Iveco Daily na mostach patrolka

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Videlec

Re: Iveco Daily na mostach patrolka

Post autor: Videlec » czw lip 08, 2021 9:28 pm

No nie widziałem :wink: choć mówił, że na ryby jechał to raczej kuter to nie był :)21
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lip 08, 2021 10:27 pm

Krees pisze:
czw lip 08, 2021 9:03 pm
Masa iveco :)21

https://www.lublin112.pl/wiekszosc-wyty ... a-zdjecia/
Rampa +izoterma +bliźniaki +rama (pełna, nie przestrzenna)... To ma jakieś 50kg ładowności, co może pójść nie tak?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lip 08, 2021 10:46 pm

ee marudzicie..

zabudowa będzie lekka

auto mniej więcej sensowne, masę podniesie mostem i resorem o ile? 200kg? Pewnie mniej.. Zmieści się

Aczkolwiek - ja bym podumał chyba nad zrobieniem C

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lip 08, 2021 10:53 pm

My tu sobie szydzimy, ale pewien jestem, że Ba wyliczył koncept tak, żeby zadana liczba krat zacnego piwa nie zaburzała mu tonażu. :)21

Manie takiego cuda wchodzącego w C ma dla mnie bardzo istotną wadę - ogranicza mocno potencjalną liczbę kierowców, chyba, że np cała rodzina robi kwity. Nie wiem, jak u Was, u mnie dalekie trasy najczęściej wiążą się ze zmianami za kółkiem, żeby ograniczyć zmęczenie.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lip 08, 2021 11:00 pm

Dla mnie to trochę jednak wymyślanie koła na nowo - da się, ale kwestia sił i środków. Wg mnie grupa wschodu zrobiła auto nieomalże idealne - parch + kamper na b
Tuitamek też był fajny, ale przejście na resor zabije offroad na rzecz homologacji i papierów - Moim zdaniem nie warto, ale Ba wie co chce i temu szacun :)2 ja osobiście wolałbym przy tym pułapie takie konwersje - legalizacja zacieśnia kręgi a jednak spanie spokojnie ma swoją cenę

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lip 08, 2021 11:23 pm

Bratproroka pisze:
czw lip 08, 2021 4:05 pm
Ba pisze:
czw lip 08, 2021 2:57 pm
montero pisze:
czw lip 08, 2021 2:52 pm
Zagadnienia legal to się nie znam. Kwestia masy zabudowy ,podatności ramy .W blaszane sztywność większą , na ramie będzie się skręcać za kabiną. Temu montaż budy musi być półelastyczny. Zasadniczo brak problemów.
Wskaż mi diagnostę, który odróżni fabryczne Iveco 4x4 od "mojego" Iveco 4x4 - i tu i tu sztywny most,
Zabudowa ma być ultralekka oparta na elastycznej platformie i systemie plandek, ociepleń i materiałów wnętrzarskich. Coś jak jurta.. namiot nomadów. To dopiero będzie kosmos.
:)2

Mega pomysł. Są firmy, które takie jurty szyją. Tutaj szycie w innym kształcie i na miarę. Jakimś kłopotem będą okna, te jurtowe się nie nadają. Szkielet może być wewnętrzny i zewnętrzny, zewnętrzny może dublować rolę klatki i bagażnika, eliminuje też mostki termiczne.

Mega pomysł.
A to z tym zewnętrznym szkieletem niegłupie. Poza praktycznie samymi zaletami ma jedną wadę - psuje stealth look.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lip 08, 2021 11:29 pm

Jeżeli podniesiony dostawczak z jurtą z tyłu ma jakikolwiek stealth :)21

A tak serio, to wystarczy na zewnętrznej powierzchni walnąć reklamę usług np. hydraulika, gazowni czy co tam potrzeba i będzie git. Najlepiej jakieś IT, wtedy można po angielsku bez podejrzeń. Plus www niezobowiązujące i jakiś nr telefonu.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pt lip 09, 2021 6:16 am

Ba pisze:
czw lip 08, 2021 2:43 pm
Fabryczne Iveco 4x4 rama, waży puste.... 2700. To jest inna rama z ciężarówki, dwa (!) reduktory, mosty z ciężarówki. Poza tym endemiczność napędów powoduje wielką dupę gdy zespuje sie półoś a koszt to koło 7000.
Pytanie, czy ukręcił ktoś kiedyś półoś czy coś innego w napędzie w takim Iveco. Skoro maszyneria klasy ciężarówkowej w aucie z DMC 3.5t.
Aczkolwiek ok, pod zabudowę brakuje ładowności, żeby się w kat. B mieścić. I ceny nie zachęcają.
Ba pisze:
czw lip 08, 2021 2:57 pm
Wskaż mi diagnostę, który odróżni fabryczne Iveco 4x4 od "mojego" Iveco 4x4 - i tu i tu sztywny most,
Diagnosta na ten moment jeszcze nadal nie jest problemem przy wszelkich wydumkach. Bardziej bym się martwił o rzeczoznawcę w razie jakiegoś nieszczęścia.

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » pt lip 09, 2021 6:56 am

Będzie stealth. To do zasady nie będzie się to różniło od każdej innej ciężarówki z napisem "Energa" "energética municipales" czy tam inny enion na burcie. Te nalepki to będą kovery okien.

Nie będzie zewnętrznego szkieletu. Szkielet będzie wewnętrzny a mostków termicznych będzie niewiele.

Kolejnym plusem konstrukcji będzie to że będzie ono absolutnie nieszczelna. Normalni w kamperach robi sie szczelne bańki aby potem dzielnie walczyć z wentylacją mechaniczną. Absurd.

Za ogrzewanie będzie odpowiadało Webasto oraz w wersji zimowej... kominek (!)

Ciężko mi przedstawić tą koncepcję bez z rysunków. Ale absolutnie upieram się aby jedna sciana była w całości podnoszona i służyła jednocześnie za zadaszenie przy popasach.
tel: 600298546

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt lip 09, 2021 7:17 am

Generic pisze:
pt lip 09, 2021 6:16 am
bym się martwił o rzeczoznawcę w razie jakiegoś nieszczęścia.
Gdyż? Wskażesz przypadek regresu w takiej sprawie? Bo ja nie znam. Nie jest to też ujęte w ustawie, chyba, że karkołomnie spróbujemy podciągnąć pod działanie umyślne, co myślę Ba rozjedzie w sądzie walcem.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt lip 09, 2021 7:59 am

Raczej to nie będzie radosna twórczość Pana Zdzisia z migomatem na kacu o poranku, tylko przemyślana i dobrze wykonana konstrukcja

Skoro parch na resorze to mosty z k czy zostanie gr?

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt lip 09, 2021 8:09 am

Ba pisze:
pt lip 09, 2021 6:56 am
Będzie stealth. To do zasady nie będzie się to różniło od każdej innej ciężarówki z napisem "Energa" "energética municipales" czy tam inny enion na burcie. Te nalepki to będą kovery okien.

Nie będzie zewnętrznego szkieletu. Szkielet będzie wewnętrzny a mostków termicznych będzie niewiele.

Kolejnym plusem konstrukcji będzie to że będzie ono absolutnie nieszczelna. Normalni w kamperach robi sie szczelne bańki aby potem dzielnie walczyć z wentylacją mechaniczną. Absurd.

Ciężko mi przedstawić tą koncepcję bez z rysunków. Ale absolutnie upieram się aby jedna sciana była w całości podnoszona i służyła jednocześnie za zadaszenie przy popasach.
Doskonałe. :)2 Dodałbym jedynie (do opisu, pewnie w planie uwzględniłeś) moskitierę otaczającą całość, razem z tym otworem-zadaszeniem. Przy tej wielkości płachty, moskitiera z wszytą kratą z grubszej linki, żeby nie łapać nietoperzy.

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » pt lip 09, 2021 8:12 am

goralski pisze:
pt lip 09, 2021 7:59 am
Raczej to nie będzie radosna twórczość Pana Zdzisia z migomatem na kacu o poranku, tylko przemyślana i dobrze wykonana konstrukcja

Skoro parch na resorze to mosty z k czy zostanie gr?
Tak, jak zwykle w takich projektach będzie sporo chorób wieku dziecięcego. Dlatego czas wykonania: 2 lata.

Gr y61. Blokady, szerokość, czujniki ABS, dostępność.

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » pt lip 09, 2021 8:18 am

Zarąbisty pomysł :)13
Czekam na fotorelację z etapów prac!
:)21
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pt lip 09, 2021 9:19 am

Kabal pisze:
pt lip 09, 2021 7:17 am
Gdyż? Wskażesz przypadek regresu w takiej sprawie? Bo ja nie znam. Nie jest to też ujęte w ustawie, chyba, że karkołomnie spróbujemy podciągnąć pod działanie umyślne, co myślę Ba rozjedzie w sądzie walcem.
Nie znam, tylko sobie gdybam. Faktycznie, poczytałem i wychodzi, że np. przeróbki konstrukcji pojazdu (które powinny były zostać wyłapane przez diagnostę i skutkować brakiem dopuszczenia do ruchu) nie są podstawa do regresu z OC.
Niby to działa tylko jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie;
2) wyrządził szkodę w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości;
3) wyrządził szkodę po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub
środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
4) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
5) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z
wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o
pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
6) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Czyli jednak nie ma się co zanadto stresować jeżdżąc zmota dopóki przegląd ma?
Ostatnio zmieniony pt lip 09, 2021 9:25 am przez Generic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lip 09, 2021 9:24 am

znajomy ma to porąbane nowe IVECO. zewnętrznie wygląda jak "energetyka" wewnątrz pod plandeką salon i sypialnia tudzież WC i prysznic. W kabinie wywalony prawy przedni fotel, tym sposobem całkiem wygodna salonka się zrobiła na czas przejazdów, podróżuje tylko z zoną i psem.
Konstrukcja stelaża i plandeka jest tak zrobiona, ze cały stelaż z plandeką idzie (podnosi się mechanicznie) na czas postoju do góry co daje wysokość stania w części mieszkalnej. Plandeka uszyta jest z materiału z linkami stalowymi co uniemożliwia jej przecięcie.
Widziałem w praktyce na rumuńskich szutrach, szczelne to nawet było.
Nie stawiał twardej budy bo DMC
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt lip 09, 2021 9:32 am

Generic pisze:
pt lip 09, 2021 9:19 am
Kabal pisze:
pt lip 09, 2021 7:17 am
Nie znam, tylko sobie gdybam. Faktycznie, poczytałem i wychodzi, że np. przeróbki konstrukcji pojazdu (które powinny były zostać wyłapane przez diagnostę i skutkować brakiem dopuszczenia do ruchu) nie są podstawa do regresu z OC.
Niby to działa tylko jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie;
2) wyrządził szkodę w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości;
3) wyrządził szkodę po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub
środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
4) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
5) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z
wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o
pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
6) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Czyli jednak nie ma się co zanadto stresować jeżdżąc zmota dopóki przegląd ma?
A ja zwracam uwagę, bo to jakaś plaga straszenia regresem w każdym miejscu internetu :)21 Szczególnie jak pada jakakolwiek ingerencja w konstrukcję pojazdu. To taka sama bzdura jak bycie "z automatu" winnym spowodowania kolizji gdy się nie ma uprawnień czy jest pod wpływem (jakkolwiek naganne nie byłoby wsiadanie za kółko na podwójnym gazie).
tel. 504126172

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt lip 09, 2021 9:33 am

Krees pisze:
pt lip 09, 2021 8:09 am
Ba pisze:

