam Ci wziąć foty? Nie fotuję wszystkiego co widzę, musi mi się podobać albo... być moje
Dość ciekawy sposób powiedzenia "daj mi 100tpln a narysuje Ci (słowami) co chcesz"
Ale ossochozii ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości