Dakar 2008 - kibicowanie
Moderator: Misiek Bielsko
Dakar 2008 - kibicowanie
Witam wszystkich!
Poszukuję wszelkich informacji o szeroko pojętym kibicowaniu w rajdzie Dakar. Głównie chodzi o możliwości rozbicia namiotu na rajdowym biwaku lub w jego pobliżu, zapoznania się z trasą i miejscami widokowymi dla kibiców etc.
Może ktoś jechał już za rajdem w poprzednich edycjach i cos wie na ten temat, a może sami uczestnicy rajdu (choć z pewnością bardzo teraz zajęci) podpowiedzą dokąd się udać.
Na oficjalne zapytanie wysłane do organizatora otrzymałem jedynie propozycje wyjazdów grupowych (samolotem) organizowanych przez, jak się wydaje, monopolistyczną w tej dziedzinie, firmę związaną z samym organizatorem. Żądają masę pieniędzy i nie jest to dokładnie to, o co mi chodzi.
A chodzi o to aby wraz z rajdem przejechać przez Portugalię i Maroko (czyli jakieś 6-7 dni rajdowych) poczuć jego atmosferę, popatrzeć ile się da, nocując przy biwakach rajdowych, no i oczywiście kibicować naszym polskim załogom.
Może ktoś już wpadł na podobny pomysł i też się wybiera i wie coś więcej, albo może ktoś chce się przyłączyć? Po opuszczeniu Maroka przez rajd planujemy pokręcić się po Maroku jeszcze kilka dni.
Aha, dowiedziałem się, że nasz nowy mistrz RMPST (Domator - wielkie gratulacje, zawsze podziwiałem Twoją konsekwencję) będzie kierowcą wozu prasowego, a może nie on jeden. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje o osobach wybierających się na rajd także "służbowo".
Za wszelkie info z góry wielkie dzięki!
Poszukuję wszelkich informacji o szeroko pojętym kibicowaniu w rajdzie Dakar. Głównie chodzi o możliwości rozbicia namiotu na rajdowym biwaku lub w jego pobliżu, zapoznania się z trasą i miejscami widokowymi dla kibiców etc.
Może ktoś jechał już za rajdem w poprzednich edycjach i cos wie na ten temat, a może sami uczestnicy rajdu (choć z pewnością bardzo teraz zajęci) podpowiedzą dokąd się udać.
Na oficjalne zapytanie wysłane do organizatora otrzymałem jedynie propozycje wyjazdów grupowych (samolotem) organizowanych przez, jak się wydaje, monopolistyczną w tej dziedzinie, firmę związaną z samym organizatorem. Żądają masę pieniędzy i nie jest to dokładnie to, o co mi chodzi.
A chodzi o to aby wraz z rajdem przejechać przez Portugalię i Maroko (czyli jakieś 6-7 dni rajdowych) poczuć jego atmosferę, popatrzeć ile się da, nocując przy biwakach rajdowych, no i oczywiście kibicować naszym polskim załogom.
Może ktoś już wpadł na podobny pomysł i też się wybiera i wie coś więcej, albo może ktoś chce się przyłączyć? Po opuszczeniu Maroka przez rajd planujemy pokręcić się po Maroku jeszcze kilka dni.
Aha, dowiedziałem się, że nasz nowy mistrz RMPST (Domator - wielkie gratulacje, zawsze podziwiałem Twoją konsekwencję) będzie kierowcą wozu prasowego, a może nie on jeden. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje o osobach wybierających się na rajd także "służbowo".
Za wszelkie info z góry wielkie dzięki!
WJ '00 6.5"
Czesc,
nie mam doswiadczen w podazaniu za karawana
po afryce - moge ci tylko napisac jak bylo w Europie w zeszlym roku. Jak nie masz akredytacji (w zeszlym roku byla to bransoletka na reke w odpowiednim kolorze) to cie nigdzie nie wpuszcza. I to nigdzie, nigdzie....
Dwa lata temu chlopaki jakos tam na badania techniczne sie wkrecali na jedna karte w dziesiec osob ale widac dlatego przeszli z kart na bransoletki
W europie trudno jest cos zobaczyc - my z Lizbony wyjechalismy na pierwszy OS o 4.30 rano i stalismy ok. 3 h w gigantycznym korku - Potem tylko dzieki bransoletkom udalo nam sie w jechac w strefe zakazana i podjechac blizej do OS ale i tak ponad 4 km na koniec piechota. Horror. A potem stoisz, jedzie taki Robby Gordon, robi Wrrrrrrrrrr i juz go nie ma. Nawet koloru samochodu nie zdarzysz zobaczyc
W afryce na pewno jest inaczej ale nie liczylbym na wlazenie na teren biwakow i ogladanie serwisu....
W zeszlym roku do naszych Albertow juz w Afryce dotarla jakas grupka - chyba Pawel Szkudlarek miedzy innymi - popytaj jak bylo - sa gdzies na forum....
powodzenia
nie mam doswiadczen w podazaniu za karawana

Dwa lata temu chlopaki jakos tam na badania techniczne sie wkrecali na jedna karte w dziesiec osob ale widac dlatego przeszli z kart na bransoletki

W europie trudno jest cos zobaczyc - my z Lizbony wyjechalismy na pierwszy OS o 4.30 rano i stalismy ok. 3 h w gigantycznym korku - Potem tylko dzieki bransoletkom udalo nam sie w jechac w strefe zakazana i podjechac blizej do OS ale i tak ponad 4 km na koniec piechota. Horror. A potem stoisz, jedzie taki Robby Gordon, robi Wrrrrrrrrrr i juz go nie ma. Nawet koloru samochodu nie zdarzysz zobaczyc