Doskonałe. :)2 Dodałbym jedynie (do opisu, pewnie w planie uwzględniłeś) moskitierę otaczającą całość, razem z tym otworem-zadaszeniem. Przy tej wielkości płachty, moskitiera z wszytą kratą z grubszej linki, żeby nie łapać nietoperzy.
:)2 niekiepski pomys z tą kratą .Nie myślałem o tym.I ptaszkowie też będa mieli łatwiej.Minus masa/gabaryt.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » pt lip 09, 2021 10:13 am

bert pisze:
pt lip 09, 2021 9:24 am
znajomy ma to porąbane nowe IVECO. zewnętrznie wygląda jak "energetyka" wewnątrz pod plandeką salon i sypialnia tudzież WC i prysznic. W kabinie wywalony prawy przedni fotel, tym sposobem całkiem wygodna salonka się zrobiła na czas przejazdów, podróżuje tylko z zoną i psem.
Konstrukcja stelaża i plandeka jest tak zrobiona, ze cały stelaż z plandeką idzie (podnosi się mechanicznie) na czas postoju do góry co daje wysokość stania w części mieszkalnej. Plandeka uszyta jest z materiału z linkami stalowymi co uniemożliwia jej przecięcie.
Widziałem w praktyce na rumuńskich szutrach, szczelne to nawet było.
Nie stawiał twardej budy bo DMC
No i tyle z bycia prekursorem pomysłu.... 🤣🤣🤣

Foty dawaj!!!!!

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt lip 09, 2021 10:25 am

montero pisze:
pt lip 09, 2021 9:33 am
Krees pisze:
pt lip 09, 2021 8:09 am
Ba pisze:

:)2 niekiepski pomys z tą kratą .Nie myślałem o tym.I ptaszkowie też będa mieli łatwiej.Minus masa/gabaryt.
Linka rzędu 4 mm, żeby mu namiernik łapał.
Wyplatanie gryzącego nietoperza z siatki jest strasznie upierdliwe :)21 A szczepienie na wściekliznę ma strasznie rygorystyczny terminarz. :)21

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pt lip 09, 2021 11:16 am

Krees pisze:
pt lip 09, 2021 10:25 am

Linka rzędu 4 mm, żeby mu namiernik łapał.
Wyplatanie gryzącego nietoperza z siatki jest strasznie upierdliwe :)21 A szczepienie na wściekliznę ma strasznie rygorystyczny terminarz. :)21
Czekać aż sam, dobrowolnie zejdzie :)21
***** USA

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt lip 09, 2021 1:08 pm

Ba pisze:
pt lip 09, 2021 10:13 am

No i tyle z bycia prekursorem pomysłu.... 🤣🤣🤣

Foty dawaj!!!!!
a skąd mam Ci wziąć foty? Nie fotuję wszystkiego co widzę, musi mi się podobać albo... być moje ;)
tu (jedno z dwóch chyba które się zaplatały)
http://njz.pl/2019/rom/fot/Rumunia2019/img_3910.html

jak chcesz więcej o pomyśle i użytkowaniu to szukaj użytkownika: "rubicon" na: https://www.camperteam.pl/forum/index.php
acz wyniósł się chyba stamtąd jakiś czas temu. Wkurwiał tych bez napędu na cztery kółka szosowych kamperowców :)21

Moje uwagi z obserwacji wycieczek po drawskim i kilku dni w Rumunii: STANOWCZO to ZA WYSOKIE. Co do zaś reszty cenie gotowość użycia sypialni od razu i z marszu. Tudzież pewna intymność... akustyczną :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob lip 10, 2021 9:16 pm

Przemyśliwszy temat wątku jestem na nie. Nie przez przeròbkę.Nie przez niemały koszt , albo inaczej , mały współczynnik "bang for the buck". Nie .
Co mi się nie podoba ? Ujatość ogólna.
Jeśli podróżujesz w 2 osoby to naprawdę nie ma sensu.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob lip 10, 2021 9:29 pm

montero pisze:
sob lip 10, 2021 9:16 pm
Przemyśliwszy temat wątku jestem na nie. Nie przez przeròbkę.Nie przez niemały koszt , albo inaczej , mały współczynnik "bang for the buck". Nie .
Dość ciekawy sposób powiedzenia "daj mi 100tpln a narysuje Ci (słowami) co chcesz" :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob lip 10, 2021 9:56 pm

goralski pisze:
sob lip 10, 2021 9:29 pm
montero pisze:
sob lip 10, 2021 9:16 pm
Dość ciekawy sposób powiedzenia "daj mi 100tpln a narysuje Ci (słowami) co chcesz" :)21
Ale ossochozii ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”