kupie osobówkę

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: kupie osobówkę

Post autor: Mroczny » śr sty 20, 2021 8:29 am

goralski pisze:
wt sty 19, 2021 7:49 pm
:)21
Brat - Mroku nie napisał nigdzie, że musi być 4x4
Polecać niczego nie polecam, ale pisze o czerwonym podświetleniu, które irytuje jednocześnie chwaląc citroena, które ma...czerwone podświetlenie :)21
Wątek jest z pozoru luźny ale z góry odrzuca 75% aut z jego rejonu w tej cenie. Zresztą oprócz ceny i automatu nic nie napisał czego oczekuje, a jak już kiedyś @Piotrek zauważył - każdy poleca co miał /zna. Ja osobiście nie mam jakiś przygód z Wagiem, kupiłem raz trupa audi i władowałem w niego taczkę pieniędzy (dzięki czemu nigdy mnie nie zawiodl i mało palił) ale nigdy mi się nie podobał (jazda nim poza spalaniem też była słaba) a żona obecnie jeździ golfem plusem i sobie chwali (a ja nie narzekam na zbytnią awaryjność choć podświetlenie jest czerwone :)21)
wątek jest bardzo luźny
ja tak poważnie to tego auta nie potrzebuję..

życie jakie ćwiczymy wymaga od nas masy pojazdów i dodatkowych pojazdów zastępczych - w tej chwili mamy kilka terenówek ale raz na jakiś czas potrzeba mi skoczyc szybko do bawarii.. i jeśli akurat rencz nie czeka na audiencję w warsztacie to jadę renczem. Tylko że problem jest w serwisowaniu. Jest jeden warsztat co umie w rencze ale nie umie w kalendarz. Do tego czasem rencz czeka na jakąś część (przypominam, podkarpacie) niezwykle nietypową jak filtr powietrza i wtedy pojawia się problem. Toyocie staram się oszczędzać autostradowych przelotów bo jest głośna i wolna. I szkoda mi zuzywac opon, irytować niemieckich milicjantów zderzakiem mojego autorstwa itd...

i stąd tania osobówka

ale...

piszesz o tym vagu jakbym Ci kota rozjechał. To tylko auta. Ja nie lubię i nie kupię chyba, ze mnie jakis porwie. Od zawsze jeździłem starymi mercami bo one wyjątkowo przyjemnie wozą. Lubię. A potem kupiłem w211 i zrozumiałem, że juz nie... Może dam jeszcze szansę ale to raczej jakiemuś dwuosobowemu wynalazkowi (a właśnie, mam do sprzedania zadbane clk 3.2)

A już bardziej powaznie - starsze ałdi są dla mnie odruzcające. Wnętrze, komfort - no serio nie. Może w porownaniu do tańszego vaga to ma jakies plusy. Ale szczęśliwie są jeszcze wspomniane mercedesy. A takie c5 wciąga nosem każdego vaga jeśli chodzi o komfort. Zawias to jedno ale wyciszenie kabiny...

A dlaczego pytam? Bo sie na osobówkach nie wyznaję. Kupię jakies badziewie i zaraz się okaże, że ten rocznik/silnik/cośtam to mina i zapali się na podziemnym...
a druga sprawa - z istnienia większości pojazdów nie zdaję sobie sprawy. Jeżdżąc wyłącznie terenówkami patrzę nad tym barachłem i wypieram zacietrzewionych miłośników niesygnalizowania i czerwonych światełek

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 20, 2021 8:42 am

Kabal pisze:
wt sty 19, 2021 8:02 pm
Moje typy z podkarpackiego
https://www.olx.pl/oferta/lexus-rx-400h ... Ck9nN.html
https://www.olx.pl/oferta/subaru-outbac ... HFPxj.html
https://www.olx.pl/oferta/infiniti-fx35 ... GBKVP.html

I mnogość beemek oraz merców w211. Kryteria przyjąłem proste - poj powyżej dużej butelki coli. Właśnie, ten w211, poza tym, że jest mercedesem, ma jakieś wady?
miałem 3.2 na ropę w najwyższej możliwej wersji
wszystko w tym aucie mnie irytowało
mając równolegle clk 10 lat starsze mam porównanie - clk jedzie aksamitnie, zapierdziela niesamowicie, hamuje idealnie i lata bokami. 211 ma grację transita meblowozu ale z wentylowanym zydlem. Nie

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » śr sty 20, 2021 8:45 am

No to wbijasz w OLXa Rzeszów + 50km, automat, kombi, 10-25tyś:
https://www.olx.pl/motoryzacja/samochod ... dist%5D=50
Oglądasz co byś zaakceptował i pytasz czy to nie ma jakiś ewidentnych problemów egzystencjonalnych.

Bo na razie nikt chyba jeszcze nie utrafił.
Moim zdaniem to XC70 fajnie, i "jakieś" chociaż. Ale nie wiem czy dobre.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr sty 20, 2021 8:56 am

Volva są wygodne, dość szybkie, te nowsze - komfortowe. Niesamowicie bezpieczne. Mój blacharz wyznaje dla siebie tylko volvo, bo uważa, że w nim ma największe szanse na dożycie spokojnej starości, niezakłóconej stomią czy wózkiem inwalidzkim.
wnętrza ergonomiczne raczej, choć bez polotu (powtarzam opinię, ja nie miałem). Wszyscy są zgodni, że psuje się przeciętnie za to jest upiornie drogie jeśli chodzi o części.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 9:03 am

Ale wyskok do takiej Bawarii to autostrada, która trzeba szybko przeleciec, im niższe auto tym ciszej /wygodniej przy prędkościach przelotowych (150 - 180). I komfort na krótkim odcinku nie przekłada się na komfort 10godz przelotu, zbyt miękki fotel to ból pleców i często też problem z czuciem auta...
Generic dobrze podpowiada - z olxa czy tam otomoto (mój ojciec szukał jeszcze przez telegazetę, taki starszy wujek Google :)21) i wtedy doprecyzować pytanie czym konkretny model zasłynął wśród warsztatów. Niestety, wstępne obdukcje obydwu portali nie rokują kompletnie, skoro 20tpl do wydania to chyba musisz zwiększyć zasięg i nękać ludzi o wstępne oględziny, żeby nie było jak z moim mechanikiem :
Poprosił go szwagier o wyjazd po auto, obdzwonil - panieee, wszystko działa i cacy, no to w auto i pojechali z kowar za Olsztyn (krótsza ale jednak przekątna, w dodatku z kijowymi drogami). Na miejscu klasyka - Gruz na kółkach. Pyta się mój mechanik:
-czemu pan nie powiedział, że to nie działa, tamto się zjebało a w ogóle to bity był i nie odpala?
-A bo by nikt nie przyjechał...
Kurtyna :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr sty 20, 2021 9:08 am

Do 100 km, moze 130, więcej nie jade.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 9:12 am

Mroczny pisze:
śr sty 20, 2021 8:29 am
goralski pisze:
wt sty 19, 2021 7:49 pm
Brat - Mroku nie napisał nigdzie, że musi być 4x4
Polecać niczego nie polecam, ale pisze o czerwonym podświetleniu, które irytuje jednocześnie chwaląc citroena, które ma...czerwone podświetlenie :)21
Wątek jest z pozoru luźny ale z góry odrzuca 75% aut z jego rejonu w tej cenie. Zresztą oprócz ceny i automatu nic nie napisał czego oczekuje, a jak już kiedyś @Piotrek zauważył - każdy poleca co miał /zna. Ja osobiście nie mam jakiś przygód z Wagiem, kupiłem raz trupa audi i władowałem w niego taczkę pieniędzy (dzięki czemu nigdy mnie nie zawiodl i mało palił) ale nigdy mi się nie podobał (jazda nim poza spalaniem też była słaba) a żona obecnie jeździ golfem plusem i sobie chwali (a ja nie narzekam na zbytnią awaryjność choć podświetlenie jest czerwone :)21)

piszesz o tym vagu jakbym Ci kota rozjechał.
Czepiam się, to fakt. Ostatni zrobiłem się malostkowy w dodatku wczoraj miałem potop w kabinie po deszczu, szyberdach zaczął puszczać bo jakis pająk w odpływie morsował i zatkał był :)21

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sty 20, 2021 9:27 am

O używane auta w lepszym stanie łatwiej w zachodniej części Polski, wschodnia ściana jest biedniejsza a co za tym idzie, więcej gruzu i druciarstwa.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr sty 20, 2021 9:50 am

Chyba na Ty....