W afryce na pewno jest inaczej ale nie liczylbym na wlazenie na teren biwakow i ogladanie serwisu....
W zeszlym roku do naszych Albertow juz w Afryce dotarla jakas grupka - chyba Pawel Szkudlarek miedzy innymi - popytaj jak bylo - sa gdzies na forum....
powodzenia
Dzięki za odpowiedź. Nie liczyłem, że będzie łatwo. Rodzi się następne pytanie: jak zdobyć owe bransoletki i ile to kosztuje? Co do oglądania samego rajdu to liczę raczej na obejrzenie startów i met danych oesów i ewentualnie znalezienie jakiś fajnych punktów widokowych w Maroku, skąd byłoby widać jakiś dłuższy fragment trasy, bo takie dwusekundowe obejrzenie samochodu raczej mnie nie bawi, chociaż jak widać nie tylko po tym rajdzie są tysiące takich, którzy mogą czekać godzinami, aby właśnie coś takiego obejrzeć. Jeszcze co do tych startów i met: z transmisji z rajdu z lat poprzednich widać, że są tam kibice, przynajmniej na niektórych oesach, więc można. Poszukałem trochę w zagranicznym internecie i znalazłem informacje o ludziach którzy towarzyszyli rajdowi, są jednak one bardzo skąpe jeśli chodzi o sprawy organizacyjne. Zauważyłem, że dużo takich zapaleńców jest z Holandii, jednak język na ich stronach jest całkiem nie do przyjęcia
Prośba do moderatora: bardzo proszę o przeniesienie tego tematu z powrotem do działu "Podróże i Wyprawy", gdyż tam zagląda więcej osób zainteresowanych tak dalekimi wyjazdami. A ja zachęcam do wzięcia udziału w wyprawie (przy okazji rajdu), a nie w samym rajdzie Dakar (wtedy jak najbardziej na miejscu byłoby umieszczenie tematu w dziale "Sportowe". Liczę na zrozumienie i dziękuję.

Prośba do moderatora: bardzo proszę o przeniesienie tego tematu z powrotem do działu "Podróże i Wyprawy", gdyż tam zagląda więcej osób zainteresowanych tak dalekimi wyjazdami. A ja zachęcam do wzięcia udziału w wyprawie (przy okazji rajdu), a nie w samym rajdzie Dakar (wtedy jak najbardziej na miejscu byłoby umieszczenie tematu w dziale "Sportowe". Liczę na zrozumienie i dziękuję.
WJ '00 6.5"
Bransoletki na Europe zdobywasz latwo - list z jakiejs gazety, wypelniony formularz i jest OK. Za darmo. Na afryke to juz cala wyprawa - musisz zaplacic i jechac z kolumna rajdu. Tu masz info: http://www.dakar.com/2008/DAK/presentat ... ation.html ale termin skladania akredyctacji na afryke juz minal. Na europe jeszcze sie nie zaczal
wiec obserwuj te strone i sie pojawi..

Napisano juz dostatecznie duzo w necie, zeby potwierdzic slowa Domatora. Albo stajesz na odcinku (jak go znajdziesz) i masz wrrrrrr... i koniec. Albo masz helikopter
Mozna tez probowac wyprzedzac rajd
ale to malo realne jest 

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
...z doświadczenia mogę Ci powiedzieć,że oglądanie startu i mety jest dość nudne i monotonne...poza tym nie ma większego sensu ...WJ Jeep pisze:Co do oglądania samego rajdu to liczę raczej na obejrzenie startów i met danych oesów i ewentualnie znalezienie jakiś fajnych punktów widokowych w Maroku, skąd byłoby widać jakiś dłuższy fragment trasy
Jeśli masz jakieś informacje czas i chęci znajdziesz takie miejsca,skąd zobaczysz więcej niż tylko wrrr.. Obejrzysz fragment ,porównasz sposób jazdy między kierowcami.Znając godziny startów będziesz wiedział o różnicach czasowych między zawodnikami . Metę polecam na sam koniec oesu tam zobaczysz jak pracują serwisy itp...
pozdrawiam
...to je reli...
...były pilot...

...były pilot...

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Skoro jeszcze nie powstal ten mega topic to tu zapytam czy cos wiadomo o dalszych postepach w budowie tego auta?
http://www.rajdy4x4.pl/rajdy/2007/disco3_na_dakar/
Na zdjęciach widać jedynie postępy w rozbieraniu. Też chętnie zobaczyłbym zdjęcia z budowy.Szarbia pisze:Skoro jeszcze nie powstal ten mega topic to tu zapytam czy cos wiadomo o dalszych postepach w budowie tego auta?
WJ '00 6.5"
kibicowanie
My tez sie wybieramy Toyką moze coś razem?
Zobacz tutaj : http://www.island-olaf.de/travel/marokko/gps.htmlWJ Jeep pisze:Przy okazji: ma ktoś namiary na dobre mapy Maroka na Garmina, jakieś ciekawe trasy, miejsca itp?
Pozdrawiam
Ziro
Mitsubishi
Stéphane Peterhansel- Jean-Paul Cottret,
Luc Alphand- Gilles Picard,
Hiroshi Masuoka -Pascal Maimon
Nani Roma - Lucas Cruz.
VW
Dieter Depping - Timo Gottschalk
Carlos Sainz -Michel Périn
Giniel de Villiers- Dirk von Zitzewitz
Mark Miller -Ralph Pitchford