Z moich info wynika że tam trudno znaleźć murarza czy nawet parobka któremu by się chciało wstać za pieniądze poniżej średniej z Wrocławia za tą samą pracę. Sami obszarnicy z dotacjami czy jak? Jakiś fenomen lokalny.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 20, 2021 9:53 am

PiRoman pisze:
śr sty 20, 2021 9:50 am
Chyba na Ty....

Z moich info wynika że tam trudno znaleźć murarza czy nawet parobka któremu by się chciało wstać za pieniądze poniżej średniej z Wrocławia za tą samą pracę. Sami obszarnicy z dotacjami czy jak? Jakiś fenomen lokalny.
a do tego auto fetyszyzowane do granic absurdu więc pilnowane

ale reguł nie ma
nie jeżdżę nigdzie daleko, nie kupuję od handlarzy - nie ufam rodakom zupełnie. Kupiłem za to masę aut przez internet za granicą. Zero wtop dotychczas.

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 20, 2021 9:53 am

PiRoman pisze:
Chyba na Ty....
Ci co chcieli pracować to tam nie mieli pracy i wyjechali za granicę.
Zostali Ci co im się nie chce.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sty 20, 2021 9:54 am

Mroczny pisze:
śr sty 20, 2021 9:53 am
PiRoman pisze:
Chyba na Ty....

a do tego auto fetyszyzowane do granic absurdu więc pilnowane

ale reguł nie ma
nie jeżdżę nigdzie daleko, nie kupuję od handlarzy - nie ufam rodakom zupełnie. Kupiłem za to masę aut przez internet za granicą. Zero wtop dotychczas.
Ale Ty masz brata hienę. Nie umie Ci kupić samochodu?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr sty 20, 2021 9:56 am

Od handlarzy nie kupuje. Pisał przecież... :)12
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 20, 2021 9:59 am

brat mi kupuje wszystkie busy, berlinga i inne takie

myślałem, że c5 czy 530 to kupię na osiedlu bez zawracania głowy bratu...

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sty 20, 2021 5:41 pm

Mroczny pisze:
wt sty 19, 2021 5:56 pm
(...)
mogę nie lubieć łazanek? mogę. I nie lubię, nie zamawiam, nie jadam. I nic mnie nie interesuje, że to ta sama mąka co moje ulubione spagetti..
(...)
Robisz w domu czy tylko knajpa? Jak w domu to dawaj jakiś przepis 8)

Żona uczy się do PAS po drodze pisze doktorat, no jednym słowem przy garach częściej stoję :)21

Makarony lubię, w dostawie nic smacznego nie ma, mus samemu :)16

Edit, czekaj, wróć, PES :roll:
Ostatnio zmieniony śr sty 20, 2021 6:09 pm przez Videlec, łącznie zmieniany 1 raz.
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr sty 20, 2021 5:45 pm

Videlec pisze:
śr sty 20, 2021 5:41 pm
Mroczny pisze:
(...)
mogę nie lubieć łazanek? mogę. I nie lubię, nie zamawiam, nie jadam. I nic mnie nie interesuje, że to ta sama mąka co moje ulubione spagetti..
(...)

Żona uczy się do PAS po drodze pisze doktorat, no jednym słowem przy garach częściej stoję :)21

Dzisiaj się natknąłem... :)21

Obrazek
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 5:50 pm

Makarony są dobrym nośnikiem wszystkiego, coś jak omlety
Carbonara, spaghetti z sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami (pieczone małe kulki przyprawione coś a'la mielone), z łososiem i szpinakiem...
Moje dzieciaki np uwielbiają jak robię tortille z patelni - taka warstwica przekładana czymkolwiek, bo tak :
https://youtu.be/I8cIKF1zhrI
Przy gotowaniu lepiej działają książki niz internety, łatwiej się naprowadzić na co ma się ochotę.
Ja mam inny sposób - robię tzw tygodniówki, czyli rozpizdke żarcia od śniadania, obiad i kolację, potem listę zakupów do zrobienia tego i grzeje do sklepu (w tygodniu najwyżej chleb trzeba dokupić). Oszczędność czasu, kasy i praktycznie 0 marnowania żarcia :)2

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 5:52 pm

Krees pisze:
śr sty 20, 2021 5:45 pm
Videlec pisze:
Mroczny pisze:
(...)
(...)

Dzisiaj się natknąłem... :)21

Obrazek
:)21 jeblem

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sty 20, 2021 6:17 pm

Z tą carbonarą dobre :)2 :lol: w zasadzie mam podobne zdanie, ale aktualnie nie jestem wk,rwiony, więc tak bym tego nie ujął :)21

W kuchni raczej spontan na freestajlu, jedyne co, to ma być świeżo, prosto i w miarę zdrowo... ale bez przesady :)21
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 6:26 pm

No to jakaś ryba do piekarnika, filet z dorsza czy inny Łosoś na plastrach cytryny (nawet się zgadza, Mroku citroena chwalił :)21) z masełkiem czosnkowym i pietruszką, do tego obok ziemniaki hasselbacki (ponacinane surowe przyprawione jak ryba) i jakas surówka, może cykoria z musztarda i oliwą... Tak bym to widział :)21

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr sty 20, 2021 6:45 pm

No dzisiaj to makaron z kurczakiem i zielonym groszkiem w sosie śmietanowo-jogurtowym z natką pietruszki, kurczak wcześniej pokrojony i zamarynowany w sosie sojowym z paroma przyprawami, łyżeczką miodu i musztardy :)21

Praktykuje risotto z borowikami na białym winie, łososie na wszelkie sposoby, tak, omleta z dodatkami jak smażona cebulka, papryka pomidor, oliwki trochę żółtego sera... generalnie lubię kuchnie na winie, czyli pakuje do garów wszystko to, co mi się nawinie :)21

No ale q.rwa, ten egzamin jest za trzy m-ce :)16
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 7:48 pm

Tygodniowka :)2
Zresztą od ciągłej nauki mózg się lasuje, niech sobie żona zrobi przerwę i dla relaksu ugotuje coś :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr sty 20, 2021 7:52 pm

Videlec pisze:
śr sty 20, 2021 6:45 pm

No ale q.rwa, ten egzamin jest za trzy m-ce :)16

Obrazek

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 20, 2021 8:26 pm

Videlec pisze:
Mroczny pisze:
(...)
(...)

Edit, czekaj, wróć, PES :roll:
robimy dużo samemu żarcia
nie lubimy marnowac czasu to proste potrawy, kuchnia lekka i niemalże bezmięsna

jak mięso to tylko takie co się szybko robi

ale nic a nic przy Kabalu nie powiem o gotowaniu

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 20, 2021 8:29 pm

goralski pisze:
śr sty 20, 2021 5:50 pm
Makarony są dobrym nośnikiem wszystkiego, coś jak omlety
Carbonara, spaghetti z sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami (pieczone małe kulki przyprawione coś a'la mielone), z łososiem i szpinakiem...
Moje dzieciaki np uwielbiają jak robię tortille z patelni - taka warstwica przekładana czymkolwiek, bo tak :
https://youtu.be/I8cIKF1zhrI
Przy gotowaniu lepiej działają książki niz internety, łatwiej się naprowadzić na co ma się ochotę.
Ja mam inny sposób - robię tzw tygodniówki, czyli rozpizdke żarcia od śniadania, obiad i kolację, potem listę zakupów do zrobienia tego i grzeje do sklepu (w tygodniu najwyżej chleb trzeba dokupić). Oszczędność czasu, kasy i praktycznie 0 marnowania żarcia :)2
szanuję
u nas poszukiwanie pomysłu na obiad zaczyna się o 14.40
o 15.15 jesteśmy w czwórkę przy stole

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”